Vitesse in de media
Zware opdracht voor Loïs Openda bij Vitesse 23/07/2020

Op de laatste dag van de eerste transfertermijn van deze zomer haalde Vitesse drie versterkingen binnen.

Twee daarvan stonden gisteren voor het eerst op het trainingsveld van Papendal: de van Club Brugge gehuurde Belgische aanvaller Loïs Openda en de transfervrij van Greuther Furth overgenomen Duitse linksback Maxi Wittek. De van Fiorentina gehuurde Deense centrumverdediger Jacob Rasmussen sluit na het weekeinde aan.

"Met een praatje op het trainingsveld van Papendal introduceerde technisch directeur Johannes Spors de nieuwelingen Openda en Wittek bij hun medespelers.

Spors heeft lang zitten broeden op zijn eieren, maar is blij met de drie kuikens die uit het nest zijn gekropen. „Het waren geen gemakkelijke deals, want deze spelers waren ook bij andere clubs gewild. In deze coronatijd zit iedereen in hetzelfde deel van de markt. Alle clubs willen transfervrije spelers of huurlingen. We zijn heel blij dat het uiteindelijk is gelukt om deze jongens te halen. Voor deze drie posities waren deze spelers onze eerste keuze.”

Met het drietal nieuwelingen heeft Spors drie probleemposities ingevuld. „Maxi Wittek is een heel agressieve en snelle linksback. Ik ken hem al lange tijd. Hij is jong, maar toch al ervaren. Jacob Rasmussen is een grote, sterke verdediger met een goed linkerbeen en veel kopkracht. Lois Openda is een erg snelle aanvaller.”

Openda spits

Waar Openda bij Club Brugge voornamelijk op de flank speelde, ziet Vitesse in hem de nieuwe nummer negen, die voor goals moet gaan zorgen. Dat is opvallend, want tot nu toe heeft de Belg met Congolese en Marokkaanse roots in 53 wedstrijden als prof pas vijf goals gemaakt. En dat terwijl Openda grote schoenen heeft te vullen. De transfervrij vertrokken Tim Matavz en Bryan Linssen waren een garantie voor goals. De Sloveen heeft in 90 wedstrijden voor Vitesse 41 goals gemaakt, terwijl er Linssen er 47 maakte in 113 duels voor de Arnhemmers. Afgelopen seizoen waren Linssen en Matavz goed voor 58 procent van de goals van Vitesse in de Eredivisie.

Spors denkt dat Openda een deel van die erfenis over kan nemen. „Bij Brugge heeft hij voornamelijk op de flank gespeeld, maar in de Belgische jeugdelftallen heeft hij veel als spits gespeeld en ook veel goals gemaakt vanuit die positie. We hebben hem gehaald als nieuwe spits en niet als buitenspeler. Hij is een echte nummer negen met veel potentie en kwaliteit. We hebben ook een nieuwe speelstijl met veel snelheid voorin, waarin Openda goed past. We zijn ervan overtuigd, dat hij in onze manier van spelen veel goals gaat maken. Wij denken met deze spelers een grote stap in de goede richting te hebben gemaakt, maar zullen de markt nauwgezet blijven volgen.”

Wijziging van systeem

Trainer Thomas Letsch werkt met zijn elftal aan een nieuwe speelwijze en dat lijkt er een met twee aanvallers te gaan worden. „We gaan anders spelen met meer intensiteit, wisselingen en snelheid. Het is dan niet zo belangrijk of we met twee of drie aanvallers gaan spelen. Op dit moment verwacht ik meer dat het een speelwijze met twee aanvallers gaat worden, maar dat kan nog veranderen. ”

Spors vindt dat met de komst van de drie nieuwelingen Letsch echt kan gaan bouwen aan het nieuwe team en de nieuwe speelwijze. „We hadden al drie weken van de voorbereiding achter de rug, maar vandaag is de echte start van de voorbereiding. Het is heel belangrijk, dat we deze drie jongens op het trainingsveld hebben, zodat ze onze spelfilosofie kunnen leren. De kwaliteit staat voorop, maar het is ook belangrijk om nieuwe spelers vroeg in de voorbereiding te hebben. Zo hebben ze de tijd om zich aan te passen aan een nieuwe club, een nieuw land, een nieuwe trainer en een nieuwe speelwijze.”

Chelsea

Er zijn nog wel een paar hiaten in de Vitesse-selectie en Spors houdt zijn ogen goed open de komende tijd. „Bij het eventueel halen van andere nieuwe spelers willen we het hetzelfde doen als we nu hebben gedaan. Eerst kijken hoe de groep traint en wat er nodig is. En op basis daarvan een nauwkeurig profiel opstellen. Als we exact weten wat we nodig hebben, is er de mogelijkheid om nog iets extra’s te doen. We hebben op dit moment geen haast. De komende dagen is de window ook dicht, dus even rust.”

Waar Vitesse het afgelopen decennium steevast huurlingen van Chelsea onder contract had, is er tot op heden nog geen aanvoer uit Londen gekomen. Spors houdt het in het midden of dat nog gaat gebeuren. „Ik zal nooit nooit zeggen. Het is er niet zo dat daar achter de bomen spelers klaar staan om te tekenen”, vertelt de Duitser op het bosrijke Papendal. „Ik heb goed contact met Chelsea en we gaan zien wat het gaat worden. De situatie is nu zo, dat veel competities nog bezig zijn, bijvoorbeeld ook Engeland en daarom is het vroeg voor dit soort beslissingen. De meeste teams focussen zich op augustus en september."


Bron: TG / Foto's Vitesse Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl