Vitesse in de media
'Eredivisieclubs staan steeds minder te springen om de BeNeLiga' 30/07/2020

De Nederlandse (top)clubs zijn sceptischer tegenover de BeNeLiga komen te staan. Door de nieuwe deal die Ziggo Sport sloot met FOX Sports, komt er meer geld beschikbaar, terwijl de gedeelde competitie alleen kans van slagen heeft als het meer geld oplevert voor alle Belgische en Nederlandse clubs.

Vandaag (donderdag) staat er een nieuwe vergadering op de rol, eind augustus moet er een voorlopige knoop worden doorgehakt.['Eredivisieclubs staan steeds minder te springen om de BeNeLiga'

Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Door alle onrust in het Belgische voetbal staan de Belgische clubs meer te springen en hopen zij dat het traject een volgende fase ingaat, maar in Nederland is de twijfel toegeslagen bij Nederlandse clubs. Door de deal tussen Ziggo en FOX komt er in de Eredivisie sowieso al meer geld beschikbaar.

'Die deal maakt het netto verschil met een potentiële Beneliga op voorhand al kleiner. De accountants van Deloitte berekenden dat een Belgisch/Nederlandse competitie significant meer televisiegeld op gaat leveren dan beide competities samen, maar die verwachting is gebaseerd op economisch/wiskundige modellen', schrijft het AD. 'Hoe de markt zich de komende jaren exact ontwikkelt, is onmogelijk te voorspellen. Bovendien is het Deloitte-rapport over de Beneliga uitgewerkt vóór de coronacrisis.'

Los van de financiën brengt het echter ook heel veel problemen met zich mee, op jurdisch, politiek en ook economisch vlak. Op talloze onderwerpen is er nog een ei te leggen en bovendien met vijfzesde van alle profclubs in Nederland vóór stemmen, anders gaat het niet door. Daardoor wordt het moeilijk, want voor veel kleinere clubs levert het onder streep wellicht niets extra's op. Zeker de ploegen die onderin de Eredivisie of bovenin de Eerste Divisie spelen.

Ook de Europese tickets is een issue, omdat Nederland en België daar minder van overhouden, dan dat ze nu gezamenlijk hebben. 'De kans is klein dat beide landen al hun tickets houden bij een gecombineerde competitie, maar de UEFA is volgens ingewijden wel bereid om mee te denken over zoveel mogelijk 'directe' Europese plekken. De komende maanden moet gaan blijken of het ooit zover komt', aldus de ochtendkrant.


Bron: FCUpdate / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl