3 april 2020 In de media

Supportersvereniging Vitesse maakt teststraat voor zorgpersoneel mogelijk

De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden richt een teststraat in, in het supportershome van Supportersvereniging Vitesse bij het GelreDome in Arnhem. Hier kunnen volgende week de eerste zorgprofessionals worden getest op corona. In elke veiligheidsregio worden op dit moment zulke teststraten ingericht, in het kader van het gewijzigde testbeleid voor zorgpersoneel.
Gewijzigd testbeleid
De testcapaciteit voor COVID-19 tests wordt de komende weken in heel Nederland sterk uitgebreid. De grotere capaciteit leidt tot een ruimer testbeleid. Het nieuwe testbeleid wordt in een RIVM-richtlijn vastgelegd en gaat in per 6 april.

In grote lijnen is het advies van het OMT om alle zorgmedewerkers met patiëntencontact te testen als ze klachten hebben. Dit is om te zorgen dat mensen die werken in de zorg, of dat nou in het ziekenhuis, in de thuiszorg, of in het verpleeghuis is, erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat we hen kunnen testen. Voor hun eigen geruststelling, die van hun families en ter bescherming van de kwetsbare mensen met wie zij vaak werken. 

De Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCT) heeft aan de GGD’en gevraagd om een testfaciliteit in te richten om –in eerste instantie- de extra zorgwerkers te kunnen testen.

De voorbereidingen voor de teststraat zijn in volle gang. De GGD is hiervoor binnen de veiligheidsregio verantwoordelijk. Zorgprofessionals met klachten die wijzen op corona en die patiëntencontact hebben, kunnen hier vanaf volgende week getest worden. Het gaat hierbij om zorgpersoneel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ.
 
Voorzitter Veiligheid- en Gezondheidsregio Gelderland Midden, Ahmed Marcouch: “Ik ben er blij mee dat we meer testmateriaal beschikbaar hebben zodat we om te beginnen de mensen in de zorg voldoende kunnen testen. Ik ben dankbaar dat we het supportershome van Supportersvereniging Vitesse hiervoor mogen gebruiken. Want alleen samen kunnen we het coronavirus bestrijden.”

SV-Vitessen & Vggm / foto’s SV

Hoofdsponsor: