16 juli 2020 In de media

Vitesse-talent Million Manhoef vecht voor kans

Vitesse heeft deze zomer nog geen grote aankopen gedaan, zodat er in de eerste weken van de voorbereiding alle ruimte is voor jeugdige talenten om zich te laten zien op het trainingsveld.
Bij de aanstormende talenten zitten twee zonen van vaders die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de sport.
 
Enzo Cornelisse is de zoon van Tim Cornelisse, oud-speler van onder andere Vitesse, FC Utrecht, FC Twente en Willem II, terwijl Million Manhoef de zoon is van voormalig kickbokser en huidig MMA-vechter Melvin Manhoef.
 
De regen gutst met bakken uit de lucht, maar Remko Pasveer (36) en Million Manhoef (18) zijn niet van het veld te slaan en gaan na de training nog een hele tijd door met het oefenen op vrije trappen. De routinier, die in mei zijn contract verlengde, heeft volop plezier met het jeugdige talent. „Die jonge jongens krijgen de kans om aan te haken en dan wil je graag zien, dat ze ervoor gaan. Million zie ik ’s ochtends ook vaak in de gym, waar hij voor zichzelf werkt. Dan heb ik er plezier in om met zo’n jongen te werken en met hem te kletsen. Ik houd er wel van als jonge jongens zich zo opstellen.
 
Vitesse-trainer Thomas Letsch is te spreken over de manier waarop Manhoef en andere jonge spelers zich in de eerste weken van de lange voorbereiding op het nieuwe seizoen manifesteren. „In het algemeen doen de jonge spelers het goed. Natuurlijk zit er verschil in. Er zijn jongens die het niveau meer benaderen dan anderen en sneller klaar zijn om in te stromen in het volwassen profvoetbal. Ik heb er vertrouwen in dat het hen gaat lukken om bij de A-selectie te blijven. In dat verband kan ik Million Manhoef noemen, die het heel goed doet. Maar er zijn ook anderen die zich goed hebben laten zien.
 
Manhoef maakt al sinds medio 2016 deel uit van de Vitesse-academie. „Ik speelde in Amsterdam bij AFC en bij de Wooter Academy. Daarmee speelden we tegen Vitesse en toen ben ik gescout. Inmiddels ben ik helemaal gewend aan Arnhem. Al mijn vrienden in Amsterdam vinden dat ik raar praat.
 
Raar praten
Maar ik vind het prima. De kleine, maar gespierde linksback komt uit een echte sportfamilie. Vader Melvin Manhoef maakte naam in het kickboksen en is op 44-jarige leeftijd nog actief in het MMA (Mixed Martial Arts). „En mijn broer Serginio Kanters is Nederlands kampioen boksen in het middengewicht”, vult Manhoef aan. De Vitesse-voetballer heeft zelf ook jarenlang vechtsporten beoefend. „Toen ik tweeënhalf was, ben ik met kickboksen begonnen. Dat heb ik gedaan tot ik 13, 14 was. Ik doe het soms nog wel een beetje, maar ik kan het niet combineren met mijn voetbalcarrière. Soms doe ik nog wel een training, maar sommige dingen kan ik echt niet doen. Trappen is bijvoorbeeld niet goed voor mijn liezen. Dus dat doe ik niet meer. Ik doe alleen soms wat boksen, zaktraining.
 
Kickboksen als voetbal niks wordt
Op internet zijn filmpjes te vinden van een piepjonge Million Manhoef die overtuigend kickbokspartijen wint. Ondanks zijn talent in de vechtsport is zijn keuze op het voetbal gevallen. „Mijn hart ligt bij beide sporten, maar kickboksen zou ik nog op kunnen pakken als het in het voetbal niks zou worden. Andersom zou dat niet kunnen. Daarom heb ik nu voor het voetbal gekozen.

Iets waarin hij wordt gesteund door zijn sportgekke familie. „Mijn vader en moeder zijn heel trots. En ik ben trots op hoe goed mijn vader het heeft gedaan. Maar ik wil proberen het in mijn sport nog beter te doen.
 
Omgeturnd tot back
Manhoef is van origine een aanvaller, maar is de afgelopen jaren bij Vitesse omgeturnd tot linksback. „In het moderne voetbal kan de back veel mee naar voren. Dat ligt me wel, zo kom ik weer in mijn kwaliteit te spelen. Op deze manier vind ik deze positie wel bij me passen. Ik denk dat er op dit moment de meeste kans is om als linksback aan te sluiten. Ik wil profvoetballer worden dus dan ga ik daarvoor.

Afgelopen seizoen trainde Manhoef al regelmatig mee met het eerste, maar tot een debuut in de hoofdmacht kwam het nog niet voor de jeugdinternational. Onder Letsch hoopt de Purmerender deze weken zijn kans te pakken. „Ik vind dat het goed gaat. Het kan altijd beter. Natuurlijk zijn er dingen waar ik aan moet werken. Maar ik ben fit en daardoor kan ik mezelf laten zien. Mijn doel is om dit seizoen bij de A-selectie te blijven. Daar werk ik hard voor.”

TG / Foto’s SV – Vitesse

Hoofdsponsor: