Spelers

Regelmatig voegen wij onder dit hoofdstuk verhalen en interviews toe van oud spelers van Vitesse. Met betrekking tot de historie van Vitesse. Ook zullen de spelers die als speler van het jaar zijn verkozen worden uitgelicht.

'Vitesse Spelers van het jaar'

Elk jaar kiezen de Vitesse-supporters na afloop van het seizoen hun 'Vitesse Speler van het Jaar'.

Vroeger via stembiljet en tegenwoordig via internet, brengen zij hun stem uit. De Vitesse-speler met de meeste stemmen die in de periode voorlaatste wedstrijd tot het SV Slotfeest (afsluiting van het seizoen) worden uitgebracht, wordt traditioneel tijdens dit Slotfeest uitgeroepen tot 'Vitesse Speler van het Jaar'.

lees verder...

Vitesse spelers en hun verhaal:

Bij de start van de nieuwe lay-out van deze Vitesse-internetpagina is een nieuw onderdeel toegevoegd aan het onderdeel Historie. We gaan de spelers die in het verleden speler van het jaar zijn geweest uitlichten met een stukje informatie en wat mooie foto's. Zodat deze publiekslievelingen voor altijd in onze herinneringen blijven bestaan.

De Roots van Nicky Hofs

Dit seizoen is Nicky Hofs (24) een vaste waarde voor Feyenoord. De twijfels of de Arnhemmer het topniveau wel zou aankunnen zijn weg. De middenvelder is klein, maar koppelt techniek en tactisch inzicht aan het spelen met een groot hart. Dat werd gevormd op de velden van Arnhemse Boys en in de straten van de volkswijk Klarendal.

Herman Kreuzen is 68 en hij is al 62 jaar lid van Arnhemse Boys. Samen met zijn vrouw Hilda staat hij er nog elke zaterdag in de kantine. Hij in de keuken, zij achter de bar. De mooiste herinneringen bewaren de twee aan het eind van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig, toen ze een aantal seizoenen leiders waren van een bijzondere groep jochies. 'Pierre Damen was de trainer en ik assisteerde hem', vertelt Hilda. 'Ik heb de jon-gens getraind van de F'jes tot de Cl. Daarna ben ik gestopt omdat je als vrouw de kleedkamer niet meer in kunt. En dat was soms na een nederlaag wel nodig. Ze gaven elkaar aan alle kanten de schuld.' 'De Hofsen zijn altijd goed vertegenwoordigd geweest bij De Boys', vult Herman Kreuzen aan. 'Nicky's oom Bennie en diens vader voetbalden al bij ons, dus was het logisch dat ook de kleine Nicky hiernaartoe ging. Ook ik kom oorspronkelijk uit Klarendal, de buurt in Arnhem waar hij is opgegroeid. Op straat is hij gevormd, zoals iedereen uit die wijk eigenlijk. Nicky was zó klein, je zag hem bijna niet. maar hij was ook altijd de beste van het team. Hij was bovendien een ratje en voor de duvel niet bang, ook al waren sommige tegen-standers meer dan twee koppen groter. Gelukkig hadden ze toen in de jeugd geen gele kaarten, anders had hij er genoeg gepakt. De mensen uit Klarendal hadden geen cent te makken, ze waren niets anders gewend dan knokken en overleven.'

lees verder...

Hoe gaat het met: Scott Booth

Scott Booth (35) speelde van 1989 tot 2004 voor Aberdeen (Schotland), Borussia Dortmund (Duitsland), FC Utrecht, opnieuw Borussia Dortmund, Vitesse, FC Twente en wederom Aberdeen. De voormalige aanvaller woont in het Schotse dorpje Milngavie (spreek uit: Millgai), even ten noordwesten van Glasgow, met zijn vrouw Margareth en hun zonen Joel (6) en Saul (5).

Waarom beëindigde jij drie jaar geleden je carrière?

(In uitstekend Nederlands): 'Ik had al drie maanden last van een achillespeesblessure en kon daardoor niet bij Aberdeen blijven, ook niet als coach. Ik had nog wel kunnen overstappen naar bijvoorbeeld Inverness Caledonian Thistle, maar dat vond ik te ver weg en het was waarschijnlijk maar voor één seizoen geweest. Tegelijkertijd kreeg ik een aanbieding van de com¬merciële tv-zender Setanta Sports. Ik koos voor dat laatste, want dat bood meer zekerheid. Ik heb er een contract tot en met volgend seizoen. Toen ik kwam was het nog een klein station, maar inmiddels hebben we behalve een golfkanaal Celtic TV, RangersTV, de Schotse Premier League, de Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse competitie en vanaf volgend seizoen ook het Engelse Premiership.

lees verder...

Leven zonder voetbal - Louis Laros

Functie
Spelersbegeleider van de VVCS.
Passie buiten het voetbal
Ook al heb ik er de laatste twee jaar geen tijd voor gehad, golf ik erg graag. In mijn tijd als speler van Vitesse ging ik regelmatig op Papendal met John van den Brom een balletje slaan. Golfen is een echte zomersport, lekker relaxen en een balletje tweehonderd meter wegslaan. Voetballers hebben er per definitie aanleg voor, maar dat geldt eigenlijk voor alle balsporten. Dat is aangeboren bij ons, denk ik.

lees verder...

TITEL IN KAPITALEN

Vitesse eindigde in het seizoen 1984-1985 op de zeventiende en voor­laatste plaats in de eer­ste divisie. Het is de laagste klassering aller tijden van de Arnhemse club in de historie van Vitesse in het Nederlandse profvoet­bal. ClemensWesterhof was dat jaar trainer op Nieuw Monnikenhuize. Bert Hendriks was een basisspeler in de Arnhemse ploeg. Hij zegt: „Dat seizoen was echt een verschrik­king. Westerhof had voor twee jaar getekend, maar het klikte niet tus­sen hem en de groep. Er kwam on­rust, ook vanuit de spelersgroep. De spelers wilden niet met hem verder en er moesten advocaten aan te pas komen om het contract te verbre­ken.” Hendriks speelde vier seizoenen voor Vitesse, tussen 1982 en 1986. Ook in die tijd was Vitesse al een club waar het vaak onrustig was. „Vitesse vond altijd al dat het in de eredivisie thuishoorde”, zegt Hen­driks, die na een jaartje Heracles het betaalde voetbal verliet en nadien nog uitkwam voor Leones en Achil­les’ 29. „Vitesse deed destijds veel aankopen, omdat het naar de eredi­visie wilde. Op papier hadden we vaak een ploeg voor de bovenste vijf, maar dat lukte niet. Dat kwam ook omdat er veel trainerswisselin­gen plaatshadden. Ik heb geloof ik zes trainers meegemaakt in die vier jaar.”

lees verder...

STADSGEZICHTEN

‘ Scheidsrechter heeft geen autoriteit, is net een robot’

Van grote afstand een gele of rode kaart tonen, Jef Dorp­mans kan zich daar groen en geel aan ergeren. „ De in­voering van de kaarten is een ramp voor het voetbal. Zo imponeerde je spelers alsWillem van Hanegem en Piet Keizer echt niet. Door op twee meter afstand te gaan staan en hun de les te lezen wel. Zo straal je autoriteit uit. De scheidsrechters van tegenwoordig zijn net robotten. Ook door de vele regels waar zij zich aan moeten houden. In mijn tijd was dat heel an­ders. De scheidsrechter was de baas, ik bepaalde zelf hoe ik floot. Ik liet veel doorspelen en paste vaak de voordeelregel toe.”

lees verder...

Koenen, in zijn eentje het veld op

Oud-prof Frans Koenen koestert zijn periode bij Newcastle United.

Hij was een van de eerste ‘Enge­landvaarders’. Toen Frans Koenen in 1980 op 22- jarige leeftijd het Ka­naal overstak om zijn sportieve ge­luk op het Britse eiland te beproe­ven, was slechts een handvol land­genoten hem voorgegaan.

„Ik denk dat je me gerust een pio­nier mag noemen”, vertelt de 48-jarige Bemmelnaar. „Tot die tijd hadden er nog niet zo veel Ne­derlanders in Engeland gespeeld. En op het moment waren ze op de vingers van één hand te tellen. Arnold Mühren en Frans Thijssen speelden toen bij Ipswich Town en dat was het wel zo’n beetje.”

lees verder...

Huub Loeffen en de IRA slaan toe

In deel 1 van een nieuwe serie over onvergetelijke sportmomen­ten het debuut van Vitesse in het Europese voetbal. Op 19 decem­ber 1990 speelde Vitesse in het vervallen stadion The Brandywell tegen Derry City. Vlak voor de wedstrijd liet het Ierse Republi­keinse leger een bom ontploffen. Ruim een uur later schreef het achttien-jarige bedeesde jochie Huub Loeffen Arnhemse historie.

Het politieke geweld in Noord-Ierland laaide op toen Huub Loeffen maandag 17 september 1990 voor het eerst in zijn leven een vliegtuig binnenstapte. Hij was toegevoegd aan de selectie van Vitesse, onderweg naar haar eerste Europa Cup-avontuur ooit.

Pas een jaar eerder meldde de tot dan toe vrij anonieme Arnhemse club zich na een absentie van tien jaar weer in de eredivisie. Onder trainer Bert Jacobs klom Vitesse di­rect naar een verrassende vierde plek op de ranglijst; goed voor Eu­ropees voetbal. Het werd een avon­tuur om nooit te vergeten. De Ierse vrijheidsstrijd in London­derry ging in 1990 niet voorbij aan Vitesse, dat kon rekenen op veel mediabelangstelling. En waar me­dia was, volgden bomaanslagen; bedoeld om de attentie van de we­reld te krijgen. Zo’n vijftig minu­ten voor de wedstrijd vond er, op een steenworp van het stadion een bomaanslag plaats.

Huub Loeffen: „We zaten in de kleedkamer en hoorden een harde dreun. Ik geloof niet dat iemand het idee had, dat het om een bom­aanslag ging. Het leek meer op vuurwerk. Ik had wel gehoord van de IRA en zo, maar je bent toch erg met voetbal bezig.” Op zo’n 250 meter van het stadion had de IRA gepoogd een electrici­teitscentrale op te blazen. De aan­slag was geen succes, een legerjeep moest het ontgelden, slachtoffers vielen er niet. Wel waren de rook­pluimen te zien in The Brandy­well, waar de spelers 20 minuten later aan de warming-up begon­nen. Twee dagen later zou er een tweede, niet ontplofte bom wor­den gevonden. De omgeving werd afgezet en volledig uitgekamd.

lees verder...

'Als de resultaten op school niet goed waren, werd je gewoon niet opgesteld’

Honderd en één Vitessenaren, Afl 1 Jan Kleberg (73)

Regelmatig zullen op vitesse.org onder de noemer ‘Honderd en één Vitessenaren’ herinneringen, ervaringen en anekdotes worden opgetekend van supporters, (oud-)spelers en andere Vitessenaren uit vroeger- en meer recente tijden.

Op 24 december 2006 vond, voorafgaand de nu al historische met 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Ajax, op de promenade kennismaking plaats met Jan Kleberg (L) en Henk Onderstal. Kleberg maakte als Vitessespeler de periode kort na de oorlog mee. Onderstal (87) is sinds 1932 onafgebroken lid van Vitesse, een tijdspanne die waarschijnlijk door niemand wordt geëvenaard.

Er werd met de voetbalveteranen afgesproken dat we elkaar op 21 januari, een uur voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Groningen, opnieuw op de promenade zouden treffen. Met memorecorder en fotocamera bij de hand.

lees verder...

Henk Onderstal (87): Driekwart eeuw Vitesse

Honderd en één Vitessenaren, Afl 2: Henk Onderstal (87)

Hij is getrouwd met Vitesse, met mij gaat hij vreemd”, glimlacht Else Onderstal kort na binnenkomst in het knusse appartement in de binnenstad van Arnhem.

Henk Onderstal zapt ietwat onwennig langs diverse teletekstpagina’s om mij de uitslag te laten zien van het kort geding over de verkoop van Gelredome aan Eurocommerce. “Hoe zouden de betrokken partijen het nieuws te horen krijgen?”, vraagt Henk Onderstal zich hardop af. Slechts een handvol geïnteresseerden was bij de uitspraak aanwezig. De oud-voetballer was deze ochtend een daarvan. Het tekent de betrokkenheid van de 87-jarige Arnhemmer.

lees verder

Hans Bleijenberg


Hans Bleijenberg was in de jaren 70 een zeer geliefde en doelgerichte spits. Hans heeft eind jaren zeventig alle drie de eredivisie jaren bij Vitesse gespeeld. Ook de twee seizoenen daarna, in de eerste divisie, speelde Hans nog bij Vitesse. Hans begon zijn carriére in de jeugd van Blauw-Wit waar zijn vader Wim Bleijenberg in het eerste voetbalde. In de jeugd heeft Hans eerst bij Go Ahead en AGOVV gespeeld om vervolgens in de betaalde jeugd van Go Ahead terug te keren. Bij de club uit Deventer maakte Hans in het seizoen 1971-’72 tegen MVV zijn debuut in het betaalde voetbal.

 

lees verder...

Internationals


Nog voordat het Nederlands Elftal bestond, en slechts vijf jaar na de oprichting van Vitesse, leverde de club al een speler aan een vertegenwoordigend team. Dit was het zogenaamde bondselftal, de voorloper van het latere Oranje.

lees verder...

Oud Vitesse


Enkele oud-spelers van Vitesse hebben het idee opgevat om weer met elkaar te gaan voetballen onder de naam: OUD VITESSE. De club mag er na een wat aarzelende start best zijn. Ruim vijftig leden willen voor het huidige Vitesse een goed en sportief ambassadeur zijn. In die lijn past dan ook het spelen van wedstrijden in de regio.

lees verder...

https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl