Algemeen
Ideeën, suggesties of reacties?

U kunt deze mailen naar de Vitesse Supportersvereniging.

Schrijven kan natuurlijk ook:

Supportersvereniging Vitesse
Postbus 30332
6803 AH Arnhem

Algemene informatie Vitesse

De geschiedenis van Vitesse terug gaat tot het jaar 1892. In dat jaar wordt in Arnhem de cricketclub 'Vitesse' opgericht. Kort na de oprichting wordt de cricketclub uitgebreid met een voetbal en een atletiekafdeling. Tot halverwege de jaren tachtig voetballen amateurs en professionals in één vereniging. In 1984 dreigde een faillissement, onder leiding van Karel Aalbers werd een nieuw bestuur gevormd die vanaf 1985 een scheiding aanbracht tussen de amateurs en de profs.

De profs gingen verder in de 'Stichting Betaald Voetbal Vitesse' en het amateurvoetbal in de separate vereniging 'A.V.C. Vitesse 1892'. Vitesse is vanaf 1954, het jaar waarin betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd, bijna voortdurend vertegenwoordigd geweest in de hoogste klassen. Alleen tussen 1962 en 1966 speelde men in de toenmalige laagste klasse, de Tweede Divisie. In het seizoen 1970-1971 promoveerde Vitesse voor het eerst naar de Eredivisie, waarin het een seizoen speelde. In het seizoen 1976-1977 promoveerde Vitesse weer naar het hoogste niveau, dit maal voor een periode van drie seizoenen. Na promotie in 1989 eindigde de club steeds bij de eerste vijf in de eredivisie. Alleen in het seizoen 1994-1995 moest Vitesse genoegen nemen met een zesde plaats.

Kort na de benoeming van het nieuwe bestuur ontwikkelde Vitesse een beleid waarin stadion Nieuw Monnikenhuize ontoereikend was om aan de doelstellingen van Vitesse te voldoen. Een van die doelstellingen was sportief succes, maar niet alleen dat. Vitesse moest een club worden waaraan mensen zich in toenemende mate weten te binden. Vitesse als belangrijke factor in het sociale leven van mensen. Daar hoort een accommodatie bij die uiterst modern is. In 1989 werden de eerste concrete plannen gepresenteerd voor een multifunctioneel stadion/theater dat aan de doelstellingen modern, multifunctioneel, veilig, schoon en vooral gastvrij voldoet. GelreDome als fysiek resultaat van Vitesse's voetbalvisie opende op 25 maart 1998 haar deuren in de openingswedstrijd tegen NAC (4-1). Dat deze opening gevolgen heeft voor de personele organisatie van Vitesse spreekt voor zich.

De personele bezetting binnen Vitesse heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en groeit nog steeds gestaag. Per 1 juli 2000 heeft SBV Vitesse 30 spelers onder contract en staan er 75 fulltime medewerkers op de payroll. Op wedstrijddagen zijn voor Vitesse circa 300 mensen actief.

De Vitesse Voetbal Academie

Vitesse realiseert zich terdege dat een goed functionerende jeugdopleiding van groot belang is voor de continuïteit in de top van het betaald voetbal. De Vitesse Voetbal Academie is dan ook één van de speerpunten van beleid. De gevolgen van het Bosman-arrest zijn voor Vitesse een extra reden om in samenwerking met het Gelders College (voorheen KGL) de Vitesse Voetbal Academie verder te professionaliseren.

Vitesse streeft naar een nog betere en professionelere vakopleiding voor profvoetballers. Om te blijven meedoen in de hoogste regionen en om jaarlijks minimaal twee talenten door te laten stromen naar het eerste elftal, is een gedegen plan van aanpak van groot belang. Vitesse investeert in het seizoen ‘99-’00 vier miljoen gulden in haar jeugdopleiding. Bij Vitesse worden jaarlijks spelers uit de A-, B- en C-jeugd in de gelegenheid gesteld een schoolopleiding te volgen via Het Gelders College. Het niveau van de studies liggen op VBO, VMBO(T)-, Havo- en VWO-niveau. De leeftijd van de spelers ligt tussen de twaalf en achttien jaar. Het studieprogramma en het trainingsschema zijn op een unieke wijze op elkaar afgestemd. Voetballers van de Jeugdopleiding Vitesse worden in aparte groepen geplaatst en krijgen voor een aantal vakken vrijstelling.

Voor elke student wordt een individuele leerroute samengesteld die rekening houdt met de capaciteiten van de student en de trainingsbehoeften. Door het individuele karakter van de leerroute is het mogelijk dat tentamens en examens worden gespreid. Persoonlijkheidsvorming vormt een wezenlijk onderdeel van de opleiding waarin o.a. zaken als mediatraining en omgang met supporters aan de orde komen.

Een full-time kok is in dienst voor speciale maaltijden rondom wedstrijden en trainingen. Daarnaast bestaat er een samenwerkingsverband met Sport Centrum Papendal. Ook heeft de jeugdopleiding de beschikking over vervoer op maat zodat spelers van huis opgehaald worden, naar school en naar het stadion gebracht en na de trainingen of wedstrijden weer worden thuisgebracht. Op deze manier worden spelers vanaf twaalf jaar in staat gesteld om twee keer per dag te trainen. De spelers staan onder medische begeleiding van een ervaren clubarts en gediplomeerde fysiotherapeuten en masseurs. Er is zelfs een pedicure en een docente Nederlands voor buitenlandse spelers.

Een deel van de voetballers die de jeugdopleiding van Vitesse hebben doorlopen, stromen door naar het betaald voetbal en spelen in diverse vertegenwoordigende nationale elftallen. In de afgelopen jaren zijn onder andere Roy Makaay, Erwin van der Looi, Martijn Kuiper, Huub Loeffen, Theo Janssen, Peter Wisgerhof, Rahamat Mustapha "Riga", Matthew Amoah, Remco van der Schaaf, Emile Mbamba, Jhonny van Beukering, Michael Dingsdag, Ruud Knol, Nicky Hofs, Stijn Schaars, Ricky Bochem, Ricky van Wolfwinkel, Nicky Kuiper en Wiljan Pluim vanuit de jeugd doorgestroomd naar het eerste elftal van Vitesse.

Alle teams spelen in de hoogste klassen van Nederland.

Adressen en telefoonnummers Vitesse

Kantoor SBV Vitesse
Bezoekadres: Papendallaan 40, 6816 VD Arnhem
Postadres: Postbus 366, 6816 VD Arnhem  
026 760 1892

MijnVitesse: GelreDome-terrein, Arnhem
Voor kaartverkoop, merchandise en informatie over seizoenkaarten
Maandag 12.00 - 18.00 uur. Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 18.00 uur.
Zaterdag 10.00 t/m 17.00 uur.
026 880 7337

GelreDome
Batavierenweg 25
6841 HN Arnhem
Telefoon: 026 - 880 78 88
Fax: 026 - 880 79 99

Business Club Vitesse GelreDome
Contactpersoon: Marscha
Postbus 366
6800 AJ Arnhem
Telefoon: 026 - 880 71 11

Supportersvereniging Vitesse
Postbus 30332
6803 AH Arnhem
E-Mail: supportersvereniging@vitesse.org

Website Vitesse: www.vitesse.nl
Website Supportersvereniging Vitesse: www.vitesse.org

Disclaimer: alle informatie op onze website m.b.t. trainingstijden, wedstrijden, data, aanvangstijdstippen, speellocaties etc. zijn onder voorbehoud.

https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl