Vitesse in de media
Ødegaard straalt bij Vitesse in het spoor van Mount 14/05/2019

Vitesse wil volgend seizoen de grenzen over. In de jacht op een Europees ticket vertolkt Martin Ødegaard een sleutelrol. De Noor is dit jaar uitgegroeid tot smaakmaker in Arnhem.

De schijnwerpers zijn overal op hem gericht. Als het wonderkind van Noorwegen. Het verwachtingspatroon is ook steevast enorm, met het stempel van Real Madrid op zijn schouders. En hij is pas twintig jaar, maar intussen tevens een voetbalmiljonair.

Toch is het stadion nog altijd ‘een speeltuin’ voor Martin Ødegaard. In alles is hij een liefhebber. Een hobbyist. Hij mag dan een prof zijn, het kind in de voetballer stopt hij niet weg. ,,Lekker dribbelen en voetballen is het mooiste op aarde”, zegt hij.

Rendement
Ødegaard filosofeert over zijn leven na de 6-1 van Vitesse tegen De Graafschap, de slachtpartij die de Doetinchemse club naar de nacompetitie om lijfsbehoud dirigeert. De Noor heeft in GelreDome zijn dribbels getoond. Zijn steekpass. En hij overlegt rendement, een sleutelwoord voor een topper in de dop. Daarom claimt hij ook de eerste goal van Vitesse tegen de Superboeren. Met een lach.

,,De bal wordt op weg naar het doel ietsje aangeraakt (door Bart Straalman, red.). Maar ik schiet toch bewust in. Ik had er de tijd voor. Dat doelpunt moet eigenlijk op mijn naam, hè? Ik hoop nog op een ander inzicht bij de KNVB.”

Het relaas, verstopt in een grap, tekent de honger naar succes. Ødegaard wil niet alleen mooi voetballen. Hij wil winnen. Vitesse moet de play-offs winnen. De Arnhemse club moet Europa in. Al zal hij die campagne dan niet eens meemaken.

Mount
Ødegaard stapt bij de eredivisionist zo in de voetsporen van Mason Mount. De Engelsman was vorig seizoen van onschatbare waarde voor Vitesse. De huurling van Chelsea veroverde de eredivisie met zijn goals en dadendrang. Hij straalt nu bij Derby County.

,,In zekere zin is er een vergelijking”, vertelt Ødegaard. ,,We zijn beide jonge spelers, die in de eredivisie moeten doorgroeien. We staan beide bij grote clubs onder contract. Maar we zijn wel andere types, natuurlijk. Het jaar van Mount heeft mij wel gesterkt om bij Vitesse in te stappen. Dat is net weer een trede hoger dan Heerenveen (zijn vorige club op huurbasis, red.). Ik ben hier in een warm bad gekomen. Ik krijg volop speeltijd. Een vrije rol, zelfs. Ik heb meteen bij binnenkomst vertrouwen gekregen. De start was moeizaam. Maar ik ben nu helemaal gelukkig.”

Stoïcijns
Ødegaard wordt nu nadrukkelijk in verband gebracht met Ajax. De Noor blijft stoïcijns onder alle aandacht. Hij is altijd politiek correct. ,,Ik hoor veel, maar sta onder contract bij Real en daar wordt deze zomer een beslissing genomen over mijn toekomst. Dat is echt de waarheid en een ander verhaal heb ik niet.”

Soms, zegt hij eerlijk, worden al die vragen wel vervelend. Dan willen ze zaken uit hem trekken. Dan valt hij in herhaling. ,,Dan denk ik even terug aan mijn tijd in Noorwegen”, zegt Ødegaard. ,,Daar begon alle aandacht. Ik moet er soms even doorheen bijten. Dat is de tol van mijn bestaan. Maar die weegt niet zwaar, hoor. Laat dat duidelijk zijn.”

Lekker
De Graafschap is geen ultieme test. De Superboeren falen opzichtig in GelreDome. Dat is lekker voor Ødegaard, met de 4-0 uit een strafschop. Thomas Buitink geniet ook, met twee treffers. Oussama Darfalou noteert daarbij als vervanger van Tim Matavz zijn zesde competitiegoal.

Even is er een Doetinchemse opleving, met die prachtige vrije trap van Youssef El Jebli (5-1). Maar de slachting van De Graafschap eindigt in feest bij Richie Musaba. Hij maakt zijn debuut met een doelpunt.

,,Zo’n zege stemt natuurlijk tevreden”, stelt Ødegaard. ,,In deze maand moeten we op ons best zijn. Dit zijn wel mooie inleidende beschietingen voor de play-offs.”


Bron: Gelderlander / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl