Vitesse in de media
Het Arnhemse seizoen 2020 - 2021 22/07/2020

De KNVB heeft woensdagochtend het concept speelprogramma van het Eredivisie-seizoen 2020-2021 gepubliceerd. Zoals aangekondigd was de doelstelling maximale flexibiliteit, maar vooral de 'topwedstrijden' in de tweede helft van de competitie programmeren. Dat gaat de clubs buiten de 'top-4' veel inkomsten schelen.

Opening seizoen

De competitie van het seizoen 2020 - 2021 begint op zaterdag 2 september met het duel FC Utrecht en AZ in Stadion Galgenwaard. De aftrap is om 16.30 uur, en dan hebben we gelijk het nieuwe aanvangstijdstip in de Eredivisie te pakken dat in het kader van 'flexibiliteit', maar vooral commercie, is toegevoegd.

Zaterdag 16.30 uur is een tijdstip dat veel stof doet opwaaien en de KNVB op een stevig protest van Supporterscollectief Nederland is komen te staan. Niet dat het veel indruk in Zeist maakte, want de plannen zijn gewoon doorgegaan. Maar het aanvangstijdstip is natuurlijk te zot voor woorden. "Supporters nemen een seizoenkaart in de veronderstelling op zaterdagavond of zondagmiddag naar het stadion te gaan, maar missen nu mogelijk al één wedstrijd omdat ze op zaterdagmiddag werken of zelf sporten", stelt Matthijs Keuning van het landelijk vertegenwoordigende orgaan van supporters.

Eerste Vitesse uit- en thuiswedstrijd (Airborne-wedstrijd!)

Vitesse opent het seizoen op zondag 13 september om 16.45 uur tegen RKC Waalwijk en komt dan oude bekenden tegen zoals voormalig technisch directeur Mo Allach en voormalig sales manager, en nu commercieel directeur, bij de Waalwijkers, Willem van der Linden. RKC spinde garen bij het afbreken van de competitie 2019 - 2020 in verband met corona, want het ontliep daarmee een zekere degradatie uit de eredivisie.

De eerste thuiswedstrijd van Vitesse in GelreDome krijgt gelijk ook een maroon rood randje. Het is namelijk de Airborne-wedstrijd 2020. Op dit moment is het nog onduidelijk of de veteranen in verband met de corona crisis GelreDome zullen kunnen bezoeken, maar dat zal later duidelijk worden. Zeker is dat de supportersvereniging, initiatiefnemers van deze jaarlijks terugkerende themawedstrijd, en Vitesse de nodige aandacht aan de Airborne-wedstrijd zullen schenken en de veteranen hoe dan ook een mooi eerbetoon doen toekomen. Zij het misschien op afstand.

Evaluatie van speelmomenten

Een evaluatie van het competitieprogramma, voor zover dat dit kan, want de wedstrijddagen en -tijdstippen na 16 januari zijn niet zeker en na 6 februari zelfs nog niet eens bekend, laat zien dan Vitesse 9 maal op zaterdag en 6 maal op zondag speelt. 

Niets aan de hand, zou je denken, maar de Arnhemmers moeten op zaterdag 2 keer om 16.30 uur spelen en maar liefst 4 keer(!) om 21.00 uur. Tijden waarop veel jeugd zelf sport of in bed ligt en de wat oudere supporters nog werken of op stap willen. Vitesse speelt het meest van alle clubs op zaterdag om 21.00 uur. De KNVB zal deze klacht wellicht gelijk counteren met het argument dat Vitesse op veel blokkades van speeldagen stuit door het evenementenprogramma van stadion GelreDome.

Op zondag staat Vitesse 2 keer om 12.15 uur geprogrammeerd en mag  het 2 keer om 16.45 uur aantreden. Ook geen tijden waar supporters warme gevoelens van krijgen. De overige twee keer wordt er om 14.30 uur afgetrapt.

De overige (4) tot nu toe bekende dagen en aanvangstijdstippen zijn vrijdag 20.00 uur, woensdag 16.45 uur, woensdag 20.00 uur en dinsdag 18.45 uur. Kun je het allemaal nog een beetje volgen? Drie van de vier afwijkende speeldagen duels speelt Vitesse uit. Niet fijn voor de vaste uitsupporters, voor zover ze tegen die tijd al uitduels mogen bezoeken, maar de commerciële afdeling van de club zal het met een zucht van verlichting op het speelschema zien staan.

'Topwedstrijden aanpak' kost overige clubs zwaar geld

Zoals de KNVB al had beloofd, is het gros van de 'topwedstrijden' in de tweede seizoenshelft geprogrammeerd. Dat was fijner voor FoxSports en de supporters, was het argument. De stadions zouden dan ook drukker zijn omdat er tegen die tijd meer supporters naar binnen mogen. Dat zal allemaal wel kloppen, maar het heeft wel consequenties voor de niet-topclubs: zo krijgt Vitesse al vroeg in het seizoen PSV en Feyenoord op bezoek en mist het daarmee belangrijke recettes, waarvan veel clubs afhankelijk zijn, zo is wel gebleken tijdens de corona crisis. Sommige clubs hebben in december al vier, vijf of zes keer tegen de vier topclubs gespeeld.

Eind december pas planning restant competitie

In de week van 21 december zal de KNVB die laatste twaalf speelrondes pas definitief gaan invullen. Dat is nu  vroeg genoeg voor burgemeesters en de lokale autoriteiten om uitspraken te doen en in te schatten hoe Nederland er dan qua corona invloeden voor staat. De KNVB maakt bewust deze keuze om zo flexibel mogelijk te blijven in het geval van een nieuwe grote corona-uitbraak.

Hoe dan ook, we kunnen als voetbalsupporters weer gaan plannen en vooruit kijken. Dat is al heel wat. De komende weken zal duidelijk worden hoeveel supporters er definitief in coronatijd het stadion in mogen. Vitesse denkt aan 5500 stuks en hoopt dat nog wat op te kunnen rekken met creatief plannen binnen de stadionindeling. Vast staat nu al dat jongeren tot 18 jaar en leden van één gezin wel naast elkaar mogen zitten.

Steun Vitesse, neem die seizoenkaart en ben er bij!

Laten we de wens uitspreken dat het nog steeds zaak is om Vitesse te steunen. Neem die seizoenkaart!
Je hebt ook zelf nog wat te winnen. Zolang het maximum van het aantal supporters die vanaf september het stadion in mogen nog niet bereikt is, weet je zeker dat met het nemen van een Vitesse-seizoenkaart het bijwonen van thuiswedstrijden weer verzekerd is. Mooi vooruitzicht toch! 


Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl