Vitesse in de media
Oud Vitesse-keeper is nu coördinator voetbalzaken van de Vitesse Academie 21/10/2019

“Het is een drukte van belang met de spelers uit de Voetbal Academie”, vertelt Sebastiaan van der Sman (31) in de Gelderlander.

Hij werd als vijftienjarige door Vitesse gescout. “Ik speelde als keeper bij ESA. Als je dan de kans krijgt om als Arnhemmer naar Vitesse te gaan, is dat een droom.”
 
Van der Sman speelde bij de A-junioren van Vitesse in een elftal met onder andere Ricky van Wolfswinkel en Alexander Büttner. Hij werd vervolgens doorgeschoven als vierde doelman van de selectie en speelde regelmatig met in de beloften. “Toen speelde ik niet veel. Later werd ik derde keeper en kwam ik vaker in actie.”
 
Hij maakte drie jaar deel uit van de spelersgroep van Vitesse en zat pakweg twintig wedstrijden als reservekeeper op de bank. “Ik keepte bij verschillende oefenwedstrijden, zoals in Spanje tegen Valencia voor een half vol stadion. Een prachtige tijd.”
 
Van der Sman moest wel even slikken toen Eloy Room zijn plaats innam. “Dat was een tegenvaller. Ik werd na de winterstop verhuurd aan AGOVV. Ik was niet enthousiast over de eerste divisie en maakte na acht jaar de balans op. Ik wilde meer dan alleen maar trainen en spelen.”
 
Van der Sman ging in gesprek met Vitesse en dat leverde hem een stageplek bij de club op. Het leidde later tot zijn huidige functie als coördinator voetbalzaken van de Vitesse Academie. “Ik combineerde die baan ruim een jaar met trainen, maar mijn kantoorwerk eiste steeds meer. Ik ben verantwoordelijk voor de organisatie en planning in brede zin, zoals vervoer en huisvesting.”
 
Van tijd tot tijd valt hij in als keeperstrainer. “Bij de jeugdelftallen, maar soms ook bij de A-selectie. Leuk om te doen, het zorgt voor afwisseling.”


Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's SV & Vitesse Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl