Vitesse in de media
Debuut Van de Streek in Europa 09/06/2013

Barnevelder ( 20) mist seizoenstart van Vitesse. Hij speelt met FC Flora Tallinn uit Estland voorronde Europa League. Sander van de Streek (20) maakt alsnog zijn debuut in de Europa League. Niet met Vites­se, maar met FC Flora Tallinn, dat onlangs de nationale beker won.

Van de Streek speelt op huurbasis in Estland en blijft in principe tot het einde van de competitie, die nog volop bezig is. „In Estland loopt de competitie van maart tot november. Vitesse kan mij eerder terughalen, maar ik ga er vanuit dat ik de voorbereiding en de eer­ste wedstrijden van het nieuwe seizoen mis”, vertelt de Barnevel­der.

Van de Streek kijkt uit naar de eer­ste kwalificatieronde van de Euro­pa League op 4 juli. Op 24 juni is de loting en hoort hij wie de te­genstander wordt van FC Flora. Vorig jaar reisde Van de Streek naar Lovech, waar Vitesse in de Europa League met 4-4 gelijk­speelde tegen Lokomotiv Plovdiv.

Van de Streek begon op de bank en viel ook niet in. Mensen blij­ven hem aan dat duel herinneren. Van de Streek had zich verslapen en miste het vliegtuig naar Sofia. Hij moest uren wachten op het volgende vliegtuig. „Als de wed­strijd tegen Plovdiv nu ter sprake komt, worden er nog steeds grap­pen gemaakt. Ach, ik kan er wel mee omgaan.”

Onder trainer Fred Rutten kwam Van de Streek, in 2011 overgeko­men van de amateurs van SDV Barneveld, niet aan spelen toe. Hij maakte tijdens de eerste seizoens­helft zijn minuten in het beloften­team. Vlak voor de winterstop meldde technisch directeur Ted van Leeuwen zich bij de jonge middenvelder met de vraag of hij verhuurd wilde worden. „Hij ver­telde dat FC Flora in Estland een optie was. Dat was wel even schrikken. Ik wist niet goed wat ik van Estland en Tallinn moest denken. Ik ging naar huis en ver­telde het nieuws aan mijn ouders, zij reageerden niet echt enthou­siast. Ik mocht er gelukkig even over nadenken.”

Na een korte periode van bezin­ning werden Sander van de Streek en diens vader gevraagd een paar dagen naar Tallinn te ko­men. Om een indruk van het land, de cultuur en het team te krijgen. „Die dagen zijn goed be­vallen. Het was een leuk team, de jongens waren aardig en de stad zag er goed uit. De cultuur in Est­land is vergelijkbaar met die in Nederland. Ik besloot het avon­tuur aan te gaan. En ik heb er geen spijt van.”

Op 13 februari stapte Van de Streek voor de tweede keer op het vliegtuig naar Tallinn. Op 2 maart maakte hij zijn debuut in de der­by met JK Kalev Tallinn. Met ach­ter op zijn shirt het rugnummer 8. „Ik krijg veel vertrouwen, speel alles. Het niveau is vergelijkbaar met de top van de Jupiler League. Ik ben het afgelopen half jaar een betere voetballer geworden.”

Ook Marko Meerits, de derde doel­man van Vitesse, speelt sinds maart op huurbasis voor FC Flora. Hij keert wel eerder terug naar Nederland, waarschijnlijk al in juli. „Dat Marko hier ook is, veran­dert voor mij niets. Ik ga net zo veel met hem om als met de ande­ren. Het enige verschil is, dat ik met Marko over Vitesse en Neder­land kan praten. Ik kan eigenlijk met iedereen wel goed opschie­ten. We hebben een hecht team. Ik zie de jongens ook buiten het voetbal om. We basketballen af en toe op een pleintje achter mijn huis.”

FC Flora Tallinn won op 18 mei de nationale beker van Estland. JK Nõmme Kalju werd met 3-1 versla­gen, Van de Streek speelde negen­tig minuten. „Geweldig natuur­lijk, een lekkere binnenkomer en mijn eerste grote prijs op het hoogste niveau. Een hoogtepunt in mijn carrière. Het winnen van de beker hebben we uitgebreid ge­vierd. Maar nu concentreren we ons weer op de competitie.”

FC Flora staat op een derde plaats in de Meistriliiga, de hoogste com­petitie in Estland. Het gat met koploper Nõmme Kalju is over­brugbaar: 6 punten. Op 14 juni wacht Narva JK Trans, daarna heeft Van de Streek een aantal da­gen vrij. „Dan is er in Estland een soort van zomerstop. Ik vlieg op 18 juni naar Nederland om mijn familie op te zoeken. Ik blijf een week. Het is niet zo dat ik hen maanden niet heb gezien. Ik heb een eigen appartement in Tallinn en er komen regelmatig vrienden en familie over de vloer. Maar ik heb er wel zin in. Ik ben toch al weken niet in Barneveld ge­weest.”

Van de Streek, zijn contract loopt tot 2014, vindt het jammer dat hij de voorbereiding met Vitesse op het nieuwe seizoen mist. „Maar aan de andere kant, voetballen in de Europa League lijkt mij gaaf.”
Bron: Gelderlander / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl