1 september 2019 In de media

Krankzinnige slotfase levert Vitesse de koppositie op

Vitesse sluit speelronde vijf af als koploper van de Eredivisie. Voor de winst tegen AZ was een krankzinnige slotfase nodig, waarin de VAR en Matús Bero de hoofdrollen pakten.
Vitesse liep vorig seizoen na de play-offs een ticket voor de voorronde van de Europa League mis, AZ plaatste zich wel voor het voorportaal. Daarin speelde het donderdag nog een wedstrijd inclusief verlenging tegen Antwerp FC. Het eindresultaat was echter positief: via een 1-4 overwinning plaatsten de Alkmaarders zich voor de groepsfase van de Europa League.

Het positieve gevoel van de kwalificatie moest AZ vleugels geven, want liefst tien van de elf spelers die in België minuten maakten, stonden ook tegen Vitesse vanaf het begin in het veld. Spelers als Calvin Stengs en Fredrik Midtsjø maakten de 120 minuten vol en stonden dus voor een conditioneel zware opgave in Arnhem.

Met Dani de Wit kon AZ-trainer Arne Slot wel een frisse kracht brengen. De middenvelder werd deze week overgenomen van Ajax en maakte direct zijn debuut in het shirt van de Alkmaarders. Bij Vitesse kreeg Julian Lelieveld zijn eerste basisplaats van het seizoen, omdat Max Clark geblesseerd was. Het spel in Gelderland ging op en neer, met prima kansen voor beide teams.

Na een half uur werd er voor het eerst gescoord. Navarone Foor legde Myron Boadu neer in het strafschopgebied en de penalty die volgde werd benut door Teun Koopmeiners. Met een 0-1 voorsprong leek AZ de rust te halen, maar in de extra tijd scoorde Tim Matavz op fraaie wijze de gelijkmaker. Hij schoot vanuit een moeilijke hoek hard raak. Even daarvoor had de spits nog een gele kaart gekregen voor zijn aandeel in een opstootje. Ook Bero en Jonas Svensson gingen op de bon.

Met een 1-1 stand was het in de tweede helft zoeken voor beide clubs. Tien minuten voor tijd kreeg de thuisclub de grootste kans in het tweede bedrijf. Vyacheslav Karavaev vond Danilho Doekhi met een voorzet, maar de mandekker van Vitesse raakte de paal. Daarvoor had AZ-trainer Slot een tweede debutant ingebracht, in de vorm van Zakaria Aboukhlal. De van PSV overgekomen aanvaller kreeg vlak voor tijd nog een prima kans op de 1-2, maar zijn volley eindigde over het doel van keeper Remko Pasveer.

Dit leek het laatste wapenfeit van de wedstrijd te worden, maar in extra tijd sloeg Vitesse opnieuw toe. De ingevallen Aboukhlal maakte op ongelukkige wijze hands en de bal ging op de stip. Dat leverde uiteindelijk bijzonder taferelen op. Marco Bizot hield de eerste penalty van Bero tegen, maar was kansloos op de rebound van de ingevallen Oussama Darfalou. De spelers stonden alweer klaar voor de aftrap, toen de VAR ingreep.

Darfalou liep te vroeg in, waardoor de penalty opnieuw genomen moest worden. Bero ging heel dapper opnieuw achter de bal staan, ditmaal faalde hij niet. Zodoende schoot hij Vitesse hoogstpersoonlijk aan kop in de Eredivisie. De voorsprong op nummer twee Ajax bedraagt een punt, de Amsterdammers speelden echter wel een wedstrijd minder.