24 augustus 2019 In de media

Vitesse baalt van Musonda

De profcarrière van Charly Musonda mondt uit in een lijdensweg. De Belgische ster kampt opnieuw met knieproblemen. Het debuut van de huurling in de basis van Vitesse tegen Heracles is abrupt afgeblazen. In Arnhem gaan alle alarmbellen af.
Voor coach Leonid Sloetski is de absentie van Musonda (22) in Almelo 'een forse tegenvaller'. Voor de Belg, voor het tweede seizoen op rij gehuurd van Chelsea, is het onheil een regelrechte ramp. De Brusselaar wordt nu voor de vijfde keer in nog geen twaalf maanden tijd geconfronteerd met terugslag na revalidatie. De somberheid bij zijn aftocht, gisterochtend op trainingscomplex Papendal, is er volledig mee verklaard.

,,Charly zou starten", vertelt Sloetski. ,,We wilden hem een uur inzetten. Voor negentig minuten was het sowieso te vroeg. Maar de oude kwetsuur speelt op. Dit is een chronische blessure."

Musonda is in aanleg van de buitencategorie voor Vitesse. De Belg heeft al voor Chelsea gespeeld. Hij is eerder verhuurd aan Betis Sevilla en Celtic Glasgow, clubs met een hoger instapniveau dan de Arnhemse eredivisionist.

Maar door alle fysieke problemen is het verwachtingspatroon in Arnhem flink gedaald. ,,Het is moeilijk om na zoveel blessureleed op niveau terug te komen", zegt Sloetski.

De medische staf van Vitesse heeft de ernst van de kwetsuur, opgelopen in de warming-up bij de training voor het duel met Heracles, onderzocht. Volgens procedure meldt Musonda zich bij zijn werkgever Chelsea. De huurlingen van de club worden bij blessures altijd teruggehaald naar Engeland. In Londen wordt ook de revalidatie ingezet.

,,De deal met Chelsea is bekend", stelt Sloetski. ,,Het is nu afwachten. Ik ben geenszins geschokt. De zorgen zijn er al langer. De blessure speelt al langer."

De knieproblemen van Musonda dateren van september vorig jaar. De Belg liep in zijn eerste duel voor Vitesse, een oefenpot tegen Royal Antwerp FC, een kruisbandkwetsuur op. In samenspraak met de medische staf werd tot nog toe besloten niet te opereren. Met kracht- en stabiliteitsoefeningen werd de Brusselaar op Chelsea's trainingscentrum Cobham telkens weer klaargestoomd.

,,We hebben er sinds zijn terugkeer bij Vitesse deze zomer ook alles aan gedaan om Charly rustig te brengen", verklaart Sloetski. ,,We hebben hem steeds meer speeltijd gegeven. Na een jaar van absentie is voorzichtigheid geboden. Nu worden we in een week met de knieblessure van Hilary Gong met een tweede ernstige tegenvaller geconfronteerd. Ik denk dat Charly zijn hele leven last houdt van knieproblemen. Dat is de aard van deze kwetsuur. Hij moet leren omgaan en leven met deze blessure."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: