Vitesse in de media
De nieuwe voorzitter stelt zich voor: Roderik van Veelen 17/09/2019

Na de ALV van 5-9-2019 van de SV Vitesse, waar ik verkozen ben tot voorzitter, wil ik me graag voorstellen aan de mensen die mij nog niet kennen.

Mijn naam is Roderik van Veelen, 45 jaar en kom oorspronkelijk uit Dieren. Na wat omzwervingen in binnen- en buitenland om vervolgens ruim 10 jaar in de wijk St. Marten in Arnhem gewoond te hebben, woon ik sinds ruim een jaar met mijn levenspartner Marina en mijn dochter van 1, Isabeau, in Rozendaal. In mijn dagelijkse leven run ik mijn eigen bedrijf Cruise Commerce, dat ik in 2016 gestart ben nadat ik sinds 2005 in de cruise en riviercruise branche voor een aantal rederijen heb gewerkt.

Mijn Vitesse verleden start in de jaren 80, toen ik zoals velen, ooit door mijn vader ben meegenomen naar een eerste divisie wedstrijd op Monnikenhuize. Vanaf begin jaren 90 ging ik steeds vaker (Vak CC), veel naar uitwedstrijden en de Europese duels geweest en ben nu ruim 20 jaar seizoenkaarthouder. Na een aantal verschillende plekken in het stadion gehad te hebben (Zuid, Oost123, Noord227) ben ik nu met mijn vader Arie op een mooie en gezellige plek precies ter hoogte van de middenlijn, op Oost beland.

Iets wat mij altijd heeft gefascineerd aan het voetbal is de sfeer in stadions, soms ellendig, soms magisch. Het heeft mij altijd beziggehouden hoe goede sfeer nou precies tot stand komt. Ontstaat het alleen door het voetbal, chemie tussen spelers en supporters, het type publiek, de bouw van het stadion, of misschien wel een mix van deze factoren? Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat je het voor een deel kan regisseren. Mede daardoor ben ik destijds ook actief geweest binnen supportersgroep VIVO1892, om een bijdrage te leveren aan meer sfeeracties, ik deed de fondsenwerving en heb onder andere bijgedragen aan het bedenken van het actieplan sfeervak, daarnaast hielp ik de contacten met de Club te onderhouden. Helaas is het sfeervak project niet geslaagd, maar ik ben nog steeds van mening dat er een hoop moet en kan veranderen bij Vitesse, om de sfeer te kunnen optimaliseren, zowel tijdens thuis en uitwedstrijden.

Toen ik via via werd benaderd voor de functie van voorzitter van de SV, kwam dit volledig uit de lucht vallen en was mijn eerste reactie dubbel, aan de ene kant leek het me praktisch onmogelijk gezien mijn gezin, bedrijf en nu al volle agenda. Maar toch ging het kriebelen, de ideeën schoten door mijn hoofd en uiteindelijk kon ik het niet meer loslaten en kreeg ik er zin in, omdat ik wist dat ik op deze manier iets voor mijn club kon terug doen. Zeker doordat men op zoek was naar iemand met verbindende capaciteiten en een “frisse wind ”kon laten waaien, voelde ik dat dat bij mij paste. In mijn werk doe ik niets anders dan partijen aan elkaar verbinden, dat zit in mij als persoon en ik ben het er mee eens dat binnen de supportersgelederen van Vitesse er meer verbinding mag zijn.

Er zijn prachtige nieuwe initiatieven en groepen ontstaan laatste jaren zoals onder andere vak 212 op Zuid, maar ondanks dat wat mij betreft elke groep met zijn eigen identiteit bestaansrecht heeft, kan het mijns inziens niet zo zijn dat men elkaar niet duld, elkaar tegenwerkt en daardoor voor versnippering zorgt wat zich uit in slechtere sfeer, negatieve houdingen, te lege uitvakken etc. etc. Dit moet en kan veranderen, we hebben tenslotte allemaal hetzelfde doel, Vitesse supporten! Mooie voorbeelden dat het wel kan zie je ontstaan bij het verdrietige en onverwachte overlijden van DJ, dan staat iedereen op gaat het aan het werk en zijn we gewoon 1, die eenheid zag je ook in uitvak in Southampton en voor, tijdens en na de bekerwinst in 2017!

Verder ben ik ervan overtuigd dat er veel meer commerciële kansen benut kunnen worden richting het bedrijfsleven. Door meer inkomsten te genereren via alle betrokken partijen bij de SV en mede door meer sponsors en partners binnen te halen, kunnen we straks meer voor de supporters terug doen. Daar wil ik vol voor gaan!

Ondanks dat de organisatie van de SV goed staat, zal ik mijn rol waarschijnlijk heel anders invullen dan mijn voorgangers, ik ga me focussen op in stand houden wat goed is en het veranderen en verbeteren van de zaken die anders moeten, zonder aan tradities te tornen. Wat er anders moet, dat bepalen de leden, maar ook de supporters die om een bepaalde reden geen lid (meer) zijn. Tijden veranderen en ook een SV moet mee veranderen om niet langzaam weg te zakken in binding, leden en dus inkomsten, wat uiteindelijk een gevaar kan vormen voor de continuïteit. Ik heb daarbij het voordeel met een frisse blik naar de vereniging te kijken.

Verder zal ik door mijn werk waarbij ik regelmatig naar het buitenland moet,  niet altijd overal bij kunnen zijn, zoals enkele van mijn voorgangers wel waren, maar ik zal me desalniettemin even hard in zetten op mijn manier. Gelukkig is het in deze tijd makkelijk digitaal met elkaar te communiceren! Ik ben verder erg blij met een zeer gemotiveerd en ervaren medebestuur en “last but not least” is er een enorme schare trouwe vrijwilligers die heel veel werk doen in hun vrije tijd, deze mensen verdienen een hoop respect wat er vaak bij in schiet. Ik hoop ze binnenkort allemaal beter te gaan leren kennen.

Omdat ik niet zoals mijn voorgangers een actief verleden bij de SV heb (wat ik als een voordeel zie), heb ik wat meer tijd nodig om bekend te raken met de mensen, de structuur en historie van de vereniging en het snappen van alle belangen, wensen en vooral verbeterpunten. Ik wil dat in de komende maanden tot aan de winterstop de tijd voor nemen. Daarna komen we als SV bestuur met een aantal plannen en doelstellingen die we begin 2020 aan een ieder zullen presenteren. Daarna gaan we gas geven om alle doelen te behalen!!

Tot slot, wil ik benadrukken dat ik in mijn rol, er wil zijn voor de supporters van Vitesse en er is maar 1 manier om te weten wat er speelt bij de supporters en dat is luisteren naar de mensen. Het gaat niet om mij of het bestuur, nee het gaat om de supporters, die dienen wij en het is vervolgens aan ons als bestuur, vereniging en spreekbuis, ons hard te maken voor de supporters. Hoe moeilijk dat ook is en ik weet dat nooit iedereen tevreden te stellen is, maar er is ruimte voor verbetering op veel gebieden zoals activiteiten, sfeer, binding, communicatie naar supporters, aantal uitsupporters, prijzen van kaarten etc. en daar ga ik voor! Dus heb je een idee, stuur me een pb via de SV Facebook pagina, spreek me aan rond wedstrijden maar ik zal ook vanaf de eerstvolgende bestuursvergadering ( 1 x per 4 weken) altijd een uur eerder aanwezig zijn in het home om naar jullie te luisteren, maak wel even een afspraak dan weten we zeker dat je niet voor niets komt.

Een afspraak maken kan door een mail te sturen naar supportersvereniging@vitesse.org

Eerstvolgende keer is 8 oktober tussen 18:30-19:30.

Met trotse geel-zwarte groet,

Roderik van Veelen


Bron: Supportersvereniging Vitesse/Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl