6 augustus 2020 In de media

Rutte na opmars coronavirus: burgemeesters kunnen voetbalfans weren

Het kabinetsbesluit in juni om supporters in beperkte mate toe te laten tot wedstrijden in het betaald voetbal is door de flinke opmars van het coronavirus onder druk komen te staan.
Premier Rutte maakte donderdagavond bekend dat door de toename van het aantal coronabesmettingen burgemeesters van speelsteden en voorzitters van veiligheidsregio's kunnen besluiten de aanwezigheid van fans bij duels in het betaald – en amateurvoetbal te beperken of te verbieden.

Maatregelen opschalen

Rutte waarschuwde dat bij een verdere toename van het aantal besmettingen met het coronavirus de maatregelen ook landelijk kunnen worden ingevoerd. De premier noemde de openbare training van Feyenoord deze week als verkeerd voorbeeld.

"De supporters zongen hartstochtelijk en dat is tegen de regels", zei Rutte. "Ik kan me voorstellen dat de burgemeester van Rotterdam dan op een gegeven moment besluit het aantal fans drastisch te beperken of de aanwezigheid van supporters helemaal te verbieden."

De gemeente Amsterdam kwam deze week al in actie. Amsterdam verleende geen vergunning voor het toelaten van supporters bij het oefenduel Ajax-RKC Waalwijk, zaterdag. De club hoopte 9.000 toeschouwers te kunnen toelaten bij het duel, maar dat is dus van de baan.

Versoepeling

Eind juni kwam het kabinet met een versoepeling van de coronamaatregelen. Onderdeel daarvan was dat het betaald voetbal in september kan beginnen met wedstrijden met publiek.

In de aanloop naar de start van het seizoen kunnen clubs nu experimenteren met de maatregelen die straks bij competitiewedstrijden gelden. De anderhalvemeterregel speelt daarbij een belangrijke rol. Spreekkoren en gezang zijn taboe wegens het risico op verspreiding van het virus. "Als dat toch gebeurt, gaat het weer dicht", zei Rutte in juni.

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: