17 januari 2019 In de media

Kunstgras steeds vaker in de ban

Een collectief verbod bleek onhaalbaar,maar stap voor stap verdwijnt het kunstgras uit het Nederlandse topvoetbal.
ADO Den Haag, Excelsior, Sparta, FC Den Bosch en (Jong) PSV willen snel overstappen op natuurgras. Slechts een kleine minderheid houdt de poot stijf.

Het kunstgras gaat verdwijnen uit het Nederlandse topvoetbal. De ene na de andere club kondigde deze week op zijn nieuwjaarsreceptie aan afscheid te willen nemen van de plastic velden, tot vreugde van de eigen achterban.

Nadat Almere City en FC Dordrecht afgelopen zomer al overstapten op natuurgras, is een sneeuwbaleffect op gang gekomen. De breed gedragen druk van spelers, trainers en publiek dwingt steeds meer kunstgrasclubs tot een koersverandering. In de eredivisie, maar óók een niveau daaronder.PamfletDe vrijwel volledige top van het Nederlandse voetbal sprak zich zo'n anderhalf jaar geleden hard uit tegen kunstgras in de eredivisie, middels een 'pamflet'. Sindsdien werd de druk almaar groter, ook omdat Nederland internationaal steeds meer geïsoleerd is komen te staan in zijn kunstgrasfetisj.

In de belangrijke buitenlandse competities winnen zogenoemde hybride velden terrein, kunstgras op het hoogste niveau is vrijwel nergens een serieuze optie. Ook op alle eindtoernooien willen de FIFA en UEFA consequent op echt gras blijven spelen, na een mislukt experiment met het vrouwen-WK in Canada in 2015.OperatiePEC Zwolle kondigde vorig jaar al aan per 2021 op natuurgras te willen spelen. ADO Den Haag hoopt de operatie al eerder rond te hebben, zo kondigde directeur Mattijs Manders aan op de nieuwjaarsreceptie van de club: voor het seizoen 2020/21 wil de Haagse club een natuurgrasveld gereed hebben.

Ook Excelsior en Sparta spraken hardop de intentie uit, terwijl PSV zo snel mogelijk zijn kunstgrasveld op de Herdgang in de ban gaat doen. Daarop speelt Jong PSV nu nog zijn thuiswedstrijden, tot grote ergernis van de volledige voetbaltechnische leiding van de Eindhovense club, trainer Mark van Bommel voorop. Slechts Heracles en in mindere mate VVV houden voorlopig vast aan hun kunstgras.

Medio november liepen de gesprekken over een collectief verbod in de eredivisie nog stuk. De achttien clubs uit de eredivisie kwamen na lange onderhandelingen niet verder dan een bonusregeling: clubs die per 2021 op natuurgras spelen, delen mee in de internationale televisiepot van de Nederlandse (top)clubs.StimulansOver de details van die afspraak wordt nog onderhandeld, maar voor steeds meer clubs blijkt het een extra stimulans te zijn om snel over te stappen. Lang was de impasse rond kunstgras bovenal een financieel verhaal: veel clubs met kunstgras namen de laatste jaren afscheid van hun trainingscomplexen, terwijl ze hun hoofdveld verhuurden voor allerlei businessactiviteiten. In het bijzonder Heracles Almelo heeft zijn bedrijfsvoering in de loop der jaren volledig afgestemd op dat model.
 

AD / Foto’s SV

Hoofdsponsor: