Vitesse in de media
Scherp coronaprotocol Eredivisie ’om de competitie te waarborgen’ 10/09/2020

De gezonde wedstrijdspanning voor een speelronde in het betaald voetbal heeft er door de verplichte coronatest een piekmomentje bijgekregen. Een positieve test kan op het laatste moment een streep halen door de ambities van trainers en spelers en kan daarmee een gevreesde scherprechter worden.

„Maar we moeten ons wel realiseren dat het testen juist gebeurt om de continuïteit van de competitie te waarborgen. Daardoor kunnen we grote uitbraken in selecties voorkomen”, aldus Jan Bluyssen, manager wedstrijdzaken van de KNVB."

"Het vertrouwen is groot in Zeist, dat door het opgestelde protocol de voorwaarden zijn gecreëerd om het komende seizoen tot een goed einde te brengen. „We zijn ervan overtuigd dat met deze maatregelen het uitspelen van de competitie gewaarborgd is”, aldus Bluyssen. „Het zal echt een grillig seizoen worden en het zal zeker niet zo vlekkeloos verlopen als we gewend waren voor de coronacrisis, maar alles is erop gericht om dit seizoen tot een goed einde te brengen.”

Het testen voor elke wedstrijd in het betaald voetbal vervult daarin een belangrijke rol, betoogt bondsarts Edwin Goedhart, die vanuit de medische hoek een coördinerende rol heeft gespeeld bij het opstellen van het protocol. „Maar we moeten ons wel realiseren dat testen alleen niet genoeg is. Testen is een extra slot op de deur, maar ook in het betaald voetbal begint het met gedrag. Het naleven van de hygiëne- en afstandsregels door spelers en trainers is het allerbelangrijkste om uitbraken in selecties te voorkomen.”

Clubs zijn daar nadrukkelijk mee bezig. Zo heeft Feyenoord een heuse viroloog, Annemiek van der Eijk, aan de medische staf toegevoegd. „Zij is zelfs mee op trainingskamp geweest en houdt er scherp toezicht op dat de virusregels worden nageleefd bij het trainen, douchen, eten, noem maar op”, aldus clubarts Casper van Eijck. „We spreken de spelers erop aan hoe belangrijk het is om de regels na te leven en dat ook de familie daarin meegaat. Eigenlijk is dat allemaal veel belangrijker dan het testen, want dat is een momentopname. Je kunt negatief testen, naar huis gaan en alsnog besmet worden.”

De KNVB wenst te benadrukken dat het testen van de spelers niet ten koste gaat van de reguliere coronatests in de gezondheidszorg. „Het is een bewuste keuze geweest om in zee te gaan met een commerciële partij en het als betaald voetbal allemaal zelf te betalen. Wij leggen geen beslag op de reguliere testcapaciteit”, aldus Goedhart.

Dertig van de 34 clubs in het betaald voetbal, dat dit seizoen in zijn totaliteit meer dan 2 miljoen euro gaat betalen voor de tests, is in zee gegaan met het door de KNVB naar voren geschoven Eurofins. Door de schaalgrootte heeft de voetbalbond een forse collectieve korting kunnen regelen. „Wij zijn een bedrijf met 800 labs in vijftig landen en in Nederland hebben we 75 laboratoria”, aldus Jacob Olie, managing director bij Eurofins. „Wij zijn in staat om bijna alles te testen wat er getest kan worden op het gebied van onder andere voedselveiligheid, waterveiligheid, hygiëne in de horeca, medicijnveiligheid en gezondheid."

Olie vervolgt: "We zijn sinds vorige week ook actief voor het RIVM en de GGD om de achterstanden weg te werken. We zijn er trots op dat we mogen meehelpen aan het oplossen van dit probleem. Wat we nu in het betaald voetbal doen is echt een megaklus, maar we hebben de afgelopen maanden al kunnen proefdraaien en flink opgeschaald. Dus we gaan ervan uit dat het geen problemen oplevert, nu we dit weekeinde voor het eerst te maken hebben met een compleet programma in Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Momenteel duurt het 24 uur, voordat de uitslag van een test bekend is. Er wordt nu een laboratorium gebouwd in Rijswijk, waardoor deze tijd gereduceerd kan worden.”

De KNVB heeft ook een handje geholpen met een wijziging in het protocol. „Aanvankelijk was er sprake van dat er de dag vóór de wedstrijd getest moest worden. Dat mag nu ook twee dagen voor de wedstrijd, waardoor er meer tijd is om alles goed door te lopen”, aldus Goedhart. Het biedt clubs ook de gelegenheid om een hertest te laten doen en zodoende een vals-positieve test uit te sluiten. „In de meeste sporten is het meteen klaar bij een positieve test. Wij bieden ruimte voor een hertest voor de grensgevallen. Maar daar kijken we wel kritisch naar, want het uitgangspunt moet zijn dat er gezonde spelers op het veld staan. Daar is het allemaal om te doen.”


Bron: TG / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl