25 augustus 2020 In de media

Vrijdag uitsluitsel Jong Oranje-selectie Doekhi; gaat Vitesse hem vrijgeven?

Danilho Doekhi zit in de voorselectie van Jong Oranje. Vrijdag wordt de definitieve selectie bekent gemaakt door bondscoach Erwin van de Looi.
In geval van selectie, wacht Jong Oranje de komende interlandperiode achtereenvolgens wedstrijden tegen Jong Wit-Rusland en Jong Noorwegen. De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland wordt gespeeld op vrijdag 4 september om 17.00 uur (Nederlandse tijd) in het Torpedo Stadion in Zhodino. De wedstrijd tegen Jong Noorwegen wordt op dinsdag 8 september gespeeld in het Yanmar Stadion van Almere City.

Voor Wit Rusland geldt in verband met het coronavirus code oranje, dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

FIFA past regels aan en laat clubs beslissen

De wereldvoetbalbond FIFA heeft na overleg met de Europese voetbalunie UEFA de regels voorlopig aangepast voor het afstaan van spelers door hun clubs aan nationale teams. Indien een quarantaineperiode van minimaal vijf dagen vereist is voor de betreffende internationals op de locatie waar ze moeten voetballen, of bij terugkeer bij hun club, mogen de clubs hun internationals thuishouden. Ook als er reisbeperkingen zijn naar de speellocatie, of op de terugweg, hoeven de clubs hun spelers niet vrij te geven. Alleen bij dispensatie van deze coronamaatregelen door de plaatselijke autoriteiten, moeten de clubs in principe meewerken aan de gebruikelijke uitstapjes van hun internationals.

Normaal gesproken, zijn de clubs verplicht om spelers vrij te geven voor verplichtingen met hun land. Door de coronacrisis zijn de FIFA-reglementen nu tijdelijk aangepast, in elk geval voor de komende interlandperiode in Europa voor mannen (31 augustus – 8 september)

De vraag is dus wat de KNVB gaat doen met betrekking tot het komende speelprogramma van Jong Oranje. Een en ander geldt uiteraard ook voor het Nederlands elftal.

Los van de maatregelen die de Nederlandse voetbalbond gaat nemen, is de vraag of Vitesse in geval dat Danilho Doekhi vrijdag in de definitieve selectie van Jong Oranje wordt opgenomen, hem vrij gaat geven voor het spelen voor Jong Oranje.

De aanpassing van de FIFA-regels geeft in elk geval de KNVB en mogelijk ook Vitesse ter voorbereiding op een mogelijke definitieve selectie, stof tot nadenken.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV – Vitesse

Hoofdsponsor: