Vitesse in de media
Eredivisie 2020/2021: dit zijn de nieuwe regels 08/09/2020

Aanstaande zaterdag gaat de bal in de eredivisie weer rollen. Het coronavirus brak de vorige competitie abrupt af, maar onder strikte veiligheidsvoorwaarden kan het nieuwe seizoen van start gaan. Dat gebeurt met enkele spelregelwijzigingen en dit zijn de belangrijkste.

1. Hands

Het is komend seizoen lastiger om hands te maken. De KNVB heeft het 'hands-gebied' veranderd. De arm 'eindigt' nu bij de onderkant van de oksel, waar voorheen ook de schouder nog kon leiden tot hands.[Die nieuwe spelregel met betrekking tot de handsbal] Die nieuwe spelregel met betrekking tot de handsbal

Die nieuwe spelregel met betrekking tot de handsbal
De nieuwe spelregel met betrekking tot de handsbal

Tijdens het vorige seizoen betekende iedere handsbal van een aanvallende partij een vrije trap voor de tegenpartij. De KNVB heeft die regel enigszins teruggedraaid. Alleen als een (onopzettelijke) handsbal van een aanvallende partij leidt tot een doelpunt, wordt er afgefloten.

3. Strafschop

Het is voor een doelman niet toegestaan om van de doellijn te stappen, voor een strafschop in genomen. Deed een doelman dat toch, dan moest de strafschop over. Die regel is aangepast. Alleen als de doelman de strafschopnemer duidelijk beïnvloedt, moet de strafschop over.

Daarnaast ontvangt een doelman eerst een vermaning in plaats van direct een gele kaart na het te vroeg verlaten van zijn lijn bij een strafschop.

4. Wisselen

Clubs mogen komend seizoen vijf keer wisselen. Dat gebeurde al in bijvoorbeeld de Champions League, maar wordt ook in onze eigen competitie doorgevoerd. Het aantal wisselmomenten blijft overigens wel op drie staan. Een trainer zal dus twee keer twee of een keer drie spelers tegelijk moeten vervangen als hij als zijn wissels wil gebruiken.

5. VAR

De Video Assistent Referee wordt uitgebreid met buitenspeltechnologie, waar ook in de Premier League gebruik van gemaakt wordt. Met deze technologie kan nauwkeurig worden beoordeeld of iemand buitenspel staat. Deze buitenspeltechnologie is in alle eredivisie-stadions aanwezig.


Bron: RTLNieuws / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl