Vitesse in de media
Gudde: ‘Nagenoeg alles moet wijken om dit voetbalseizoen af te maken’ 14/09/2020

Directeur betaald voetbal Eric Gudde (65) maakt zich bij aanvang van het Eredivisieseizoen zorgen over de toekomst van het profvoetbal. „Het organiseren van wedstrijden kost clubs meer dan dat het ze oplevert”

Vorig weekend stond Eric Gudde bij de jeugd van Excelsior Maassluis te kijken, de amateurclub waar hij trainer is geweest. Het voelde als vanouds. De dauw op het gras, de pure spelvreugde, de sfeer langs het veld, met een bak koffie en een koek.

Dat „sociale element” en „geluksgevoel” heeft na het stilleggen van de sport een knauw gekregen, zegt de directeur betaald voetbal van de KNVB. Niet alleen bij de bijna 1,2 miljoen leden die zelf spelen, maar ook in de hele beleving rond het profvoetbal.

„Stel dat je nog een jaar geen wedstrijden kan bezoeken. Je vrouw raakt daar aan gewend, jij zelf ook. Zou je het seizoen erop weer gaan, of is je leven dan helemaal anders ingedeeld? Die vervreemding is een groot gevaar voor het voetbal.”

Dit weekend, als het nieuwe Eredivisieseizoen begint, is hij nog niet te vinden in het stadion. Gudde wil niet de plek van anderen bezetten, gezien de lage bezettingsgraad (maximaal een derde). Hij hoopt dat de sector ruimte krijgt om te experimenteren met vollere stadions.

Komende week dient de KNVB daarvoor een plan in bij Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid: in acht stadions moet vanaf oktober getest worden met een hogere bezetting en nieuwe richtlijnen. Denk aan mondkapjes in de looppaden, één in plaats van drie stoeltjes afstand tussen de bezoekers en het gebruik van UV-straling om coronavirusdeeltjes onschadelijk te maken. Ook wil de bond verschillende doelgroepen, zoals jongeren, bij elkaar plaatsen, om het risico op verspreiding naar andere leeftijdsgroepen te verminderen.

Gudde ziet met name mogelijkheden bij clubs in regio’s waar het aantal besmettingen relatief laag ligt, zoals in het oosten en noorden van het land. Daar moet je „beheerst en georganiseerd het lef tonen” om deze proeven op te zetten. „Toeschouwers staan altijd geregistreerd, mocht iemand positief testen. Hoe succesvoller deze proeven, hoe sneller we richting vollere stadions gaan.” Minister Hugo de Jonge zei vrijdag dat hij het niet verstandig vindt nu te experimenteren met vollere stadions.

De GGD’s zijn overbelast en afgelopen week waren er in één dag 1140 positieve tests. Is de tijd wel rijp voor vollere stadions?

„Vind ik wel. Bij de dertig oefenwedstrijden in augustus bleek de controle en discipline in het voetbal erg goed. Het risico op besmetting in de buitenlucht is ook klein. En er is inmiddels zoveel meer kennis van het virus. In Oostenrijk, Zwitserland en Polen wordt al met een bezetting van 50 procent gespeeld.”

Clubs kunnen zeker niet wachten om meer publiek te ontvangen.

„Hun liquiditeit ziet er nu nog goed uit, omdat seizoenkaarthouders, partners en sponsors een enorme loyaliteit hebben getoond. Die inkomsten zijn doorgelopen. Bovendien hebben clubs de tering naar de nering gezet, met minder contractspelers en salarisoffers. De NOW-regeling [voor het doorbetalen van salarissen] is verlengd tot juli volgend jaar, ook erg belangrijk.”

Maar?

„Het organiseren van wedstrijden kost clubs nu meer dan dat het ze oplevert. Seizoenkaarthouders moeten straks mogelijk gecompenseerd worden omdat zij niet naar alle duels kunnen. Sponsors moeten wellicht verrekend worden, omdat de commerciële impact minder is dan in het contract staat.”

Dus?

„Als nog maandenlang met beperkt publiek moet worden gespeeld voorzie ik financiële problemen bij misschien wel de helft van de profclubs. Rond eind dit jaar en anders zeker in 2021. Dat zal meer steunaanvragen in Den Haag tot gevolg hebben. Nu hebben maar een paar clubs zo’n aanvraag in voorbereiding.”

Hoe de clubs er nu financieel voor staan, zegt eigenlijk weinig.

„Ik zou als clubbestuurder pas rustig zijn als ik vijf of zes scenario’s heb voorbereid, waarbij ik het slechtste scenario zou doorrekenen. Daar zal dan uitkomen dat in de periode februari tot april de problemen komen, wanneer alle inkomstenbronnen, van supporters en sponsors, zijn opgedroogd.”

U zult bezorgd zijn dat ook dit seizoen niet wordt afgemaakt.

„Daar moet nagenoeg alles voor wijken. Dat dit afgelopen seizoen niet is gelukt, was het dieptepunt in mijn tijd bij de KNVB.”

Gudde (65) kreeg vernietigende kritiek na de afwikkeling van het afgebroken seizoen, op vrijdag 24 april. Als bestuur betaald voetbal besloot hij onder meer SC Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren, terwijl die clubs in de Eerste Divisie een grote voorsprong hadden. Inhoudelijk de juiste keuze, vindt hij, maar communicatief was het onvoldoende. Al kwam dit volgens hem ook door de „hopeloze setting” met 34 clubs in een digitale vergadersessie, waarbij journalisten rechtstreeks meeluisterden.

Wat de KNVB niet hielp, was het interview van Ajax-directeur Marc Overmars in De Telegraaf, die op afbreken aandrong, terwijl de KNVB nog aan hervatting dacht. Andere topclubs volgden Ajax’ standpunt. Gudde: „Het eerste interview was nog niet geweest, of ik had Martin van Rijn [toenmalig sportminister] aan de lijn. Die zei: ik begrijp hieruit dat jullie willen stoppen? Dat wilden we helemaal niet.”

Praat u daar dan nog over met Overmars?

„Zo’n gesprek is er niet geweest, nee. Van beide kanten niet.”

Een gevalletje zand erover en klaar? U en sommige clubbestuurders konden elkaars bloed wel drinken.

„Ik schat in dat hier en daar wel de nodige littekens zijn overgebleven. Natuurlijk hakt dat erin.”

CV EX-AMBTENAAR

Eric Gudde (Schiedam, 9 oktober 1954) studeerde fiscale economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij was onder meer directeur Gemeentebelastingen Rotterdam en directeur Sport en Recreatie in dezelfde stad.

Gudde is ook lang trainer en technisch coördinator geweest in het amateurvoetbal, voornamelijk bij Excelsior Maassluis. In 2007 werd hij algemeen directeur van Feyenoord, waar hij vertrok na het behalen van de landstitel in 2017.

November 2017 begon hij als directeur betaald voetbal bij de KNVB. Zijn termijn in Zeist eindigt per september 2021. Met zijn vrouw Mariëlla heeft hij drie zoons.


Bron: NRC / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl