1 april 2011 In de media

Vitesse – Nec zonder uitpubliek

De Gelderse derby Vitesse – Nec zal zondag zonder aanwezigheid van Nijmeegse supporters in GelreDome worden gespeeld.

 

 

Het op 1 april om 00.01 uur geplaatste bericht m.b.t. het spelen van de derby zonder uitpubliek berust, voor diegenen die het nog niet hadden begrepen, op een 1 april-grap. De inhoud was volledig fictief.


Vitesse – Nec zonder uitpubliek

 

De Gelderse derby Vitesse – Nec zal zondag zonder aanwezigheid van Nijmeegse supporters in GelreDome worden gespeeld. De veiligheidsdriehoek heeft hiertoe na een toenemend dreigende sfeer tussen de beide supportersgroepen, sinds het ‘busincident’ te Nijmegen, besloten.

 

Op 24 maart jl. belaagden Nec-supporters de spelersbus van Vitesse in Nijmegen. Tijdens het incident sneuvelde een ruit van de vaste bus die de Vitesse-selectie tijdens uitwedstrijden vervoert. De spelersbus, voorzien van Vitesse-logo en afbeelding van Hertog II, was door de busmaatschappij ingezet om een gestrand gezelschap van een supermarktketen onderweg naar Nijmegen met pech onderweg te vervoeren (red: lees Nec-fans belagen Vitesse-bus).

 

Sindsdien kreeg dit onderwerp in teonemende mate aandacht op de diverse supporters-fora van de Gelderse clubs. De veiligheidsdriehoek van club, gemeentelijke overheid en politie belegden op donderdagavond een spoedoverleg in GelreDome te Arnhem. Dit leidde tot het drastische besluit om de Nijmeegse-supporters zondag in GelreDome te weren. ‘Wij kunnen de veiligheid van het vervoer en de bezoekende supporters niet garanderen,’ stelde de woordvoerder namens de betrokken overheden. ‘Wij betreuren dit besluit en realiseren ons dat het van drastische aard is, maar er kan eenvoudig niet voldoende politiepersoneel op de been worden gebracht. Dan houdt het op en past maar één besluit: zondag geen Nijmeegse-supporters naar Arnhem.’

 

Nec kon donderdagavond nog niet aangeven of er voor de Nijmeegse supporters een alternatief wordt geboden. ‘Wij zijn net pas geïnformeerd en volkomen verrast door dit bericht. Wij zullen ons zo snel mogelijk beraden op deze situatie. Op vrijdagmorgen komen diverse partijen binnen Nec bij elkaar en zal bekeken worden of wij zondag een tribunevak in de Goffert open gaan stellen om de 900 gedupeerde Nec-supporters een alternatief te bieden, door middel van het plaatsen van een scherm waarop de wedstrijd live te volgen zal zijn. Op dit moment kunnen wij daar nog geen uitsluitsel over geven. Dat hopen wij in de loop van vrijdagochtend te kunnen beslissen.

 

Vitesse reageerde laconiek op het bericht. ‘Een totaal onverwacht besluit dat ons ook overvallen heeft, maar wij zijn in deze geen partij. Vitesse neemt als club wel deel aan het veiligheidsoverleg, maar op de genomen beslissing hebben wij geen invloed. Wij begrepen dat het gebrek aan politie-inzet mogelijkheden de doorslag heeft gegeven. Het is sneu voor de Nijmeegse fans met een kaartje voor de Gelderse derby, maar een veiligheidsbesluit hebben wij te nemen zoals het is.’

 

Vitesse was desgevraagd niet bang voor gevolgen voor de eerstvolgend duel in Nijmegen, volgend seizoen. ‘Dat wordt per keer bekeken en er is geen enkele aanleiding om nu te denken dat Nec onze supporters zal weren tijdens de eerstvolgende Nec – Vitesse. Ik zou net weten met welke reden en het heeft geen enkele zin om hier nu over te gaan speculeren. Bovendien zal de KNVB in een dergelijk geval optreden, mag ik aannemen.’

 

Nog nooit in de historie is er een Gelderse derby tussen Vitesse en Nec zonder bezoekend publiek gespeeld. Vitesse wilde het geen historisch dieptepunt noemen. ‘Nee zo zou ik het niet willen omschrijven. Zondag blijven drie punten in Arnhem en dan kun je niet bepaald van een dieptepunt spreken’, was het stellige antwoord.

 

Klik hier voor meer achtergrondnieuws

 

Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: