Vitesse in de media
Het grote vraagteken Vitesse 25/07/2019

Vitesse week uit naar Polen en bereidde zich buiten de schijnwerpers voor op de competitiestart. Vier keer geen winst, onzekerheid over de samenstelling van de selectie en een forse blessurelijst maken dat de Arnhemmers zorgen hebben.

Eerst het goede nieuws. Met Kostas Lamprou voegen de Arnhemmers de broodnodige tweede keeper toe aan de selectie. Weliswaar een speler die zijn zinnen op een buitenlands avontuur had gezet, maar gezien de polsblessure van Remko Pasveer en het vertrek van Eduardo een welkome aanvulling van het keepersbestand.

Verder is er weinig goeds te melden uit Arnhem. Vitesse opent op zaterdag 3 augustus met een thuiswedstrijd tegen Ajax, maar echt uitkijken naar die start doet vooralsnog niemand in Arnhem. Niet met een gerust hart althans. De voorbereiding verloopt uiterst moeizaam. Voeg daarbij dat de dreiging van spelers die de club willen verlaten (Karavaev, Serero, Linssen, Foor en Thelander hebben een vertrekwens) nog altijd aanwezig is en de onzekerheid richting de start duurt nog even voort.

De afgelopen week gepresenteerde aanwinsten Riechedly Bazoer en Oussama Tannane zijn ook niet bepaald zekerheidjes te noemen. Overigens is het aantrekken van de twee spelers, die het laatst voor FC Utrecht uitkwamen, en de komst van de elders als te duur bestempelde Lamprou ook niet overal met gejuich ontvangen. Hoewel Vitesse al heeft gecommuniceerd dat het spelersbudget onaangetast blijft, terwijl er op kantoor de nodige bezuinigingsmaatregelen worden doorgevoerd, blijft het vreemd om te zien dat er spelers met een toch behoorlijke salarispost worden aangetrokken.

Lamprou was bij Ajax overbodig geworden door de komst van Bruno Varela en Kjell Scherpen en zijn eigen matige prestaties in de minuten die hij kreeg in Amsterdam. Hij zag buitenlandse interesse niet concreet worden. Met Vitesse kiest hij tijdig voor zekerheid in plaats van andere mogelijkheden af te wachten.

Bazoer kwam afgelopen seizoen tot veertien optredens bij FC Utrecht. Ondanks een valse start - de middenvelder kreeg rood in het duel met PEC Zwolle en was vervolgens drie duels geschorst - werd de voormalige international een belangrijke kracht in het elftal van Dick Advocaat. De Domstedelingen hadden Bazoer dan ook graag langer aan zich gebonden, maar lieten in een vroeg stadium bij monde van directeur voetbalzaken Jordy Zuidam weten dat dit financieel niet haalbaar was. Des te opmerkelijker dat Vitesse dus wél in staat is Bazoer te binden.

Waar Bazoer uiteindelijk wel overtuigde, kon Oussama Tannane dat niet. De aanvaller, die werd gehuurd van Saint-Étienne, begon niet fit aan het seizoen en leek zich bij vlagen te groot te voelen voor de Eredivisie. Ondanks een matig moyenne hield Advocaat lange tijd vertrouwen in de vleugelaanvaller, die volgens hem ‘exceptionele’ kwaliteiten bezat. Dat kwam er echter zelden uit. Na een vechtpartij in de kleedkamer met Sean Klaiber werd de aanvaller disciplinair geschorst. Zijn laatste wedstrijd was op 27 januari tegen Willem II.

Of Bilal Ould-Chikh ook een kans op eerherstel krijgt is nog de vraag. De 21-jarige aanvaller was met de Arnhemmers mee op trainingskamp, tot op heden is nog niet bekend of trainer Leonid Slutsky overtuigd is geraakt.

De Russische coach ondervond in Polen dat hij nog de nodige andere problemen op te lossen heeft. Met drie nederlagen en een gelijkspel waren de resultaten niet goed, vooral verdedigend presteerde Vitesse ondermaats. Het grote aantal blessures werkte niet mee, de lijst is lang: Pasveer, Darfalou, Buitink, Musonda, Gong, Matavz en Ali kampen met kwetsuren. Niet allemaal even ernstig, wel lastig in een voorbereiding. Thulani Serero was nog afwezig vanwege Afrika Cup-verplichtingen.

Intussen houdt Vitesse Julian Lelieveld uit de handen van PEC Zwolle. Het al dan niet blijven van Vyacheslav Karavaev is de reden dat Vitesse PEC Zwolle al meermaals een nee heeft verkocht op het verzoek om de jonge rechtsback over te nemen. De tweede keus op die plek was vorig seizoen uitgeleend aan Go Ahead Eagles, waar hij onder de huidige PEC-trainer John Stegeman een prima seizoen kende. Thomas Bruns en Roy Beerens staan wel in de etalage. Het tweetal reisde niet mee naar Polen, zij komen niet meer voor in de plannen van Slutsky.


Bron: VI / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl