12 mei 2019 In de media

Vitesse stelt play-offs veilig na winst op de Graafschap

Vitesse won vanmiddag met ruime cijfers van De Graafschap. De Doetinchemmers werden met 6-1 verslagen. De treffers kwamen op naam van Martin Ødegaard (2x), Thomas Buitink (2x), Oussama Darfalou en debutant Richie Musaba. Youssef El Jebli deed wat terug namens de bezoekers.
Alexander Büttner en Matus Bero ontbraken in de wedstrijdselectie wegens een schorsing. Tim Matavž mocht voor het eerst sinds lange tijd weer in de basis beginnen. Arnold Kruiswijk nam voorafgaand aan de wedstrijd afscheid van het publiek. De linksback maakte een ereronde en werd met een luid applaus bedankt voor zijn bewezen diensten in het shirt van Vitesse. [image] De bezoekers leken vroeg in het duel op voorsprong te komen in GelreDome via Charlison Benschop. Echter werd zijn doelpunt afgekeurd omdat hij zich in buitenspelpositie bevond. Even later kreeg De Graafschap opnieuw een kans om de leiding te nemen. Centrumverdediger Jake Clarke-Salter was er snel bij en wist de uithaal van Furdjel Narsingh te kraken met een sliding. In de negentiende minuut voorkwam doelman Remko Pasveer dat Vitesse op achterstand kwam. Delano Burgzorg trok naar binnen en haalde hard uit. Pasveer tikte de bal knap weg uit de benedenhoek.

Ødegaard zette de Vitessenaren met hulp van verdediger Bart Straalman na zesentwintig minuten spelen op voorsprong. De creatieveling kreeg alle ruimte om uit te halen en deed dit dan ook. Zijn poging werd onderweg naar het doel van richting veranderd, waardoor goalie Nigel Bertrams kansloos was: 1-0.

Tien minuten later verdubbelde Vitesse de score via Buitink. De jongeling werd bediend door Vyacheslav Karavaev. De vleugelverdediger stoomde op aan de rechterflank en trok de bal voor. Buitink controleerde de voorzet perfect en rondde daarna beheerst af: 2-0. Met deze tussenstand zocht de equipe van Leonid Slutskiy de kleedkamer op.

Kort na rust was Bryan Linssen gevaarlijk vanuit een hoekschop, maar doelman Bertrams was alert en stopte de krachtige kopbal. Even later glipte Ødegaard langs zijn directe tegenstander in het zestienmetergebied, maar onderweg naar het doel werd de Noor ten val gebracht. Vitesse kreeg geen penalty, want scheidsrechter Bas Nijhuis liet doorspelen. Buitink besliste in de zeventigste minuut het duel en maakte daarbij zijn tweede treffer van de middag. De spits knikte een hoge voorzet van Clark via de binnenkant van de paal binnen: 3-0.
Twee minuten later veerde GelreDome opnieuw op, ditmaal na een doelpunt van Ødegaard. De middenvelder benutte een strafschop: 4-0. In de tachtigste minuut was het wederom raak.

Invaller Darfalou maakte er 5-0 van. Het leer belandde via goalie Bertrams voor zijn voeten, waardoor hij gemakkelijk het vijfde Arnhemse doelpunt van de middag kon maken.

Ook Musaba mocht nog minuten maken. Hij kwam het veld in voor Navarone Foor en maakte hiermee zijn officiële debuut voor Vitesse. Vijf minuten voor tijd scoorde El Jebli nog een eretreffer. Hij schoot op fraaie wijze een vrije trap binnen vanaf ongeveer twintig meter: 5-1. Musaba bekroonde zijn debuut met een doelpunt. De middenvelder kopte een voorzet van Karavaev tegen de touwen. Dit was de laatste actie van de wedstrijd, waardoor Vitesse uiteindelijk met een 6-1 overwinning van het veld af stapten. Een belangrijke overwinning op weg naar de play-offs voor Europees voetbal.

Aanstaande woensdag speelt Vitesse haar laatste competitieduel van dit seizoen. De Arnhemmers gaan dan op bezoek bij VVV Venlo waar er om 19.30 uur wordt afgetrapt.