Vitesse in de media
Bazoer: 'Ajax blijft speciaal, maar we moeten ook niet overdrijven' 26/09/2020

De afgelopen jaren had Riechedly Bazoer altijd de wens om zo ver mogelijk naar voren te spelen, maar dit seizoen heeft de nieuwe Vitesse-trainer Thomas Letsch hem juist helemaal achterin geposteerd. De rol van voetballende man in de achterhoede blijkt op het lijf van het voormalige toptalent geschreven.

Bazoer heeft een goede voorbereiding achter de rug, is sterk aan het seizoen begonnen en mag het zaterdagavond ook als vrije verdediger laten zien tegen Ajax, de club waar hij zijn grote doorbraak beleefde.

Zijn nieuwe rol bij Vitesse bevalt Bazoer wel. „Ik ben er blij mee. Ik vind dat het goed gaat. Het leuke aan deze positie is, dat je veel verantwoordelijkheid hebt. Als ik dicht bij de goal speel, kan ik gevaarlijk zijn met schoten of door mensen weg te steken. Maar de trainer heeft me nu op deze positie nodig. Hij vindt dat ik dit goed kan invullen en dat ik zo belangrijk kan zijn voor het team. Waar ik wel voor moet oppassen, is dat ik geen dom balverlies lijd. Ik ben de laatste man en als ik de bal verlies kan ons dat direct een tegengoal kosten.”

Toptalent

Bazoer moet nog 24 worden, maar heeft al een hele zwerftocht door het internationale voetbal en de nodige pieken en dalen achter de rug. Op zijn achttiende stond Bazoer al in het eerste van Ajax en een jaar later volgde een debuut in Oranje. De middenvelder werd beschouwd als een van de grootste talenten van de Amsterdammers in jaren, maar het liep allemaal een beetje anders dan verwacht.

Na twee goede seizoenen kwam Bazoer onder trainer Peter Bosz op de bank terecht, waarna hij ervoor koos zijn carrière bij VfL Wolfsburg te vervolgen. In Duitsland en als huurling bij FC Porto en FC Utrecht wist Bazoer de status van toptalent niet waar te maken. Sinds vorig seizoen probeert hij zich in het shirt van Vitesse terug te knokken naar de top. „Het blijft speciaal om tegen Ajax te spelen. Daar heb ik mijn debuut gemaakt en mijn eerste doelpunten erin geschoten. Maar we moeten het ook niet overdrijven. Ik ben nu al zo lang weg daar en er is in de tussentijd zoveel gebeurd”, aldus Bazoer, die vorig seizoen bij de thuiswedstrijd tegen Ajax (2-2) scoorde maar ook rood incasseerde.

Labyad

Wellicht komt Bazoer tegen Ajax Zakaria Labyad tegen in het veld. Beiden kennen elkaar van de jeugdopleiding van PSV, die ze hebben doorlopen, en ook hun carrières vertonen de nodige overeenkomsten. „We kennen elkaar goed. We woonden in Utrecht in dezelfde buurt en hebben samen gevoetbald op het pleintje in Zuilen. Jarenlang zijn we samen naar Eindhoven gereisd, toen we bij PSV speelden. Ik ben blij voor hem, dat hij zich nu zo goed ontwikkelt bij Ajax.”

In Eindhoven zagen ze in Bazoer een centrumverdediger. „Het klopt dat ik in de jeugd bij PSV achterin speelde. Samen met Jorrit Hendrix. Het was wel anders, want we speelden toen niet met drie man achterin maar met vier. Daarom is mijn huidige rol ook niet helemaal nieuw voor mij. Ik weet wel wat er gevraagd wordt.”

Trainer Thomas Letsch

Bazoer voelt zich prettig onder de nieuwe Vitesse-trainer Thomas Letsch, die door de thuisquarantaine na een positieve coronatest de gehele voorbereiding heeft moeten overlaten aan Edward Sturing, maar tegen Ajax wel terugkeert op de bank. „Ik voel vertrouwen, maar dat geldt voor de hele spelersgroep. We hebben een prima voorbereiding gehad en zijn goed begonnen. Iedereen is positief naar elkaar.”

Door de positieve coronatest van Letsch stond afgelopen week Sturing als interim-trainer aan het roer. Dat deed de clubman vorig jaar ook al na het opstappen van Leonid Slutsky. Het was Sturing, die toen Bazoer ernaast zette, omdat hij in de ogen van de trainer te weinig bracht. „Als ik een jongen passeer, laat ik hem nooit vallen. Ik vind dat hij zich toen ook goed terug geknokt heeft. Hij stond ook weer in de ploeg, toen de competitie moest worden afgebroken vanwege corona.”

Tevredenheid over Bazoer

Over de manier waarop Bazoer zich momenteel manifesteert, is Sturing zeer tevreden. „Ik vind dat hij het in deze andere rol heel goed doet. Hij is opbouwend sterk, heeft een goed overzicht en een prima techniek. Maar ik vind ook, dat hij het verdedigend goed doet als hij in één-tegen-éénduel komt. Zijn valkuil is, dat hij op die positie misschien soms te veel voetballer wil zijn. Als hij een keer wat nonchalant is, kan hem dat opbreken. Maar ik heb er alle vertrouwen in, dat hij deze positie goed blijft invullen.”


Bron: TG / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl