7 april 2020 In de media

Vitesse handhaaft 5e plek in (voorlopige) TV-gelden stand

Vitesse mag ook komend seizoen aanspraak maken op een redelijk deel van de Nederlandse tv-gelden. Op basis van de voorlopige Eredivisie-stand – die nog wel een tijdje zal blijven staan.
Hoe komt die tv-ranking exact tot stand? De eindklasseringen van de voorbije tien seizoenen zijn bepalend voor het bedrag dat een club aan tv-gelden krijgt: hoe hoger een club in de stand eindigt, hoe meer punten dat oplevert. Ajax ontvangt 18 punten als het de huidige koppositie vasthoudt, nummer twee AZ staat virtueel op 17 punten, Feyenoord zou als nummer drie aanspraak mogen maken op 16 punten, PSV kan er 15 bijschrijven enzovoort.

De club met de meeste punten in de laatste tien seizoenen mag aanspraak maken op het grootste percentage van de tv-pot. Deze bedroeg in 2013 – toen de samenwerking tussen FOX Sports en de Eredivisie van start ging – nog zestig miljoen euro, maar dat bedrag wordt elk jaar met ruim drie miljoen euro aangevuld. Voor komend seizoen is er een totaalbedrag van circa 83 miljoen euro te verdelen door de Eredivisie-clubs.

Het linkerrijtje blijft verder onveranderd, al zijn Vitesse en FC Utrecht nog steeds in een interessante strijd om plek 5 verwikkeld: qua tv-inkomsten staat er een bedrag van bijna negen ton op het spel. Indien FC Utrecht niet twee plaatsen boven Vitesse in de uiteindelijke slotstand van de competitie zal eindigen, dan behoudt Vitesse haar vijfde plek en de ruim 6 miljoen TV-gelden.

Vitesse heeft na volgend seizoen echter geen 'last' meer van de vijftiende plek in 2011, welke mee wordt gerekend in de tot stand koming van het aantal punten, en heeft dus ook voor de komende jaren de beste papieren.


(Deze cijfers zijn bij benadering: de Eredivisie CV heeft desgevraagd aan VP laten weten 'geen mededelingen te doen' over de exacte verdeling per club. Daarom hebben we de verdeelsleutel gepakt, zoals die de vorige seizoenen gangbaar was.)
Voetbalprimeur – Bew. SV / Foto’s SV – VP

Hoofdsponsor: