24 februari 2019 In de media

Vitesse boekt welverdiende uitzege bij FC Emmen

Vitesse heeft zondagmiddag een welverdiende zege geboekt op bezoek bij FC Emmen. In Drenthe waren Mohammed Dauda, Martin Ødegaard en Navarone Foor trefzeker. Eduardo hield op zijn beurt de nul: 0-3.
Voordat de wedstrijd begon werd er stilgestaan bij het overlijden van Jorg Scherpen, de pas 20-jarige broer van FC Emmen-doelman Kjell Scherpen. Na de indrukwekkende minuut stilte, gaf scheidsrechter Edwin van de Graaf het startsignaal. Vitesse begon zonder de geblesseerde Oussama Darfalou. De Algerijnse spits viel vorige week in de thuiswedstrijd vs Willem II met een enkelblessure uit. Zijn vervanger was Mohammed Dauda, die na twee invalbeurten zondagmiddag zijn basisdebuut maakte in Emmen.

Nadat de FC Emmen-defensie na vijf minuten was gewaarschuwd via Alexander Büttner (voorzet geblokt) en Max Clark (redding Scherpen) was het na dertien minuten wel raak. Dauda kegelde een voorzet van Clark prachtig binnen: 0-1. Het betekende zijn eerste treffer in dienst van Vitesse.

Ook na het doelpunt bleef Vitesse de betere partij. En weer stichtte het gevaar via Dauda. Hij ontfutselde de bal en via Ødegaard ging Dauda er vandoor. Zijn rush leek veelbelovend, ware het niet dat de Ghanese huurling van RSC Anderlecht zich vast liep in het zestienmetergebied. Schoten van Clark (op de vuisten van Scherpen) en Büttner (naast) troffen ook geen doel. Ondertussen kreeg de thuisploeg met name via corners een aantal mogelijkheden. De grootste kans kwam op naam van Andrej Lukic. Hij kopte een corner van FC Emmen-aanvoerder Anco Jansen rakelings voorlangs.

De beginfase van de tweede helft was voor de Arnhemmers. Schoten van Jake Clarke-Salter en Navarone Foor kwamen echter kracht te kort. In de 50ste minuut leek Vitesse de tweede treffer van de middag te maken. Ødegaard stuurde Bryan Linssen met een mooie steekpass diep. Linssen stiftte handig raak, maar bleek buitenspel te staan.

In de 71ste minuut stond er alsnog 0-2 op het scorebord. Ødegaard verraste vriend en vijand door een vrije trap van enorme afstand in de korte hoek raak te schieten.

Zes minuten na de 0-2 deed de VAR voor de tweede keer deze wedstrijd zijn werk. Opnieuw leek Vitesse verder afstand te nemen, maar wederom ging daar buitenspel van Linssen aan vooraf. Nu was het Matus Bero die Linssen wegstuurde. Linssen legde breed op Ødegaard die eenvoudig raak schoot, maar het feest duurde vanwege de beslissing van de VAR niet lang.

Hoewel het duel al enige tijd gespeeld leek bleef de ploeg van hoofdtrainer Leonid Slutskiy kansen creëren en zoeken naar de derde treffer. Clark gaf, met nog vijf minuten te spelen, een afgemeten voorzet op aanvoerder Linssen. Hij kopte het leer over FC Emmen-doelman Scherpen heen, maar op de lat. Luttele minuten later bood Linssen Ødegaard een goede kans, maar ditmaal had Scherpen een passend antwoord in huis.

Twee minuten voor het einde van de wedstrijd was daar dan alsnog de 0-3 voor Vitesse. Foor haalde de trekker over nadat Scherpen in de fout ging met een uittrap. De middenvelder pikte de bal op, passeerde twee Emmenaren en schoot oog in oog met de goalie beheerst binnen. Het betekende de nekslag voor FC Emmen en een bekroning op de wedstrijd van Vitesse.

Vitesse speelt volgende week weer een thuiswedstrijd. Op zaterdag 2 maart is NAC Breda in GelreDome de tegenstander (aanvang 20.45 uur). Tickets scoor je eenvoudig via Vitesse.nl/tickets.