Vitesse in de media
KNVB: wedstrijden buiten Brabant gaan gewoon door en mét publiek 11/03/2020

De KNVB legt het lot van voetbalwedstrijden in handen van de veiligheidsregio’s. Na overleg met clubs uit ere- en eerste divisie is dat de uitkomst. De overheid is leidend en het doel vanuit de bond en clubs is om zo lang mogelijk door te spelen mét publiek.

Nadat alle wedstrijden in Noord-Brabant komend weekend, op zowel professioneel als amateurniveau, vanwege het coronavirus op advies van de veiligheidsregio geschrapt werden, gaat het voetbal in de rest van het land vooralsnog door. Met publiek ook, ook na vandaag nog altijd een belangrijk uitgangspunt van de bond en clubs. De KNVB steekt geen stokje voor het programma van de komende weekeinden en laat de veiligheidsregio’s per geval beslissen. ,,Want daar zit de deskundigheid”, aldus directeur betaald voetbal Eric Gudde. ,,Als een regio net als Brabant zegt dat er niet wordt gespeeld, dan wordt er niet gespeeld.”

De meningen in de zaal bij het overleg in Zeist waren grotendeels gelijkgestemd, bevestigen aanwezigen. De KNVB heeft het restant van de competitie in drie fases opgedeeld. De eerste bestaat uit de twee rondes vóór de interland tegen de Verenigde Staten, die gepland staat op 26 maart. Fase 2 bestaat uit de duels die erna komen en de laatste fase bestaat uit de laatste twee speelrondes. De KNVB streeft ernaar dat alle wedstrijden in dat laatste gedeelte, zoals altijd, op hetzelfde moment mét publiek gespeeld worden.

Publiek
Wedstrijden die nu zijn afgelast op professioneel niveau, zoals alle wedstrijden in Noord-Brabant komend weekend, schuiven op naar de week waarin ook FC Utrecht – Ajax en AZ – Feyenoord worden ingehaald. De bond hoopt in de eerste fase alle wedstrijden met publiek te kunnen spelen, maar weet dat het een optie is om in de fase erna wedstrijden zonder publiek te spelen, afhankelijk weer van de adviezen van overheden. Met de laatste twee eredivisierondes kan eventueel nog een week worden geschoven, waardoor bijvoorbeeld play-offs gehalveerd worden en met een enkele wedstrijd gespeeld worden.

De uitkomst is best opmerkelijk met het oog op de drastischer maatregelen in andere Europese landen, waar wedstrijden zonder publiek worden gespeeld of waar hele competities zijn stilgelegd. ,,Wij willen ons niet begeven op terreinen waar we geen deskundigheid hebben”, aldus Gudde. ,,Het zou raar zijn als wij pretenderen dat ergens niet gevoetbald kan worden, als de mensen die er verstand van hebben zeggen dat het wel kan.”

Flexibel
Omdat alle Nederlandse clubs zijn uitgeschakeld in Europa, denkt de KNVB dat clubs flexibel zijn om bijvoorbeeld doordeweeks wedstrijden in te halen. Daar zit volgens Gudde een groot verschil met andere Europese landen die nog een handvol clubs hebben die Europees actief zijn. Of de oefeninterland tegen de VS en/of zelfs het EK in gevaar zijn, daar wilde de directeur betaald voetbal niet over speculeren. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de oefeninterland, die gespeeld wordt in Eindhoven in Noord-Brabant, niet doorgaat. Maandag komt de veiligheidsregio in dat gebied met een update, waardoor zaken weer anders kunnen zijn. Zoals ook veiligheidsregio’s kunnen besluiten om wedstrijden dit eredivisieweekend alsnog af te gelasten. Gudde: ,,Het kan per dag anders zijn, dat hebben we gezien. Er is elke dag wat gebeurd in de afgelopen dagen. Hopelijk hebben we de scenario’s zo opgebouwd dat we in elk geval even vooruit kunnen.”


Bron: AD / foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl