1 september 2019 In de media

Vitesse in slotfase langs AZ (2-1)

Vitesse heeft in de vijfde speelronde van de Eredivisie met 2-1 gewonnen vs AZ. Teun Koopmeiners zette de Alkmaarders via een benutte strafschop op voorsprong, maar Tim Matavz trok de stand vlak voor rust gelijk.
In de blessuretijd van de tweede helft mocht Vitesse aanleggen vanaf elf meter na een handsbal van Pantelis Hatzidiakos. Matúš Bero miste de eerste poging, maar scoorde de tweede keer wel nadat de strafschop moest worden overgenomen. Een aantal spelers liep te vroeg in.

Vitesse ging in GelreDome uitstekend van start. Binnen tien minuten kwamen de Arnhemmers drie keer voor het doel van AZ-keeper Marco Bizot. Allereerst kopte Bryan Linssen naast na een goede actie van Jay-Roy Grot en even later waren Oussama Tannane en Matavz dicht bij de openingstreffer met een afstandsschot. Aan de andere kant kon Remko Pasveer opgelucht adem halen toen Myron Boadu de bal vanuit een kansrijke positie naast kopte. Grot kreeg daarna nog een goede mogelijkheid op de openingstreffer. Zijn vrije trap belandde echter in de muur.

Vitesse kwam in het vervolg van de eerste helft wat meer onder druk te staan en dat leidde na 32 minuten spelen in een 0-1 achterstand. Navarone Foor legde Boadu neer in het strafschopgebied en scheidsrechter Dennis Higler zag er een penalty in. AZ-aanvoerder Koopmeiners benutte het buitenkansje.

Al snel leek Vitesse op gelijke hoogte te komen via Grot, maar hij werd op het laatste moment van de bal gegleden door Fredrik Midtsjø. Vlak voor rust werd het alsnog gelijk. Matavz werd bediend door Grot en de Sloveense spits schoot de bal hard in het dak van het doel voor zijn derde competitiedoelpunt van dit seizoen: 1-1.

In de tweede helft bleven hele grote kansen lang uit. Pas in de 69e minuut was er het eerste echte gevaar na de rust. Boadu miste het doel na een pass van Dani de Wit. Vitesse kwam in de 74e minuut dicht bij een voorsprong, maar Doekhi kon de bal uit een corner niet binnen koppen. Vier minuten later leek hij wel succes te hebben, maar dit keer raakte zijn kopbal de paal. AZ werd nog dreigend via een afstandsschot van Zakaria Aboukhlal, maar zijn poging ging over het doel van Pasveer.

In de eerste minuut van de blessuretijd kreeg Vitesse een strafschop na een handsbal van Hatzidiakos. Bero miste, maar invaller Oussama Darfalou was er als de kippen bij om de rebound raak te schieten. De beslissing om de 2-1 toe te kennen, werd even later echter teruggedraaid door de VAR omdat een aantal spelers te vroeg inliep. De strafschop moest over en nu schoot Bero wel raak: 2-1. Door de zege is Vitesse nu de koploper van de Eredivisie, al heeft Ajax wel een wedstrijd minder gespeeld.

Volgende week is Vitesse vrij van competitieverplichtingen in verband met een interlandperiode. Op zaterdag 14 september staat het eerstvolgende Eredivisie-duel op het programma. Dan speelt Vitesse een uitwedstrijd tegen PSV. In verband met de Europese verplichtingen van de Eindhovenaren is dit duel verzet van 18.30 uur naar 20.45 uur. Op zaterdag 21 september (20.45 uur) is GelreDome het decor voor de jaarlijkse Airborne-wedstrijd. Fortuna Sittard is dan de tegenstander. Tickets zijn verkrijgbaar voor de prijs van €7,50 (jeugd t/m 16 jaar €3,75) en bestel je gemakkelijk en snel via Vitesse.nl/tickets.