Vitesse in de media
Vijf vragen aan Maxi Wittek 26/07/2020

Vitesse hoopt met de Duitse linksback Maximilian Wittek (roepnaam Maxi) een belangrijke steunpilaar voor het nieuwe seizoen te hebben binnengehaald.

De 24-jarige Wittek komt over van het Duitse SpVgg Greuther Fürth uit de Tweede Bundesliga. Voor de positie links achterin moet hij de strijd aan met Max Clark, die afgelopen seizoen de vaste linksback van Vitesse was, maar lange tijd (tot aan de komst van Joshua Brenet) geen concurrent had.

Vitesse haalde eerst een nieuwe technisch directeur uit Duitsland (Johannes Spors), daarna een nieuwe trainer uit Duitsland (Thomas Letsch). Is het dan ook logisch dat de eerste nieuwe speler uit Duitsland zou komen?

Het is meestal wel zo dat als Duitse sportdirecteuren en trainers bij elkaar komen in een club, ze ook wel een speler uit Duitsland erbij halen. Ik ben heel blij dat hun keuze op mij is gevallen. Er was meer interesse, maar voor mij viel de keuze niet zwaar. Ik kijk er naar uit om in Nederland op het hoogste niveau te spelen.”

Er zijn veel Duitse spelers tegenwoordig in de Eredivisie. Heb je nog navraag gedaan bij Duitsers die hier al speelden?

"Ja, bij Tobias Pachonik, die bij VVV-Venlo speelt. Hij heeft alleen maar positief gesproken over de Eredivisie en Vitesse. Pachonik ken ik van de Duitse jeugdelftallen, waar hij de rechtsback was en ik de linksback.”

Je bent een offensief ingestelde linksback. Heeft dat meegespeeld bij je keuze voor Nederland?

"Ja, ik denk dat mijn speelwijze goed bij het Nederlandse voetbal past. Dat hebben de sportdirecteur (Spors, red.) en coach (Letsch, red.) ook tegen me gezegd. Ik denk dat mijn kwaliteiten hier goed tot hun recht komen.”

Op je arm heb je een opvallende tatoeage met data. Kun je iets zeggen over de betekenis daarvan?

"Dat zijn de geboorte- en sterfdata van mijn grootouders en overgrootmoeder. Die zijn helaas allemaal overleden voordat ik mijn doorbraak als voetballer heb gemaakt en hebben me nooit live kunnen zien bij de profs. Op deze manier heb ik ze vereeuwigd en zijn ze toch altijd een beetje bij me.”

Letsch is in Nederland nog een onbekende trainer. Kun jij iets meer over hem vertellen?

"Zijn manier van spelen, met veel pressing en agressie, spreekt me heel erg aan. Dat past goed bij mij. Je ziet ook hoe succesrijk de Red Bull-teams daarmee zijn. Met dat als uitgangspunt heeft Letsch zijn eigen stijl ontwikkeld. Ik hoop dat we die als team goed uit kunnen gaan voeren en daarmee successen gaan boeken.”

image

Bron: TG / Foto's Vitesse Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl