18 januari 2019 In de media

Vitesse opent 2019 met zege

Vitesse heeft haar eerste officiele overwinning van 2019 binnengesleept. In Arnhem werd door doelpunten van Navarone Foor, Bryan Linssen en Maikel van der Werff Excelsior Rotterdam verslagen. Voor de Rotterdammers wisten Marcus Edwards en Jerdy Schouten het net te vinden.
De ploeg van trainer Leonid Slutskiy begon het duel met Excelsior Rotterdam door de blessure van Matus Bero in dezelfde formatie als het laatste duel van het trainingskamp in Portugal. Vitesse ging fel van start, wat zich al vroeg in het duel uitbetaalde. Foor kreeg de bal na een handige één-twee met Linssen voor zijn voeten in het strafschopgebied en twijfelde geen seconde. Hij schoot de bal beheerst in de rechterhoek en tekende daarmee voor de 1-0 in GelreDome.

Enkele minuten later lieten ook de bezoekers van zich horen toen een voorzet van Edwards net niet aankwam bij Elias Omarsson. Direct hierna was het vervolgens weer de beurt aan de geel-zwarten. Alexander Büttner stoomde op over de linkerflank en gaf voor richting Oussama Darfalou, maar de spits kopte rakelings voorlangs het doel.

Met een half uur gespeeld kwam Vitesse dicht bij een verdubbeling van de voorsprong toen Vyacheslav Karavaev de bal voor het doel slingerde. Roy Beerens stond op de juiste plaats om de bal te ontvangen en haalde direct uit, maar Excelsior-goalie Alessandro Damen kon in een uiterste inspanning zijn inzet keren. Vrijwel direct na de aanval van Vitesse was het Excelsior dat op gelijke hoogte leek te komen toen Jurgen Mattheij een vrije trap van Luigi Bruins binnenkopte achter Eduardo. Na ingrijpen van de VAR kende scheidsrechter Van de Graaf echter geen doelpunt toe, maar een vrije trap voor Vitesse wegens duwen.

Tien minuten voor de rust werd het alsnog 2-0 voor de Arnhemmers nadat Linssen een hoekschop van Martin Ødegaard krachtig binnenkopte bij de eerste paal: 2-0. Voor rust creëerde Vitesse nog een aantal kansen via Beerens en Foor, maar gescoord werd er niet meer. Dit betekende dat het team van Leonid Slutskiy met een 2-0 voorsprong de kleedkamer opzocht.

In het tweede bedrijf besloot Slutskiy een wissel toe te passen waardoor Linssen in de kleedkamer achter bleef. Max Clark kwam voor hem in de plaats, waardoor Büttner twee linies opschoof en als linksbuiten fungeerde. Vijf minuten na rust moest Vitesse de tegentreffer waaraan zij in de eerste helft ontsnapte alsnog incasseren. Edwards schoot de bal van net buiten het strafschopgebied hard en laag in de hoek: 2-1.

Vitesse kwam na de aansluitingstreffer meerdere keren gevaarlijk voor het doel van de Rotterdammers, met als grootste kans een poging van Beerens. Ondanks kansen voor Vitesse was het Excelsior Rotterdam dat druk uitoefende op de Arnhemse defensie. In de 67e minuut was het opnieuw raak uit een vrije trap van Ødegaard. Dit maal vond de Noor het hoofd van aanvoerder Van der Werff, die het duel met zijn tegenstander overtuigend won en hard raak kopte: 3-1.

[image] Lang kon Vitesse niet genieten van het vergroten van de marge. Slechts twee minuten na het doelpunt van Van der Werff was het Schouten die van grote afstand raak schoot voor Excelsior: 3-2. Met nog twintig minuten te spelen ging Darfalou ietwat aangeslagen naar de kant, waar Richonell Margaret klaar stond om in te vallen. Daarmee maakte Margaret, na zijn officieuze debuut tegen Livingston FC, zijn officiele debuut voor Vitesse.

De rappe jongeling werd direct aan het werk gezet door zijn ploeggenoten. In de 76e minuut werd Margaret weggestuurd door Ødegaard, waardoor hij kon schieten. Zijn inzet werd echter gekeerd door Excelsior-doelman Damen. Vijf minuten later bood Beerens hem, na een uiterst handige combinatie met Ødegaard, een haast niet te missen kans, maar het balletje breed van de nummer zeven bleek net te scherp voor Margaret.

In het restant van de wedstrijd konden beide ploegen geen grote kansen meer creëren, waardoor Vitesse de tweede seizoenshelft met een 3-2 overwinning opende. Dinsdag 22 januari reist het Arnhemse ensemble af naar Alkmaar voor het TOTO KNVB Beker-duel met AZ Alkmaar. De eerstvolgende wedstrijd in de Eredivisie is op 27 januari. Dan is Fortuna Sittard de tegenstander.