Vitesse in de media
Technisch directeur Spors: 'Slag al eerder geslagen' 08/10/2020

Waar menig ploeg zich de afgelopen dagen roerde, bleef het in Arnhem opvallend stil tijdens Deadline Day van de transferwindow. In een nieuwe directie-update legt technisch directeur Johannes Spors uit hoe de selectie tot stand is gekomen. 'Wij hebben onze slag al eerder geslagen'.

Kwaliteit

Het uitgangspunt bij het samenstellen van een selectie is simpel: kwaliteit. “Het gaat om kwaliteit. Dat is duidelijk. Al heb je ook te maken met omgevingsfactoren. De transfers moeten in de mogelijkheden passen die je als club hebt. Bij Vitesse hadden we simpelweg weinig transferbudget. Dan kom je al snel in het segment van transfervrije spelers. Ook spelers huren behoort dan tot de opties. Doorgaans zijn dat spelers die je, los van een huurdeal, anders niet zou kunnen aantrekken maar wel kwaliteit toevoegen aan je team. Los daarvan kijk je altijd eerst naar spelers uit de eigen voetbalacademie. Daarin proberen we een balans te vinden. Een mix van kwaliteit, potentieel transferkapitaal op het veld en spelers die passen bij je speelstijl. Ondanks dat de transfermarkt gezien de coronasituatie onder druk stond, zijn we geslaagd in het samenstellen van een selectie die mee kan strijden om een ticket voor Europees voetbal”, aldus technisch directeur Johannes Spors.

Verlengingen en doorlopende contracten

De eerste daad van Spors was de contractverlengingen van routinier Remko Pasveer en talent Patrick Vroegh. Spors: "Met de nieuwe contracten voor Remko en Patrick begonnen we met het leggen van het fundament voor de A-selectie. Remko is een ervaren doelman en niet voor niets verkozen tot onze aanvoerder. Ik noemde hem destijds al één van de beste keepers van Nederland en daar blijf ik bij. Niet alleen op, maar ook buiten het veld bewijst hij zijn waarde. Daarnaast krijgt Patrick de tijd om zich de komende tijd verder te blijven ontwikkelen." Tegelijkertijd stond het geraamte van de selectie dankzij doorlopende contracten van onder meer Danilho Doekhi, Eli Dasa, Tomáš Hájek, Sondre Tronstad, Matus Bero, Riechedly Bazoer, Thomas Buitink en Oussama Tannane.

Terugkeer

Bovendien kon Vitesse rekenen op de van blessures terugkerende Hilary Gong en Filip Delaveris. “Ook Roy Beerens werkt hard om wedstrijdfit te worden. Hoewel Roy al lang geen officiële wedstrijd heeft gespeeld, geldt voor hem hetzelfde als voor iedere andere speler. Indien een speler wedstrijdfit is en aantoont de kwaliteiten te beschikken, maakt hij serieuze kans op speelminuten”, aldus de technisch directeur. “Hilary en Filip zijn in potentie ook hele goede spelers voor de Eredivisie. We hebben er vertrouwen in dat wij hen terug gaan zien in officiële wedstrijden.”

Ook keerden Oussama Darfalou, Thomas Bruns en Jeroen Houwen terug in de selectie. Na verhuurperiodes bij respectievelijk VVV-Venlo (Darfalou en Bruns) en Go Ahead Eagles (Houwen), spelen zij nu weer in Arnhem. Spors: “Oussama is topscorer van de voorbereiding geworden en staat ook nu al op twee competitietreffers. Thomas heeft zich knap in het elftal geknokt en Jeroen is een stabiele en hard werkende keeper met bewezen kwaliteiten. Met de terugkeer van deze drie spelers kunnen we de posities op meerdere manieren invullen. Die ruimte in de selectie moet je als trainer hebben.”

Deadline Day

Op dinsdag 21 juli verstreek de eerste transferwindow. Deadline Day dus. En hoe. Vitesse sloeg op de slotdag van de eerste transferperiode toe door het aantrekken van drie nieuwe spelers. Maximilian Wittek kwam transfervrij over van Greuther Fürth en tekende voor drie seizoenen. Daarnaast kwamen verdediger Jacob Rasmussen (Fiorentina) en aanvaller Loïs Openda (Club Brugge) op huurbasis over naar Vitesse. “Directe versterkingen”, zo noemt Spors de aanwinsten. “We wilden perse vroeg in de voorbereiding de selectie op verschillende posities versterken. Doordat Maxi, Jacob en Loïs direct konden aansluiten, hebben zij de tijd gehad om te wennen aan zowel hun nieuwe omgeving als aan de nieuwe speelstijl. Daar plukken we nu de vruchten van.”

Een maand later werd Armando Broja welkom geheten en begin september sloot Idrissa Touré als laatste aanwinst aan. “We hebben een bepaalde manier van spelen voor ogen. Daar heb je zowel bijpassende als voldoende spelers voor nodig. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe spelers goed in ons systeem passen. We gaan nog veel plezier aan de nieuwe spelers beleven.”

Vitesse Voetbal Academie

In de voorbereiding kregen verschillende talenten uit de Vitesse Voetbal Academie de kans om hoofdtrainer Thomas Letsch te overtuigen. Voormalig jeugdspelers Enzo Cornelisse, Daan Huisman en Million Manhoef maakten de meeste indruk. Alle drie tekenden deze zomer een nieuw contract, werden officieel overgeheveld naar de A-selectie en maakten als klap op de vuurpijl hun officiële debuut in het betaald voetbal. Spors is enthousiast over de jongelingen: “Het is prachtig om te zien als jonge spelers de kans krijgen en deze met beide handen grijpen. Enzo, Daan en Million hebben ons overtuigd van hun kwaliteiten en potentie. Daarnaast klopt ook Brend Leeflang nadrukkelijk op de deur. Het is bovendien een compliment naar iedereen rondom de Vitesse Voetbal Academie. De voetbalacademie is erop gericht om zoveel mogelijk talenten klaar te stomen voor het echte werk. Als Enzo, Daan en Million elke dag hard blijven werken, gaan ze een veelbelovende toekomst tegemoet.”

Uitgaande transfers

Zoals elk jaar zijn er diverse spelers uitgezwaaid die uit hun contract liepen of waarvan de huurperiode er op zat. Met het vertrek van onder meer Bryan Linssen, Tim Matavz, Nouha Dicko, Jay-Roy Grot, Armando Obispo en Joshua Brenet heeft de club ongeveer de helft van haar basisspelers uitgezwaaid. Opvallend is dat er geen enkele uitgaande transfer heeft plaatsgevonden bij de A-selectie. Spors: “We hoefden niet te verkopen. Natuurlijk zouden we serieus zijn gaan nadenken als er een bod zou komen die je bijna niet kan weigeren. Voor de juiste prijs valt vanzelfsprekend te praten over een speler. Maar die bedragen die wij in ons hoofd hebben voor onze spelers zijn niet langsgekomen. Dat geeft niet. Sterker nog, het geeft ons de kans om met een volwaardige selectie te strijden om onze doelstelling te halen. En gedurende het seizoen kan de marktwaarde van onze spelers weer verhoogd worden”, besluit de technisch directeur.


Bron: Vitesse / Foto's Vitesse - SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl