13 juni 2020 In de media

Crisis of geen crisis, er wordt weer gesproken over de BeNeLiga

Hoewel het Nederlandse en het Belgische profvoetbal stilligt, gaat het onderzoek naar een gezamenlijke competitie verder. Zes Nederlandse profclubs, waaronder Vitesse en vijf Belgische clubs die aan de haalbaarheidsstudie naar de BeNeLiga meewerken worden komende weken om beurten bijgepraat door onderzoeksbureau Deloitte.
Directeuren van meerdere betrokken clubs bevestigen de gesprekken. Voor het eerst krijgen zij – na enig oponthoud vanwege het coronavirus – de voorlopige onderzoeksresultaten uit de 'derde fase' onder ogen. "Ik ben benieuwd wat we te zien krijgen", zegt een van hen. "We willen alles zo concreet mogelijk uitgewerkt hebben, zodat we uiteindelijk goed gemotiveerd ja of nee kunnen zeggen tegen dit idee."

Onderzoek in eerdere fases wees uit dat het volledige profvoetbal in de Lage Landen sportief en financieel baat zou hebben bij een samensmelting van beide competities. Tussen de 250 en 400 miljoen euro kan er volgens Deloitte verdiend worden aan tv-contracten en marketing. Om die reden vroegen Ajax, Feyenoord, PSV, AZ, FC Utrecht en Vitesse samen met AA Gent, Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard Luik om een meer gedetailleerde (financiële, juridische) uitwerking.

Beoogd wordt om eind augustus een gedetailleerd businessplan te presenteren, alvorens het project tot een nationaal discussiestuk te maken. Maar voor het zover is, kunnen alle partijen (oa KNVB, Eredivisie CV en de elf betrokken profclubs) hun inbreng leveren. Ook wordt komende periode gesproken met de overige clubs die nog geen stem hadden bij dit initiatief.

Ondertussen circuleert ook een promotiebrochure in bestuurskringen. Dit werkdocument, dat in handen is van de NOS en de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, laat zien dat een mogelijke Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie meer is dan slechts een proefballon. Het geeft een inkijkje in de voorlopige richting van het onderzoek.
 

Klik HIER om de animatie te openen

 
Rood-wit kleurt het conceptlogo in dit werkdocument. Een voetballer die de bal op zijn wreef neemt, maakt het symbolische plaatje compleet. Volgens een hooggeplaatste bron is het logo 'inmiddels iets aangepast, maar lijkt het nog redelijk goed'.

Bladeren we verder dan zien we foto's van Johan Cruijff, Jean-Marie Pfaff, Robin van Persie, Kevin De Bruyne, Memphis Depay, Vincent Kompany.

"Voetbal is veranderd. Onze rol is veranderd. Het laatste zilverwerk dateert alweer van zo'n twintig jaar terug. De fans verlangen naar Europese glorie", zo luiden de eerste zinnen in het boekje.

"Na 150 jaar voetbal is het tijd om onze toekomst opnieuw te beoordelen", zo staat er. Er is namelijk een gapend gat te dichten met de grootste vijf competities van Europa, waar internationale sterren spelen, lucratieve tv-deals gesloten worden en een wereldwijd publiek voor warmloopt.

Op de UEFA-coëfficiëntenlijst staan de Belgische en Nederlandse competitie momenteel op respectievelijk de achtste en negende plaats. Op ruime afstand van Rusland en Portugal. Het streven is om met de BeNeLiga te groeien naar een plek vlak achter de vijf grote competities.

In het werkdocument wordt gemikt op zeven Europese tickets voor de BeNeLiga. Dat is een schatting, aangezien nog niet bekend is hoe de Europese voetbalfederatie UEFA hiermee om zal gaan. De Europese tickets, die toegang bieden tot de lucratieve Champions League en Europa League, zijn sowieso een potentieel struikelblok. Momenteel is het zo dat België en Nederland samen tien (ieder vijf) startbewijzen bezitten. Onduidelijk is nog hoe dat gemis gecompenseerd wordt.

Daar staat wel iets tegenover. Onderzoekers van Deloitte noemen de BeNeLiga 'potentieel significant waardeverhogend'. Er wordt uitgegaan van een collectieve omzetstijging tot wel 35 procent. Die komen van tv-rechtenhouders en sponsors die vooralsnog niet geïnteresseerd zijn in Nederland en België.

Iedereen profiteert mee, zo is de gedachte. Financieel, maar óók sportief. Topclubs spelen tot vijf keer meer topwedstrijden in de nieuwe koningsklasse van de Lage Landen. Wekelijkse krakers tussen teams als Ajax, Anderlecht, PSV en Club Brugge zorgen voor volle stadions, internationale aandacht en meer uitdagingen voor talentvolle spelers.

Ook voor de 'kleinere' ploegen zou de BeNeLiga voordelig kunnen zijn. Er wordt namelijk gedacht aan meerdere professionele competities waarin clubs het opnemen tegen gelijkwaardige tegenstanders. Zo moeten er onder de BeNeLiga enkele puur nationale competities komen waarin meer clubs kans maken op een titel.

Donderdag

Volgende week donderdag, tijdens de algemene vergadering betaald voetbal, worden alle profclubs door de KNVB bijgepraat over het BeNeLiga-proces komende periode. Een week later, bij de bondsvergadering, wordt ook de amateurtak ingelicht over de stand van zaken.

Hoewel de plannen voor een nieuwe topcompetitie concreet lijken, zijn er nog veel (juridische, financiële, praktische, emotionele) hindernissen op de weg. Eerste reacties vanuit supportersgroeperingen waren niet bijster positief. Ook zal het nog enige tijd duren voordat de kogel door de kerk gaat bij clubs en bonden. Bovendien moet UEFA nog om toestemming gevraagd worden, wil een nieuwe grensoverschrijdende liga doorgang vinden.

NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: