7 april 2020 In de media

Topoverleg Eredivisie: KNVB brengt gevolgen scenario’s in kaart

De KNVB en ECV hebben vorige week in hun uitnodigingsmail gesteld dat de videovergadering van dinsdag is bedoeld voor de ‘beslissingsbevoegden zoals we die kennen bij de algemene vergadering betaald voetbal.’ Nu is het niet altijd zo dat de clubkanonnen inschakelen bij het overleg.
Zo zat eind vorige week namens Ajax huisjurist Ivo Trijbits in de videovergadering, nadat Marc Overmars via De Telegraaf een bom onder de Eredivisie had gelegd. Ook PSV stuurt geregeld zijn derde man, die in de hiërarchie lager staat dan algemeen directeur Toon Gerbrands en operationeel directeur Peter Fossen, die een dubbelrol heeft omdat hij tevens fungeert als commissaris van de Eredivisie CV.

Het doel van de KNVB is om beide scenario's (direct stoppen en doorspelen na 30 juni) toe te lichten en de sportieve, financiële en juridische consequenties in kaart te brengen. Dat is tot nu toe nog niet tot in detail gebeurd. De aanbevelingen die de FIFA heeft opgenomen in de reglementen – zoals de mogelijkheid om contracten te laten doorlopen en het opschuiven van de transferwindow in landen die de competitie willen afmaken – hebben de discussie alleen maar gecompliceerder gemaakt.

Deze week gaan de clubs weer in gesprek: wel of niet de competitie afmaken? VI zet de gevolgen op een rij.

Nederland is als exportland immers afhankelijk van de transfermarkt. Veel clubs hebben inkomsten uit spelersverkopen opgenomen in hun begrotingen. Ze moeten vaak eerst verkopen voordat ze kunnen investeren in nieuwe spelers en salarissen. Als de Eredivisie een andere koers zou kiezen dan de rest van Europa, bestaat het risico dat de Nederlandse transferwindow gaat afwijken van die van de toplanden, mocht straks blijken dat zij in de zomer kunnen gaan voetballen. De FIFA stelt nu dat de transferwindow in de landen die doorvoetballen pas open mag als competities helemaal zijn afgerond. De FIFA wil zo waarborgen dat de competities worden afgemaakt met dezelfde selecties.

Mocht blijken dat de coronacrisis onder controle wordt gebracht en dat overheden toestemming geven voor voetbal in lege stadions, dan zal dat er dus toe leiden dat competities als de Premier League en de Bundesliga in juli en augustus hun competities afmaken. De markt gaat daar dan pas in de loop van augustus of september open. Aangezien de transferwindow twaalf weken open mag blijven, zullen de toplanden tot oktober of november inkopen kunnen doen. Als de Eredivisie nu besluit te stoppen en in augustus aan een nieuwe competitie zou beginnen, leidt dat ertoe dat spelers tot diep in de competitie weggehaald kunnen worden. Andersom kan de Eredivisie niemand aantrekken uit landen waar het seizoen 2019/20 nog niet is afgemaakt.
 
FOX Sports
Daarnaast lijkt het geld van FOX Sports niet zo gegarandeerd als iedereen dacht. De eigenaar van de uitzendrechten moet de laatste termijn nog betalen (ruim twintig miljoen). Achter de schermen ging het verhaal dat FOX Sports sowieso loyaal zou zijn, maar dat lijkt wel enigszins op losse schroeven te staan nu niet de overheid, maar de topclubs zelf alvast de stekker uit dit seizoen willen trekken.

De afgelopen dagen hebben de clubs vragen kunnen insturen, die de KNVB dinsdagmiddag gaat proberen te beantwoorden. Een veelgehoord argument van clubs die willen stoppen is dat zij behoefte hebben aan duidelijkheid. Wat gebeurt er met de stand als de Eredivisie stopt? Wie gaan Europa in? Wordt er gepromoveerd en gedegradeerd? Daar zouden clubs zich op kunnen voorbereiden zodra er een punt wordt gezet achter het seizoen 2019/20. Zij kunnen vervolgens ook in overleg met sponsors en supporters die dan definitief weten dat de laatste fase van het seizoen niet meer gespeeld zal worden. Overigens zal de ultieme duidelijkheid er voorlopig niet komen, net zoals dat geldt voor ieder ander bedrijf in Nederland. Zolang onduidelijk is wanneer er weer gevoetbald kan worden, is ook niet duidelijk wanneer er een nieuw seizoen kan beginnen. Laat staan een nieuw seizoen in volle stadions.
 
Andere argumenten om nu al te stoppen zijn dat dit maatschappelijk gezien een goed signaal zou zijn en dat de schade van direct stoppen hier minder groot is dan in de toplanden, die grotendeels afhankelijk zijn van de uitzendrechten. Hier dragen de inkomsten uit tv-geld slechts achttien procent bij aan de jaaromzet van de Eredivisie. Clubs zijn hier verhoudingsgewijs veel afhankelijker van sponsorcontracten, verhuurde skyboxen, kaartverkoop en horeca-omzet. Aan spelen in lege stadions verdienen de clubs niets.

Formeel beslist het bestuur betaald voetbal van de KNVB over de competitie. Maar in de praktijk heeft de voetbalbond natuurlijk wel draagvlak nodig voor de uiteindelijke beslissing. Om half drie is eerst de Eerste Divisie aan de beurt. Vervolgens overlegt de KNVB om vier uur met de Eredivisie. Erna staan nog vergaderingen op de rol met belangenorganisaties, zoals FOX Sports, de spelersvakbonden, de FBO, de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal en het Supporterscollectief.

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: