Vitesse in de media
Janssen: "Als je écht goed bent, sturen ze je echt niet weg" 15/10/2019

Theo Janssen speelde 242 wedstrijden voor Vitesse. Nu is hij jeugdtrainer van de Onder 19 bij de Arnhemmers. De markante Vitessenaar heeft passie voor talent, maar ook persoonlijke ambities. Hij wil zich doorontwikkelen.

"De Onder 19 is het laatste jeugdteam in de opleiding van een voetbalclub. Daarna volgt het beloftenteam. Voor al die gasten staat er veel op het spel. Dit is het jaar van de ultieme schifting, hè. Wordt de droom om prof te worden ook werkelijkheid? Schuiven ze door naar de eerste selectie of het beloftenteam? Krijgen ze een kans? Dat proces maak ik van dichtbij mee. Dat is hartstikke interessant. Opleiden is heel erg mooi."

De Onder 19 is ook een lastige en belangrijke periode in het leven van een voetbaltalent. "De dames worden interessant", vertelt Janssen met een lach aan het Algemeen Dagblad. ,"School is zo goed als afgerond. De meesten richten zich alleen nog maar op voetbal. Met een idee, hoor. Slagen ze niet, dan kunnen ze later nog altijd gaan studeren. Die tunnelvisie hoort bij topsport. Maar dat is weleens lastig. De vrienden gaan de stad in, zij moeten thuisblijven vanwege het voetbal."

Theo Janssen propagandeerd aanvallend voetbal in de 4-3-3 huisstijl. "Dat is druk vooruit zetten. We willen leuk en aanvallend voetbal laten zien. Vol van energie en positiewisselingen. Het doel is tweeledig. We willen presteren met het team. Want dat hoort bij topsport. En als opleidingscoach is het zaak dat jeugd doorschuift naar het eerste elftal."

Over de talenten van Vitesse is Theo Janssen positief. "Ik noem nu geen namen. Dat levert een onnodig hoog verwachtingspatroon op. Maar ik denk dat er drie zijn met potentie voor de basis in het eerste elftal van Vitesse. En hopelijk breken anderen elders in het profvoetbal door."

Janssen heeft een duidelijke visie op talent: "Ik heb wel één overtuiging. Als je écht goed bent, sturen ze je echt niet weg."

Theo Janssen wil het echter niet laten bij het jeugdtrainerschap en heeft ambities voor de toekomst "Ik word ook geconfronteerd met verbeterpunten. Ik zie het spel. Ik heb ook snel oplossingen. Dat geven de examinatoren van de KNVB wel aan. Alleen is de weg naar de oplossing voor mij pats-boem. Dan ben ik te snel en direct. Ik moet vaker geduld hebben. Vertrouwen. Geef spelers de tijd om in te grijpen in situaties, in plaats van de snelle wissel. Dat gebrek onderken ik zelf wel. Bij Vitesse redt collega Dennis van Beukering mij soms een beetje."


Bron: ADB / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl