7 april 2020 In de media

Van de Voorzitter

Weekdagen, weekenddagen, maandaggevoel, vrijdaggevoel, alles is ineens hetzelfde. Een smaakloze lauwe soep waarvan elke hap hetzelfde smaakt, zonder de illusie dat er smaakvolle ballen in zitten.
Over ballen gesproken, voetballen welteverstaan, het spel wat ons wekelijks zo bezig houdt of hield beter gezegd, met alle randzaken die daarbij horen zoals; toenemende spanning in aanloop naar het weekend, discussies met collega’s die andere kleuren aanhangen, het lezen van artikelen en wedstrijdanalyses, tot het kijken van voetbalprogramma’s die uren vullen met lullen over de belangrijkste bijzaak van het leven; Voetbal en in ons geval Vitesse, onze club, onze trots, onze passie!  

Waar ik sinds september, na mijn aantreden als Voorzitter van de SV, het reilen en zeilen rondom Vitesse, supporterszaken en de organisatie van de SV ineens met stip is gestegen op mijn prioriteitenlijst en ik samen met mijn medebestuursleden, aan de vooravond stond om onze nieuwe plannen te presenteren en uit te werken, is het ineens stil… heel stil.

De trein, de mallemolen, het druk, druk, druk zijn is ineens gestopt. Het voelt raar, ik mis de dynamiek en de drive, het juichen voor een goal, het schelden op de VAR, het balen wanneer we (weer) niet die plek op de ranglijst hebben veroverd, terwijl de concurrenten ook weer punten hebben laten liggen.  De emotie, de achtbaan, ik mis het en met mij velen, dat merk ik… De drive om dingen voor elkaar te krijgen is er ook even niet en dat brengt weinig energie. Het feit dat ik afgelopen 2 weken waarschijnlijk ook nog het virus onder de leden heb gehad, zal daar niet bij geholpen hebben.

Weet ik dat zeker? Nee, zou graag een test doen, maar helaas zijn er te weinig testen in Nederland beschikbaar. Gelukkig wordt dat aantal nu opgeschaald en gaan er meer mensen getest worden. Voor de testen van het zorgpersoneel was dan ook een locatie nodig. Toen wij als SV benaderd werden of dit in ons supportershome zou kunnen plaatsvinden, hebben we geen moment geaarzeld, natuurlijk doen we dat. Dat is de mooie keerzijde van deze bijzondere tijd, waar we voorheen bijna allemaal vooral erg druk waren met ons zelf, ontstaan nu vanuit het niets nieuwe initiatieven om elkaar te helpen, dat is een mooie bijkomstigheid van deze Pandemie die ons allemaal raakt op welke wijze dan ook.

Helaas is het virus echt dichtbij gekomen en zullen vele Vitesse supporters ondertussen iemand kennen die het virus heeft gehad of misschien zelfs wel iemand die eraan overleden is… Ook Gouden Vitessenaar Kees Bakker is onlangs van ons heen gegaan, wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies. 

Verder was het mooi om te zien hoe de mannen van Crew 81 en GDA in navolging van andere supporters door het hele land een mooi spandoek bij Rijnstate hebben opgehangen om de mensen in de zorg een hart onder de riem te steken! Wat ik interessant vind is dat er tijdens successen en tijdens verdriet door bijvoorbeeld verlies, mensen er ineens voor elkaar zijn, een eenheid worden en samen bergen kunnen verzetten. Ook onder onze supporters is dat het geval vaak, als we 125 jaar bestaan, de bekerfinale spelen, Europees spelen, ineens dan kunnen we sfeer maken, waar andere clubs een voorbeeld aan kunnen nemen, dan kunnen we met vele mensen de mooiste sfeeracties in elkaar zetten.

Dat geldt ook bij de mindere zaken in het leven, ik noem een plotseling verlies van onze Dejan Curovic, onze DJ Superstar, of na de flatbrand met oud en nieuw, waarbij een vader en zoon omkwamen, dan zie je hoe we dat samen oppakken om het te verwerken en mensen een laatste eerbetoon te geven. Ik snap echt wel dat we straks weer allemaal grotendeels terug gaan vallen in onze dagelijkse ritmes, stressvolle banen, gemopper over niks en genuil over Vitesse. Maar ergens hoop ik ook dat deze Corona crisis ons doet inzien dat het enige wat echt belangrijk is, het welzijn van familie en vrienden en alle andere dierbaren om je heen is.

Vitesse onze club, ja het is het eerstvolgende wat voor de meesten van ons belangrijk is, het geeft kleur aan ons leven. Ik hoop dat iedereen in ziet dat dat biertje met bekenden in het Home, het 2-wekelijkse ouder en kind uitje, het weerzien van je maten op Zuid en Noord, het massaal zingen van Vitesse liederen, het bij een goal omhelzen van je buurman die je eigenlijk niet kent, allemaal niet vanzelfsprekend is, geniet daar dus bewuster van als we weer mogen.

Maar laten we ook de initiatieven om de zwakkeren, zieken, ouderen, zorgverleners en alle anderen die ik vergeten ben te steunen, blijven bedenken en uitvoeren en zorgen dat deze Corona crisis niet voor niks is geweest. Voor nu wens ik iedereen sterkte de komende weken en maanden. Ik hoop jullie allemaal snel weer te zien voor een praatje, een biertje en een broodje bal…….ben namelijk wel klaar met lauwe soep zonder ballen!
 
Roderik van Veelen
Voorzitter SV Vitesse

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: