23 maart 2020 In de media

Het noodscenario van de Eredivisie: volgend seizoen 20 clubs

Wordt er dit seizoen vanwege het coronavirus geen Eredivisie-voetbal meer gespeeld, dan bestaat de Eredivisie voor het seizoen 2020-2021 uit twintig clubs: de huidige achttien clubs inclusief de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie: SC Cambuur en De Graafschap.
Tevens geldt de huidige stand bij het toekennen van de tickets voor Europees voetbal. Het kampioenschap in de Eredivisie en Eerste Divisie zal niet worden vergeven en RKC Waalwijk en ADO Den Haag, de huidige nummer 17 en 18, ontlopen degradatie.

Dit is het worst case scenario en wordt door alle betrokken partijen gezien als het meest eerlijke wanneer er geen betaald voetbal meer gespeeld wordt voor 30 juni. Ook als de competitie wel wordt hervat, maar niet voltooid, zal de KNVB als organisator van de competitie dit draaiboek uit de kast halen.

Met of zonder publiek?

Mocht de situatie het toelaten wel te voetballen voor 30 juni, dan heeft het de voorkeur dat eerst de inhaalduels FC Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord worden afgewerkt zodat alle clubs evenveel wedstrijden hebben gespeeld alvorens aan de laatste serie van acht duels te starten. Spelen met of zonder publiek is voor de clubs geen issue meer zolang er maar gespeeld kan worden.

"Geen kampioen, geen degradatie, wel promotie"

Overigens heeft FOX laten weten het laatste kwartaalbedrag van het televisiecontract voor seizoen 2019/’20 sowieso over te maken, zodat de clubs een bedrag van zo’n 22 miljoen euro kunnen verdelen als afgesproken. Hiermee wordt de directe pijn voor de Eredivisie- en Eerste Divisie-clubs direct verlicht, omdat zij hiermee de meeste rekeningen waaronder salarissen kunnen betalen. Het is vooralsnog ook de enige zekere bron van inkomsten voor clubs in dit coronatijdperk. Sponsorgelden en recettes uit de seizoenkaartverkoop zijn namelijk al eerder overgemaakt. Vaak gaan clubs in april en mei de meeste gesprekken met sponsors aan voor verlenging van hun contracten en krijgen seizoenkaarthouders een aanbod om hun jaarkaart te verlengen.

Seizoenkaarthouders

Veel clubs houden hun hart vast voor deze periode en zijn bang dat met het stilvallen van de economie bedrijven niet direct staan te springen om geld in een voetbalclub te steken, terwijl de seizoenkaarthouders net zo goed het liefst de kat uit de boom kijken hoe hun persoonlijke financiële situatie er over drie maanden uitziet. Met deze onzekerheden ervaren de profclubs extra hinder om een juiste en sluitende begroting in te dienen bij de KNVB om in aanmerking te komen voor een proflicentie voor 2020/’21. Clubbestuurders hopen daarom dat de KNVB zich soepeler zal opstellen bij het hanteren van de licentie-eisen en de voorwaarden (financieel en organisatorisch) zal verlichten en deadlines zal opschorten.

Bij het toekennen van de Europese tickets volgens de huidige ranglijst spint vooral Ajax garen. De huidige kampioen blijft AZ namelijk voor op doelsaldo en krijgt daarom het groepsticket voor de Champions League. AZ, dat Ajax tweemaal heeft verslagen in de onderlinge duels (1-0 in Alkmaar en 0-2 in Amsterdam), zal uitkomen in de voorronde van de Champions League. Nummer drie Feyenoord plaatst zich voor de Europa League, terwijl PSV en Willem II de laatste Europa League-voorrondetickets ontvangen. Eén van die twee tickets was voorbestemd voor de bekerwinnaar, maar als er niet meer voor de competitie wordt gespeeld, dan zal ook de bekerfinale FC Utrecht-Feyenoord geen doorgang vinden.

Zo snel mogelijk naar buiten

Naast dit noodscenario, in het geval van het schrappen van de competitie, werkt de KNVB samen met de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie aan enkele andere scenario’s mocht er voor 30 juni wel gespeeld kunnen worden in het betaalde voetbal. De bond liet vorige week al weten zo snel mogelijk met deze scenario’s naar buiten te willen komen. Echter, door het naar latere data verschuiven van nationale competities in onze omringende landen ligt het voor de hand dat de geplande hervatting vanaf 6 april niet wordt gehaald en met minimaal drie weken vooruitgeschoven zal worden. Betrokken partijen spelen (nog) niet met het idee om bij voorbaat uit te gaan van het doemscenario van geen profduels tot 30 juni en daar beleid op te voeren.

"Herstart op 6 april op losse schroeven"

Komt er volgend seizoen daadwerkelijk een Eredivisie met twintig clubs, dan moet er een competitieprogramma met vier extra speelronden worden ingepland. Aangezien aan het eind van het seizoen 2020/’21 het EK staat geprogrammeerd zullen er weinig uitloopmogelijkheden zijn. Vandaar zullen er meer midweekse programma’s op de agenda komen en wordt eventueel ook met Kerstmis en Pasen gevoetbald. Aan het einde van dat seizoen zal een versterkte degradatieregeling van toepassing zijn, zodat de Eredivisie voor het seizoen 2021/’22 weer uit achttien clubs zal bestaan.

Betrokken partijen vinden het te vroeg om in te gaan en vooruit te lopen op het geschetste noodscenario.


Mattijs Manders, directeur van de Eredivisie CV, vindt bovenstaande conclusies nog veel te voorbarig, zo meldt hij op zijn Twitter-account:
 

We beleven mogelijk de grootste crisis uit ons leven, alles staat nu in het teken van de keiharde aanpak van deze crisis. Rest is bijzaak! Zeker ook alle mediaberichten over gevolgen voor de #Eredivisie. Dit zijn slechts wensen, meningen en ideeën, maar zeker nog geen besluiten!

TG / Foto’s SV

Hoofdsponsor: