1 juli 2020 In de media

De transfermarkt is weer open. Spors: “We moeten goals halen”

Vanaf vandaag is de transfermarkt in het Nederlandse betaald voetbal weer open. Tot 21 juli krijgen clubs de mogelijkheid om overschrijvingen te regelen, spelers aan te trekken of te verkopen. Daarna sluit de markt weer even, om medio augustus vermoedelijk weer open te gaan tot begin oktober.
Afgelopen jaren bleek de opening van de markt het startschot voor een zomerse race om de beste voetballers. Miljoenen werden uitgegeven, duizelingwekkende commissies werden ontvangen, transferrecords werden keer op keer gebroken. En dat is precies wat er dit keer niet gaat gebeuren, denken de kenners. Althans, niet in Nederland.

Alles wordt wat soberder nadat het profvoetbal – en dus ook de geldstromen – vanwege het coronavirus voor maanden werd stilgelegd. Meer dan eens werd afgelopen periode gespeculeerd over dreigende faillissementen in de voetbalsector.

Yevgeni Levchenko, voorzitter van de spelersvakbond, ziet een zomer van huren en ruilen voor zich. Mocht er nog iets in de portemonnee zitten van een club, dan houden de clubs de hand op de knip. Dat zal ook voor Vitesse gelden. Contractloze spelers aantrekken is het devies.

Spors: "Weer echt voetballen, dat geeft mij een berg energie"

Ook Vitesse maakt zich op voor een transferzomer waarbij het maximale uit weinig gehaald moet worden. Vooral de verdediging en aanval zullen versterkt moeten worden.

"Ik kijk echt uit naar de officiële start van het seizoen", vertelt technisch directuer Johannes Spors tegen de Gelderlander. "Weer echt voetballen, met contact en duels, dat geeft mij een berg energie. Nu kan ik de spelers echt live in actie zien. Ik kan hun gedrag meten, hun arbeidsethos, hun tactische vermogens en technische vaardigheden. We beginnen weer. Heerlijk."

Spors: "We moeten goals halen"

De technische staf met trainer Thomas Letsch aan het hoofd, staat inmiddels. Er is een redelijke basisselectie om mee te werken, maar als kwalificeren voor Europa opnieuw de doelstelling is, dan moet zullen doelpunten moeten worden 'gehaaald'.

Spors: "Ik weet, we moeten aan de bak. We moeten goals halen, nu Tim Matavz en Bryan Linssen zijn vertrokken. En achterin moeten we de boel versterken. Daar is sprake van een minimale bezetting. Zie hier meteen de speerpunten van ons beleid."

"En daar is het aanbod heus best ruim", vervolgt hij. "Vitesse heeft daarbij aantrekkingskracht. Dat zit in meer dan een goed salaris. Kijk naar de faciliteiten, de competitie, de ambities. Het totaalplaatje moet ons sterk in de markt zetten."

"Halfweg september start de competitie, dan moet het team er wel staan. Maar de transferdeadline is pas 5 oktober. Tot dan kunnen we nog deals sluiten. Dat kan het team nóg beter maken. We moeten alle tijd en middelen optimaal gebruiken."

Vijf versterkingen voor Vitesse

Technisch directeur Spors wil pakweg vijf versterkingen, go geeft hij in de Gelderlander aan. Dat zal niet leiden tot een escentieel ander Vitesse. "Daar hebben we de financiën niet voor. Allereerst krijgt eigen jeugd nu volop de kans. En uitgaande transfers hebben vooralsnog geen prioriteit. Maar dat ligt ook vooral aan een vreemde, moeilijke markt."

"De transferperiode duurt nog meer dan drie maanden", zo legt Spors uit. ,,De hele markt moet nog in beweging komen. Dit is de moeilijkste transferperiode ooit. De prijzen worden in alles nog bepaald. Dat is in budget van de clubs én de salarissen van spelers. Dit is als autorijden in het donker. Je ziet zover als het licht van de koplampen schijnt. Dan is haast zeker geen goede raadgever."
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: