Vitesse in de media
Van Wijk: 'zorgvuldige afweging kost tijd' 08/04/2020

De wereld is in de greep van het coronavirus. En dus ligt ook de voetbalwereld al enige tijd stil. Bij iedereen leven volop vragen en onzekerheden. Algemeen directeur Pascal van Wijk vertelt in een nieuwe directie-update hoe Vitesse omgaat met deze uitzonderlijke situatie.

“Vooropgesteld staat gezondheid met stip op één. Altijd en in deze tijd nadrukkelijker dan ooit”, begint Van Wijk. “We volgen daarom de maatregelen en adviezen vanuit de overheid en het RIVM. Daar zitten namelijk de experts. Ook de voetbalbranche laat zich uitvoerig informeren door deze deskundigen. Daarnaast zijn onze gedachten bij iedereen die op welke manier dan ook getroffen is door het virus of juist op elke mogelijke manier tegen het virus strijdt. Petje af voor iedereen die zich inzet om het virus te overwinnen.”

Vitessenaren
Ook de Vitesse-familie werd de afgelopen periode diep geraakt. Van Wijk: “Gezondheid lijkt vaak vanzelfsprekend, maar juist in deze tijd worden we geconfronteerd met de onzekerheid van gezondheid. De afgelopen periode zijn er grote Vitessenaren ons ontvallen. Zowel Gouden Vitessenaar Kees Bakker als oud-speler Frank Rikken zijn recent overleden. Daarnaast bereikte ons vandaag het trieste bericht dat oud-spits, -scout en Zilveren Vitessenaar Bosko Bursac in zijn slaap is overleden. Een aderlating voor de club en bovenal voor de directe familie en vrienden van deze Vitessenaren. Zodra de mogelijkheden het toelaten worden zij uiteraard herdacht rondom een thuiswedstrijd.”

Scenario
Op de achtergrond hebben de KNVB, Eredivisie CV en de Betaald Voetbal Organisaties (BVO) frequent contact met elkaar. Zo vond er ook een conference call plaats op dinsdag 7 april. Daaruit bleek dat voorlopig gefocust wordt op het scenario waarin de competitie alsnog wordt uitgespeeld, waarbij het streven is om de competitie vanaf midden juni te hervatten en deze in juli af te ronden. Zolang er binnen de geschetste kaders nog mogelijkheden zijn voor het kunnen uitspelen van de competitie, worden die mogelijkheden onderzocht. De haalbaarheid wordt daarbij in eerste plaats bepaald door de visie en voorschriften van de overheid en het RIVM; we gaan hoe dan ook pas voetballen of trainen als het veilig en verantwoord is. “Mocht de competitie worden hervat, dan is dat enkel en alleen als dat op een verantwoorde manier gebeurt. Voor zowel spelers, trainers, scheidsrechters als overige medewerkers en bezoekers. Daarbij hopen we van harte dat ook onze supporters op een verantwoorde wijze toegelaten kunnen worden. Want immers spelen we voetbal voor onze achterban. Dat is glashelder”, aldus de algemeen directeur. Het andere scenario is gericht op het beëindigen van de competitie. In deze fase is dit scenario, en de bijbehorende gevolgen daarvan, nog niet uitgewerkt omdat de noodzakelijke feiten en omstandigheden nog niet bekend zijn.

Van Wijk gaat verder over de nog ongewisse toekomst: “Elke beslissing die genomen wordt heeft grote gevolgen op allerlei vlakken. Het is daarom belangrijk dat we zorgvuldig de tijd nemen om tot een juiste beslissing te komen. Het heeft geen enkele zin om nu al een overhaast besluit te nemen, aangezien we simpelweg niet weten hoe het virus zich gaat ontwikkelen. Het is niet voor niets dat de overheid en het RIVM, net zoals in het buitenland, slechts enkele weken vooruit kijken met betrekking tot de maatregelen.”

“Tegelijkertijd sluiten we onze ogen natuurlijk niet. We moeten serieus rekening houden met verschillende scenario’s. En ook als de competitie hervat kan worden, zijn er op dit moment nog meer vragen dan antwoorden. Wat doen we bijvoorbeeld met contracten die lopen tot en met 30 juni? Wanneer wordt seizoen 2020|2021 dan afgetrapt? Wat zijn de gevolgen voor de transfermarkt? En ga zo maar door. Dat soort thema’s worden nu nader uitgewerkt”, aldus Van Wijk.

Spelers
De spelers trainen sinds vrijdag 13 maart niet meer in groepsverband. Zij hebben dagelijks individuele programma’s ontvangen, om op die manier zo fit mogelijk te blijven. Omdat inmiddels bekend is dat er tot dinsdag 28 april niet in groepsverband kan worden getraind en de competitie niet voor maandag 1 juni wordt hervat, hebben de spelers de komende tien dagen vrijaf gekregen. Dat wil zeggen dat spelers wel in het land blijven om geen onnodige risico’s te lopen, maar dat zij niet verplicht zijn om dagelijks een individueel programma te volgen. Geblesseerden blijven wel behandeld worden, wat conform de richtlijnen is. Het is belangrijk dat de spelers zorgvuldig worden belast. Na een periode van individuele training krijgen zij nu de ruimte om zich op te laden voor de komende periode waarin de intensiteit hoger zal zijn.

Voor de teams uit de Vitesse Voetbal Academie zit de competitie er al wel definitief op, zo besloot de KNVB. Zodra het sein op groen staat vanuit de overheid en het RIVM, is het streven dat de trainingen van de jeugdteams wel weer worden hervat.

Trots
In tijden van crisis komen ook de mooiste initiatieven tot bloei. Mensen zetten samen de schouders eronder. Zo verraste een deel van onze supporters het zorgpersoneel bij ziekenhuis Rijnstate met een groot spandoek en een bos bloemen. En in samenwerking met Vitesse Betrokken en NLvoorElkaar is het hulpplatform Vitessevoorelkaar.nl in no time gerealiseerd. Dankzij dit hulpplatform hebben al tientallen mensen elkaar de helpende hand kunnen bieden. Een fantastisch initiatief, die nog dagelijks mensen met elkaar in verbinding brengt.

Toekomst
“Voorlopig wordt het scenario waarin de competitie vanaf medio juni tot en met juli uitgespeeld wordt nader uitgewerkt. Dat moet zorgvuldig gebeuren en dat kost enige tijd. Achter de schermen werken we als club zijnde ook aan de gevolgen die de mogelijke keuzes met zich meebrengen. Heel simpel gesteld; de inkomsten drogen op, terwijl het merendeel van de kosten overeind blijft. Als club worden we geraakt door de gevolgen van het coronavirus. We gaan alles op alles zetten om zo goed mogelijk uit deze periode te komen”, verzekert de algemeen directeur.

Tot slot vertelt Van Wijk: “Een belangrijk ijkpunt is het moment waarop de overheid komt met informatie over de maatregelen en/of versoepeling daarvan na dinsdag 28 april. Totdat er meer duidelijkheid is, conformeren wij ons aan de koers die de KNVB en Eredivisie CV in hebben gezet samen met de clubs. Het collectief belang van de voetbalbranche als bedrijfstak staat voorop. Samen moeten we sterker uit deze crisis zien te komen. We hopen niets liever dan dat we snel, maar bovenal op een verantwoorde manier, weer kunnen gaan voetballen. Want wij missen het voetbal en wij missen jullie, al onze supporters met een geel-swert hart. Pas goed op jezelf en op elkaar en hopelijk tot snel weer in GelreDome of op Papendal!”
.

Bron: Vitesse / foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl