23 september 2020 In de media

Supportersvereniging pleit voor maatwerk en een regionale aanpak


De discussie rond spreekkoren op de tribunes bij voetbalwedstrijden van onder meer Feye­noord en PSV wordt door Vitesse-supporters met argusogen gevolgd. ,,Natuurlijk zijn wij bang dat er straks geen publiek meer bij wedstrijden mag zijn.”

De aanhang van de Arnhemse club zou het onterecht vinden als een bezoek aan GelreDome onmogelijk wordt gemaakt omdat bezoekers van andere stadions de coronaregels niet naleven, zegt Roderik van Veelen, voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse (SV).

Vitesse speelde zaterdag voor het eerst sinds de corona-uitbraak een officiële thuiswedstrijd voor publiek. Met fans op anderhalve meter afstand, een verbod op spreekkoren en regels voor het betreden en verlaten van het stadion.

‘Goed georganiseerd’

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. ,,Iedereen hield zich goed aan de afstand.” En dat ging goed, zagen de club en burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. ,,We hebben het vooraf goed overlegd”, zegt Marcouch, die zelf bij de wedstrijd was en ‘goed gevolgd’ heeft wat er gebeurde binnen en buiten stadion.

Hij zag dat het volgens afspraak ging. ,,Het was heel goed georganiseerd. Dat heb ik ook tegen de andere voetbalburgemeesters gezegd. Ik hoop dat we dit in Arnhem met elkaar kunnen vasthouden. Het zou jammer zijn als er geen publiek meer mag zijn bij voetbalwedstrijden.”

,,Vitesse-Sparta is binnen de gestelde kaders goed verlopen”, constateert ook SV-voorzitter Van Veelen. Hij pleit voor maatwerk en een regionale aanpak. ,,Ik ben bang dat straks alle supporters over één kam worden geschoren, zeker nu het aantal besmettingen toeneemt. Maar dat zou heel zonde zijn.”

Kortstondig gejuicht

Ook Marcouch ziet het aantal coronagevallen omhoog gaan. ,,Maar dat is in elk geval niet toe te schrijven aan deze wedstrijd”, stelt hij. ,,Iedereen hield zich goed aan de afstand. Er is wel kortstondig gejuicht, bij de eerste goal bijvoorbeeld, maar dat was minimaal.”

Vitesse zelf spreekt van een ‘nagenoeg vlekkeloos’ verloop van het duel met Sparta en wil niet te veel zeggen over de gang van zaken in andere stadions: ,,We zijn vooral blij dat het bij ons zo goed ging.” En er is Vitesse veel aan gelegen om dat zo te houden: ,,Wij willen dolgraag voor publiek blijven spelen.”

Bron: Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: