Vitesse in de media
Voorbeschouwing RKC Waalwijk vs Vitesse, zondag 13 september, 16:45 uur 12/09/2020

Vitesse begint het seizoen laat op de zondagmiddag, uit tegen RKC Waalwijk.

Vitesse heeft de voorbereiding ongeslagen afgerond, maar met wedstrijden waarbij er niets op het spel staat zegt dat natuurlijk maar weinig. Vanaf dit weekend zijn er weer competitiepunten te verdienen en zal het elftal eindelijk echt aan de bak moeten.
Gedurende de voorbereiding werd de verwachtte speelstijl van trainer Thomas Letsch en zijn voorkeur voor bepaalde spelers al snel duidelijk. Op doel is Remko Pasveer de eerste keus, de 36-jarige doelman heeft dit seizoen bovendien de aanvoerdersband gekregen. Bilal Bayazit en Jeroen Houwen hebben zich mogen bewijzen, maar zijn geen echte concurrentie gebleken voor Pasveer.
In de 5-3-2 zijn Eli Dasa en Maxi(milian) Wittek de aanvallende backs, daarnaast hebben Danilho Doekhi, Riechedly Bazoer en Jacob Rasmussen de verdediging onder hun hoede. Bazoer is hierbij spelverdeler van achteruit geworden, niet langer als aanvallende middenvelder. Als back-ups zijn Enzo Cornelisse en Tomáš Hájek beschikbaar, Max Clark is al enige tijd geblesseerd.
Op het middenveld krijgen in principe Sondre Tronstad, Oussama Tannane en Matúš Bero de voorkeur, maar tegen RKC krijgt Thomas Bruns een basisplaats door de enkelblessure van Tronstad. Vanaf de bank kan het middenveld versterkt worden door Patrick Vroegh, Daan Huisman en Million Manhoef als voormalige academie-spelers en onlangs werd ook Idrissa Touré gehuurd.
De tweemans-aanval wordt bij voorkeur gevormd door Oussama Darfalou en Loïs Openda. In principe beginnen Roy Beerens, Armando Broja, Thomas Buitink en Hilary Gong dan vanaf de bank, Filip Delaveris is nog geblesseerd.
In het betaald voetbal zijn er dit seizoen vijf wissels per wedstrijd toegestaan, waardoor spelers meer rust kunnen krijgen, en er voor talent dus ook meer kans is.
Bij deze eerste competitiewedstrijd speelt het Vitesse in een wit-zwart tenue om verschillende instanties te bedanken voor hun inzet tijdens de Corona-pandemie.
 
Vitesse uit tegen RKC Waalwijk
De eerste officiële uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk dateert van mei 1985, mede omdat RKC pas sinds 1984 in het betaald voetbal speelt. Deze eerste uitwedstrijd werd gespeeld in de Eerste divisie en won de thuisploeg met 3-2. In totaal zouden de ploegen elkaar vier seizoenen treffen op dit competitieniveau, waarbij Vitesse slechts eenmaal wist te winnen.
Ook in de Eredivisie was deze uitwedstrijd over het algemeen niet gemakkelijk te noemen voor het Geel-zwart. Van de 23 gespeelde uitwedstrijden op het hoogste niveau wist Vitesse er zeven te winnen en er werd daarnaast ook zeven maal gelijkgespeeld. Negen maal wisten de Waalwijkers de punten in eigen huis te houden. Toch zijn er in de huidige Eredivisie maar zeven ploegen waartegen Vitesse op vreemd veld gemiddeld betere resultaten behaalde dan tegen RKC.
Van de laatste vijf uitduels tegen RKC in reguliere competitie gingen er vier verloren, de laatste editie in september 2019 werd wel gewonnen. Het werd een jaar geleden 1-2 met Vitesse-doelpunten van Dicko en Tannane, Clint Leemans benutte een penalty namens RKC waar Lelieveld in de 52e minuut met rood was vertrokken.
De grootste overwinning was niet groter dan 0-2 en werd in twee seizoenen behaald. Deze eindscore stond voor het laatst in april 1999 op het bord, waarbij Michel Kreek beide goals voor zijn rekening nam.
Uit de huidige selectie hebben naast Tannane ook Darfalou en Beerens al eerder tegen RKC gescoord, maar zij deden dat nog niet namens Vitesse.
 
Vitesse in de eerste speelronde van de Eredivisie
Vitesse start dit seizoen met een uitwedstrijd na drie seizoenen in eigen huis te zijn begonnen. Opvallend genoeg is de competitiestart meestal buiten Arnhem, in de voorgaande 35 Eredivisie-seizoenen werd er twintig keer (57%) een uitwedstrijd in de eerste speelronde gepland. In veertien van die twintig uitwedstrijden (70%) wist Vitesse punten te pakken, met acht overwinningen en zesmaal een gelijkspel. In 2016 werd de laatste uitwedstrijd met 1-4 gewonnen van Willem II, waarbij Nathan (2x), Van Wolfwinkel en Vako het Geel-zwart al binnen 40 minuten op 0-4 hadden gezet.
Vorig seizoen begonnen de Arnhemmers thuis tegen Ajax en kwam Vitesse tweemaal op voorsprong met goals van Bero en Bazoer, uiteindelijk werd het een 2-2 gelijkspel.
 
Blessures en schorsingen
Bij Vitesse ontbreken Max Clark (enkel), Filip Delaveris (voet) en Sondre Tronstad (enkel) door blessures.
Bij RKC Waalwijk is Melle Meulensteen geschorst.
 
RKC Waalwijk – Vitesse, uitwedstrijd in de Eredivisie:
* Totaal 23 wedstrijden: 7x winst, 7x gelijkspel, 9x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 0x gelijkspel, 4x verlies.
* Laatste overwinning: seizoen 2019/’20, 1-2.
* Grootste overwinning: seizoen 1995/’96 en 1998/’99, 0-2.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2004/’05, 2-2.
* Gelijkspel: 3x 0-0, 2x 1-1, 2x 2-2.
* Laatste nederlaag: seizoen 2013/’14, 4-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2009/’10, 4-1.
* Eerste editie: 5 november 1989, 0-1.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,04.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,30.
 
Eredivisie-uitwedstrijden in de eerste speelronde:
* Totaal 20 wedstrijden: 8x winst, 6x gelijkspel, 6x verlies.
* Laatste vijf edities: 1x winst, 2x gelijkspel, 2x verlies.
* Laatste (en grootste) overwinning: seizoen 2016/’17, 1-4, tegen Willem II.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2015/’16, 1-1, tegen Willem II.
* Laatste nederlaag: seizoen 2014/’15, 4-1, tegen Ajax.
* Eerste editie: 15 augustus 1971, 1-0, tegen DWS.
* Gemiddeld aantal doelpunten Vitesse: 1,50.
* Gemiddeld aantal doelpunten tegenstander: 1,65.
 
Zondag 13 september, 16:45 uur, Mandemakers Stadion te Waalwijk, RKC Waalwijk – Vitesse, de eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen 2020/'21.
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf. Assistent-scheidsrechters: Rob van de Ven en Nicky Siebert. Vierde official: Laurens Gerrets. Video-assistenten: Stan Teuben en Don Frijn.


Bron: SV / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl