2 april 2019 In de media

Vitesse blijft op gelijkspel steken vs AZ

Vitesse en AZ moesten dinsdagavond de punten delen in GelreDome. Na een moeizame eerste helft knokten de Arnhemmers zich in de tweede helft knap terug. Ron Vlaar en Teun Koopmeiners scoorden namens AZ. Aan de andere kant waren het Matúš Bero en Thomas Buitink die het net lieten bollen.
Remko Pasveer stond vanavond onder de lat in plaats van vaste waarde Eduardo. Dit waren voor doelman Pasveer de eerste speelminuten in de Eredivisie dit seizoen. Bij de bezoekers speelde middenvelder Adam Maher niet mee vanwege een schorsing.

Vitesse begon uiterst moeizaam aan het duel met AZ. Al in de zevende minuut werd een corner werggegeven, genomen door Oussama Idrissi. Hij legde het leer neer bij de tweede paal. Vlaar stond op de juiste plek en wist zo zijn tweede competitiedoelpunt van het seizoen binnen te knikken: 0-1.

De geel-zwarten kwamen in de openingsfase niet tot uitgespeelde kansen.  AZ wist na de openingstreffer eveneens lange tijd niet gevaarlijk te worden. Toch leek de ploeg van hoofdtrainer John van den Brom, na een snelle omschakeling, opnieuw in kansrijke positie te komen. Linksbuiten Idrissi was het eindstation van de aanval, maar Pasveer kon zijn inzet makkelijk keren. Even later werd AZ wederom gevaarlijk. Ditmaal wist goalie Pasveer redding te brengen op de kopstoot van spits Bjørn Johnsen. Het eerste grote gevaar van de Vitessenaren kwam uit een vrije trap, die door aanvoerder Maikel van der Werff op de bovenkant van de lat werd gekopt.

Vlak voor rust mocht Koopmeiners aanleggen voor een vrije bal. Zijn schot viel via de binnenkant van de paal binnen, waardoor de huidige nummer drie de score verdubbelde. Dankzij dit doelpunt zocht de equipe van Leonid Slutskiy met een 0-2 achterstand de kleedkamer op.

In het tweede bedrijf maakte Vitesse snel de aansluitingstreffer. Via een scrimmage viel de bal voor de voeten van Bero, die van dichtbij raak schoot: 1-2. De Arnhemmers leken herboren door de aansluitingstreffer. De geel-zwarten kwamen veel agressiever voor de dag en het tempo werd opgeschroefd. Invaller Mohammed Dauda legde de bal na een klein kwartier in de tweede helft panklaar neer voor Martin Ødegaard, maar de creatieveling kon zijn uithaal niet omzetten tot een doelpunt.

De volgende mogelijkheid was opnieuw voor Ødegaard. De Noor kapte en draaide zich in een goede positie, maar mikte net over het doel van Marco Bizot. In de volgende aanval van Vitesse werd Bero naar de grond gewerkt door Midtsjø. Scheidsrechter Allard Lindhout legde de bal in eerste instantie op de stip, maar de VAR greep in en gaf uiteindelijk een vrije trap vanaf de rand van de zestienmetergebied. Via een bal op de paal kwam AZ goed weg. Even later kon Van der Werff oplopen en bereikte hij Thomas Buitink met een afgemeten voorzet. De spits beroerde de bal met een subtiele voetbeweging en verschalkte hiermee Bizot, waardoor de 2-2 een feit was.

Beide teams wisten in de slotfase niet tot grote kansen te komen, daardoor hield Vitesse één punt over aan de wedstrijd die twee gezichten kende. De eerste helft was voor AZ, de tweede helft voor de geel-zwarte formatie van Slutskiy. Het volgende duel van Vitesse is aanstaande zondag om 16.45 uur, dan ontvangen ze regerend landskampioen PSV.