3 november 2019 In de media

Slutskiy: ‘Het was een beschamend optreden’

Een armoedig spelend Vitesse ging zondag met 2-1 onderuit bij laagvlieger FC Emmen. De tweede nederlaag in de competitie op rij en wederom was het meer dan verdiend. Er zat geen lijn in het spel van Vitesse en alles berustte op toeval. Het resultaat in Emmen was een gevolg van collectief falen.
Trainer Leonid Slutskiy was woedend op zijn team in de rust. Na 45 minuten spelen had Vitesse misschien wel met 3-0 of 4-0 achter moeten staan, maar het stond 'maar' 2-1. De Rus noemde het optreden in Emmen 'schandalig'.

'Zo kun je niemand verslaan'
'Het is een beschamend optreden, dat klopt. We maken veel te veel fouten in makkelijke situaties. Ik was dan ook woedend in de rust. We moeten onze kwaliteiten tonen en als dat dan niet lukt, dan moet het maar op karakter. Maar ook dat gebeurde niet. En nee, dan kun je echt niemand verslaan.'

Trainer zelf ook schuldig
Slutskiy kan boos zijn, maar zijn tactiek was ook een van de oorzaken van het beschamende spel. Vitesse liep continue achteruit, liet Emmen voetballen en de Arnhemmers zetten totaal geen druk op de bal. De trainer laat zijn ploeg eigenlijk altijd reactievoetbal spelen, maar er kwam nu eigenlijk geen reactie vanuit de ploeg. Dat leidde vervolgens tot een onthutsend niveau. Emmen waande zich in een speeltuin.

'Niet bij machte'
Vitesse kreeg, net zoals tegen ADO vorige week, heel snel twee doelpunten tegen. 'En voor de tweede keer in een week tijd krijgen we twee goals tegen en we waren niet bij machte om het om te keren', reageert doelman Remko Pasveer na afloop. 'Wat we in voorgaande wedstrijden wel hebben gedaan, namelijk de wedstrijden omkeren, daar hebben we nu even moeite mee.'

Vitesse was daardoor in de eerste helft machteloos in Emmen. 'Dan moet je gaan jagen en druk zetten om een doelpunt te maken, en daar hebben we op dit moment moeite mee. Na de aansluitingstreffer heb je wel het gevoel dat we doordrukken, maar dat is helaas niet gelukt.'

'Geen druk'
De Arnhemse club kreeg geen grip op het middenveld, constateert de doelman. 'Elke keer als zij een bal inspeelden, konden ze opendraaien. Wij hadden moeite om dat op te vangen. De tweede helft hebben we geprobeerd om met werklust de boel om te draaien, maar we waren niet bij machte om dat te doen.'

'Dit moeten we winnen'
Het besef is er wel bij de Arnhemmers dat dit voetbal niet goed was. 'Als we iets serieus willen bereiken, moeten we 90 minuten gefocust zijn. Het is niet goed dat we de goals zo snel tegen krijgen. Twee goals is een te groot gat', aldus trainer Slutskiy. 'We moeten deze wedstrijden natuurlijk ook gewoon winnen.'

De nul houden
Voor de tweede keer op rij liep de ploeg zo tegen een zeperd aan tegen een laagvlieger. 'In het begin van het seizoen wonnen we dit soort wedstrijden wel. Nu zat het twee keer niet mee in een week', zegt Pasveer. 'Emmen lieten het vandaag meer zien dan wij. Wat dat betreft waren zij toch wel de betere vandaag.'

Vitesse komt vrijdag weer in actie, dan thuis tegen FC Groningen. 'Uiteindelijk is het de zaak om de nul te houden en vanuit daar te scoren. Dat is voor de komende weken even het belangrijkst', aldus Pasveer.