Nieuws Jong Vitesse
Vitesse schrijft beloften in voor voetbalpiramide K.N.V.B. 26/02/2015

Vitesse heeft het beloftenteam ingeschreven voor de voetbalpiramide van de KNVB. Dat betekent dat de beloften met ingang van seizoen 2016|2017 zouden kunnen uitkomen in de nieuw te vormen landelijke divisie. Vitesse moet zich dan nog wel op sportieve gronden kwalificeren voor dat niveau.

Sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 waren betaald en amateurvoetbal strikt gescheiden. Uit het betaald voetbal konden geen clubs degraderen en de kampioenen uit de hoogste klassen van het amateurvoetbal hadden desgewenst geen mogelijkheid door te stromen naar de eerste divisie van het betaald voetbal. De KNVB presenteerde in december 2014 een voorstel voor het optimaliseren van de voetbalpiramide. De sportieve uitgangspunten voor de nieuwe competitiestructuur zijn onder meer dat clubs en spelers op het niveau moeten uitkomen waar ze het beste tot hun recht komen, talenten zich met de voor hen juiste weerstand kunnen ontwikkelen en er meer spanning moet ontstaan door een open competitie.  

Gesloten competitie
Vanaf het seizoen 2016|2017 geldt deze competitiestructuur, waarin alle deelnemende teams de mogelijkheid hebben door te stromen naar de top van de voetbalpiramide. Hierin is ook plaats voor de beloftenteams, die op dit moment nog uitkomen in een aparte, gesloten competitie. Tot 1 maart 2015 hebben de clubs de mogelijkheid aan te geven of zij hun beloftenteam willen laten instromen. 

Technisch directeur Mo Allach van Vitesse over de aanmelding: “Deze ontwikkeling gaat niet alleen over de belangen van het betaald voetbal, maar ook die van het amateurvoetbal. Een competitie zonder promotie en degradatie doet geen recht aan de principes van sport. Het is moeilijk de instroom van beloftenteams naar ieders tevredenheid te optimaliseren. Het betaald voetbal en het amateurvoetbal moeten accepteren dat er in het belang van het Nederlands voetbal veranderingen moeten plaatsvinden.”

Allach legt uit: “Vitesse wil met haar beloftenteam in de voetbalpiramide uitkomen, omdat dit de eindfase van onze voetbalacademie gaat optimaliseren. De afgelopen seizoenen draait Jong Vitesse mee in de top van de beloftencompetitie, maar we willen een nog beter platform voor onze talenten creëren. We zien het als een uitdaging en uitstekende graadmeter om op die manier vanaf seizoen 2016|2017 de ontwikkeling van onze beloftenspelers voort te zetten.”
 

Bron: Vitesse / Foto's SV Deel online:  
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl