Nieuws Supportersvereniging
Tien vragen aan Ferry Reurink 01/12/2012

Tien vragen aan Ferry Reurink, Vitesse-supporter en initiatiefnemer van het gedenkmonument voor stadion Nieuw Monnikenhuize dat mede door de bijdrage van de Supportersvereniging Vitesse mogelijk wordt gemaakt.

Een prachtig initiatief en Arnhem is weer een stukje Vitesse-voetbalhistorie rijker.

1. Een gedenkmonument voor stadion Nieuw Monnikenhuize. Hoe is dat idee ontstaan?

Het idee zit eigenlijk al in mijn hoofd sinds de sloop van het stadion in 1999. Daarna ben ik nog geregeld door de woonwijk op de plek van het voormalige stadion gelopen. Het begon mij steeds meer te storen dat er geen enkele verwijzing was naar Nieuw Monnikenhuize. Begin 2007 ben ik concreet aan de slag gegaan. Tijdens het onderzoek voor mijn boek Het stadioncomplex merkte ik dat op andere plekken, in beperkte mate in Nederland maar vooral in Engeland, wél mooie gedenktekens zijn gemaakt voor verdwenen voetbalstadions. Toen dacht ik: dit moet in Arnhem, op de plek waar ik en velen anderen zoveel hebben meegemaakt, toch óók kunnen?

2. Na vijftien jaar. Waarom heeft het zolang geduurd?

Het eerste initiatief in 2007 werd positief ontvangen door de gemeente en ik ben zelfs bij een bewonersvergadering in de wijk geweest waar het monument moest komen. Ook daar werd positief gereageerd, er kwam zelfs iemand naar de vergadering met foto’s van het stadion. Helaas is het initiatief toen toch doodgebloed. Maar toen ik eind vorig jaar de actie ‘Doe mee in Arnhem’ zag, waar ideeën konden worden aangedragen voor gedenkstroken in de stad, dacht ik gelijk: dit is hét moment! Nieuw Monnikenhuize won met stip en zodoende is het gekomen. Te lang na de sluiting natuurlijk, maar beter laat dan nooit…

Foto: Hans Broekhuizen uit het boek: ‘Monnikenhuize, afscheid van een voetbalstadion’

3. Kun je het monument beschrijven?

Het mooie is dat er in eerste instantie alleen een granieten gedenkstrook zou komen zoals deze ook zijn gerealiseerd voor Sir Philip Sidney (Bakkerstraat) en bij het geboortehuis van Marga Klompé. Maar gelukkig bleek de gemeente niet te beroerd om in het geval van Monnikenhuize mee te denken over het idee om ook iets te doen met een stenen bal. Met behulp van de Supportersvereniging Vitesse, die de bal sponsort, is dat gelukt. Er komt dus zo’n gedenkstrip én een stenen bal.

4. Wat is de symboliek er achter?

Wat betreft de bal is er een dubbele symboliek: het is nu gelijk duidelijk dat het hier om een voetbalmonument gaat, dat ook nog eens beter zichtbaar is vanaf de weg dan alleen zo’n platte strip op de grond. Maar het belangrijkst is natuurlijk de verwijzing naar de betonnen ballen zoals deze vroeger bij de hoofdingang aan de Rosendaalseweg prijkten.

5. Welke tekst staat er op de strip?

De tekst luidt:
Hier stond vanaf september 1950 de hoofdingang van stadion Nieuw Monnikenhuize. Voetbalclub Vitesse speelde op deze plek, voor het laatst op 21 december 1997. In 1998 verhuisde Vitesse naar het multifunctionele stadion Gelredome in Arnhem-Zuid.

6. Waarom niet op de middenstip?

De middenstip is symbolisch gezien wel mooi natuurlijk, maar op deze plek staan woningen. Daarnaast is een plek tussen de bebouwing niet zo mooi in beeld als langs de drukke Rosendaalseweg. Een symbolische middenstip op een andere plek, zoals in Amsterdam bij het voormalige Ajax-stadion, leek ook geen goed idee. De vroegere hoofdingang is natuurlijk ook een prachtige herinnering. Hoe vaak hebben mensen daar niet staan wachten voordat de poorten opengingen? En wie herinnert zich de stenen ingang met de ballen nou niet?

7. Wie hebben er aan meegewerkt?

Vooral dus de gemeente en daarnaast Supportersvereniging Vitesse. Ook heb ik hulp gekregen van een aantal andere supporters bij verschillende zaken. De gemeente heeft zich heel open opgesteld en echt geluisterd naar de ideeën en voorstellen. Ik vind het sowieso erg leuk dat er op deze manier door burgers kan worden aangegeven wat leeft, in dit geval op het gebied van het tastbaar maken van historische plekken in de stad.

8. Lastig voortraject?

Ja, het lijkt allemaal eenvoudig maar dat is het natuurlijk niet. In dit geval moeten er zelfs verkeerstechnische aanpassingen worden gedaan op de plek van het monument, er is een ontwerper aan de slag gegaan en ga zo maar door. Maar het allerbelangrijkst is: het gaat er nu eindelijk komen…

9. Op 21 december is het zover. Zijn Vitesse-supporters welkom?

Iedereen is van harte welkom, uiteraard Vitesse-supporters maar ook buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Ondanks de misschien wat lastige dag zo voor de Kerst, vonden wij de symbolische verwijzing naar exact vijftien jaar eerder een niet te missen kans. Want op 21 december 1997 speelde Vitesse immers de laatste officiële wedstrijd op Nieuw Monnikenhuize, tegen FC Twente. Déjan Curovic, die het monument onthult, scoorde toen het historische laatste doelpunt, de 2-1!

10. Hoe hoop je dat de Vitesse-supporters er naar kijken?

Dat mag ieder voor zich bepalen. Het moet gewoon een mooie herinnering zijn aan het stadion, aan de sporthistorie die daar heeft plaatsgevonden. Het kan een vluchtige blik zijn, vanaf de fiets of vanuit de trolleybus, maar wellicht is het voor anderen wel méér dan dat. Naast het stadion zelf kan ik mij ook voorstellen dat er aan bijzondere personen wordt teruggedacht die daar hebben gewerkt of gespeeld. Vreugde, verdriet; we hebben het er allemaal meegemaakt, toch?

De gedenksteen wordt op vrijdag 21 december om 13.00 uur onthult op de hoek Dominicanenweg / Rosendaalseweg. Wethouder Margreet van Gastel zal spreken en een vertegenwoordiger van de Supportersvereniging Vitesse zal herinneringen ophalen aan het oude stadion. Oud Vitesse-speler Déjan Curovic zal de gedenksteen onthullen.


Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto literatuurplein / Afbeelding Gemeente Arnhem Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl