Vitesse in de media
Vitesse betaalt ton aan commissaris 18/10/2019

Aan een van de Vitesse-commissarissen is een bedrag van honderdduizend euro uitgekeerd. Dat valt op te maken uit het jaarverslag, waarin de Arnhemmers een verlies van ruim zestien miljoen euro bekendmaakten.

Dergelijke beloningen voor toezichthouders zijn ongebruikelijk in de Eredivisie. Bij Ajax, Feyenoord en PSV werkten de commissarissen vorig seizoen gratis. AZ betaalde wél een vergoeding aan de rvc: zeventienduizend euro.

Vitesse heeft drie commissarissen en het verslag vermeldt dat twee man hun taken onbezoldigd hebben uitgevoerd. Commissaris Valeriy Oyf is tevens eigenaar van de club en zal geen ton aan zichzelf betalen. Henk Parren is afgevaardigde van de supporters en het stichtingsbestuur, het ligt niet voor de hand dat hij een dergelijk bedrag in rekening brengt. De derde rvc-man is Yevgeny Merkel, een Russische Duitser met een eigen headhuntersbureau en tevens voorzitter van de rvc. Vitesse kan niet bevestigen om wie het gaat of wat de aanleiding is voor de betaling. In een reactie stelt de club dat er niet over kan worden uitgeweid, ook omdat het om een individueel persoon gaat.

Voor Oyf is het overigens kleingeld, gezien het bloedbad aan rode cijfers. Sinds de buitenlandse overname in 2010 hebben de Gelderlanders in totaal 108 miljoen euro verloren. Vitesse is de enige club in de Eredivisie waar de betaalde salarissen de totale jaaromzet overstijgen. De loonkosten (18,6 miljoen euro) liggen overigens op bijna hetzelfde niveau als bij AZ (19,1 miljoen). Voor volgend jaar zien de cijfers er iets gunstiger uit – dan tellen de verkopen van Vyacheslav Karavaev en Thulani Serero mee – maar gezien het zware kostenplaatje zijn zwarte cijfers alleen mogelijk in een jaar waarin goede transfers en deelname aan Europees voetbal samenvallen. Het voortbestaan van Vitesse is echter niet in gevaar. Oyf heeft garanties afgegeven tot medio 2022.


Bron: VI / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl