Vitesse in de media
'Testen op corona door KNVB reglementair vastgelegd’ 06/08/2020

De dertien (eerdere) coronabesmettingen in en rond de Ajax-selectie onderstrepen voor de KNVB waarom coronatesten moeten worden opgenomen in het reglement Wedstrijden Betaald Voetbal (WBV).

,,Wij willen testen en dit wordt momenteel ook reglementair vastgelegd”, aldus manager competitiezaken Jan Bluyssen, die verdere actie (nog) niet nodig vindt. ,,De protocollen volstaan waar het gaat om het beperken van besmetting.

Bluyssen geeft aan er niet heel erg van op te kijken dat veel spelers en stafleden van Ajax antistoffen tegen COVID-19 in hun bloed hebben. ,,De kans op besmetting is nergens uit te sluiten, ook niet in het voetbal. En we weten dat corona soms met geen of weinig klachten gepaard kan gaan. Maar we vinden elk coronageval heel vervelend voor alle betrokkenen”, aldus de KNVB-manager.

De testen die reglementair worden vastgelegd, zijn de ’gewone’ coronatests en niet de bloedtest, waarmee Ajax de dertien (eerdere) coronabesmettingen opspoorde. Op dit moment kan de KNVB clubs als Feyenoord nog niet dwingen om hun spelers aan een coronatest te onderwerpen. Bluyssen: ,,We adviseren clubs nu al om te testen, maar twee weken voor de start van de competitie wordt dit verplicht. Dit doen we om vooraf al een indruk te krijgen, zodat we mogelijke uitbraken voorkomen kort voor de start van de competitie en de voortgang van de competitie niet in gevaar komt.

’Geen verplichting vanuit overheid’

Bluyssen legt uit waarom de KNVB clubs nu niét en zodra de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn begonnen wél kan dwingen om te testen. ,,Op dit moment is er vanuit de overheid geen verplichting om te testen. De clubs zijn als werkgever verantwoordelijk voor de inrichting van de medische zorg binnen de club. Tijdens de competitie is de rol van de KNVB als organisator prominenter. De KNVB heeft, in samenspraak met de clubs, besloten om tijdens de competitie wel verplicht te testen”, aldus Bluyssen die nu een vinger aan de pols houdt.

Ook bloedtesten bij PSV

PSV test de selectie en staf doorlopend op het coronavirus. De club heeft - net als bij Ajax - via het bloed op antilichamen getest, maar kan om privacyredenen niet ingaan op de vraag of het virus ook binnen de selectie van PSV heeft toegeslagen. In de Brainport-regio, waar de technologische partners van de Eindhovenaren vooroplopen in het bedenken van oplossingen tegen verspreiding van het virus, valt het ook bijna niet voor te stellen dat een bloedcheck niet is uitgevoerd. Spelers en staf verblijven deze week in ieder geval volledig coronavrij op het trainingskamp in het Duitse Klosterpforte.

PSV zet in op duizenden fans\n\nHet beoogde eerste oefenduel onder trainer Roger Schmidt tegen de amateurs van UNA, werd vrijdag afgelast door een coronageval bij de tegenstander. Testen voor oefenduels is officieel niet verplicht, maar achteraf smoorde PSV een uitbraak in de kiem door tóch zowel de eigen spelers als die van de tegenstander te testen. De club verscherpte direct het eigen protocol en speelt alleen oefenduels, wanneer beide teams vooraf negatief getest zijn. Om die reden cancelde het al duels van Jong PSV, PSV Vrouwen en de jeugd. Het wil op elke manier virusverspreiding tegengaan, maar wil ook vooruitkijken waar mogelijk. Waar Ajax door de gemeente Amsterdam niet de gewenste 9000 toeschouwers kan herbergen tegen RKC komend weekend, zetten PSV en de gemeente Eindhoven er nog steeds op in duizenden supporters te verwelkomen tijdens het oefenduel met Vitesse volgende week zaterdag.

AZ volgt richtlijnen RIVM

AZ, dat al snel Europees aan de slag moet, ziet geen aanleiding om nog meer te gaan testen. „Vooropgesteld: we volgen de richtlijnen van het RIVM, waarbij we proberen tijdig een besmetting te traceren met als gevolg dat een cluster van COVID-19 besmettingen voorkomen kan worden”, aldus een woordvoerder namens de directie. „Aanvullend testen we conform het advies van de KNVB. Ook doen we dat straks vanuit het oogpunt dat dit bij (inter-)nationale competities een verplichting wordt, 24 uur voor een (oefen)wedstrijd.

Vitesse test wekelijks en voor élk oefenduel

Vitesse test de spelers en stafleden wekelijks twee maal én voor elk oefenduel.  Van een ofentegenstander wordt ook geeist dat de hele selectie de dag voorafgaand aan de wedstrijd gestest wordt.

Tot nu toe viel er één besmettinggeval te regstreren bij Vitesse, maar dat betrof de uit Nigeria terugkerende Hilary Gong. Hij trad in zijn thuisland in het huwelijk. De test werd op Schiphol uitgevoerd en de speler heeft geen contact met de selectie= en staf van Vitesse gehad. Hij zit in thuisisolatie en wordt door de club begeleid. Hij kan pas terugkeren in de selectie nadat hij de verplichte isolatieperiode van twee weken heeft afgewerkt en negatief is getest.


Bron: TG - Bew. SV / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl