9 juli 2018 In de media

Vitesse onderuit vs Shakhtar Donetsk: 1-4

Shakhtar Donetsk, de elfvoudig landskampioen uit Oekraïne, bleek maandagavond met 1-4 te sterk voor Vitesse. Stepanenko, Butko, Kovalenko en Moraes beslisten het duel in het voordeel van de Champions League-deelnemer. Roy Beerens schoot een minuut voor tijd de 1-4 op het scorebord.
Bij Vitesse maakte Eduardo zijn eerste minuten als Vitessenaar. Ook Jake Clarke-Salter begon in de basis, dat ten koste ging van de vandaag jarige Rasmus Thelander. Shakhtar Donetsk speelde al drie oefenduels en bleef daarin ongeslagen.

De tweede oefenwedstrijd begon veelbelovend. Tim Matavz kopte in de derde minuut een voorzet van Kara maar rakelings voorlangs. In de loop van de eerste helft liet Shakhtar Donetsk zien waarom het de kampioen is van Oekraïne. In de 31ste minuut beloonde de Oekraïners zich met de 0-1. Stepanenko kopte een voorzet snoeihard in de rechter bovenhoek. Vijf minuten voor rust verzuimde Totovytskyi de tweede treffer binnen te schuiven. Bij de tweede paal kwam hij een teenlengte te kort.

Tien minuten na rust werd Eduardo serieus getest. Een schot van Bolbat draaide naar de lange hoek, maar de Portugese keeper van Vitesse kon met zijn vingertoppen de tweede treffer voorkomen. In de 57ste minuut ontstond een bijna identieke situatie. Nu schoot Butka met zo veel precisie, dat Eduardo kansloos was: 0-2.

Na ruim een uur spelen leek Vitesse terug te komen in de wedstrijd. Matavz vond het net, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Kort na dat moment had de ingevallen Mitchell van Bergen de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar hij schoot de rebound rakelings naast.

Waar Vitesse de mogelijkheden niet wist te benutten, sprong Shakhtar Donetsk wel efficiënt met de kansen om. In de 75ste minuut profiteerde invaller Kovalenko namelijk optimaal, toen de rebound bij de tweede paal voor zijn voeten kwam en hij het duel in het slot gooide: 0-3. Shakhtar Donetsk-invaller Moraes tekende even later na een keurige aanval voor de 0-4. Het slotakkoord was voor Vitesse. Beerens zette goed druk vooruit, onderschepte de bal en schoot koelbloedig raak in de hoek: 1-4.

Op vrijdag 13 juli staat de derde oefenwedstrijd gepland. Dan neemt de ploeg van hoofdtrainer Leonid Slutskiy het op vs het Russische FK Arsenal Toela.