Europa pagina 4

Europa pagina 4

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Statistieken

Met Vitesse Europa in - deel 4

De historische derde plek tijdens de eindklassering van het seizoen 1997/1998 leverde Vitesse wederom een ticket voor het UEFA-CUP toernooi op. Voor de eerste maal was het nieuwe stadion 'Gelredome' het decor van een Europese Cupwedstrijd. De Arnhemmers hadden aangetoond onverslaanbaar te zijn in het nieuwe onderkomen. Ook de Griekse tegenstander AEK Athene kwam hier spoedig achter.

Het lot bepaalde dat de Europese topscorer Nikos Machlas én (reserve)doelman Kostas Chaniotakis in de eerste ronde van het UEFA-Cup toernooi uit moesten komen tegen hun landgenoten. De pers in Nederland en vooral in Griekenland, stond er vol van. Tijdens de heenwedstrijd in Arnhem gaf Machlas gelijk zijn visitekaartje af. Hij tekende voor de derde treffer en bracht de Arnhemmers in een fantastische uitgangspositie (3-0) voor de trip naar Athene. De 'hel' die van tevoren voorspeld was kwam er, maar voetballend gezien zat Vitesse op rozen. Bij aankomst op het vliegveld van de Griekse hoofdstad werd Machlas overgoten met koffie en was de trend gezet. Voetballend werd echter revanche genomen. Met goed voetbal werd een prachtig resultaat neergezet in het vijandig gezinde 'Nikos Goumas' stadion: 3-3. Machlas scoorde ook nu weer, tweemaal zelfs. Evenveel als zijn 'maatje' in de spitspositie bij het Griekse elftal, Nikolaidis. Om het allemaal nog dramatischer te maken moest Chaniotakis ook nog eens plaatsnemen in de goal toen Sander Westerveld vlak voor de rust van het veld werd gestuurd door de Italiaanse scheidsrechter Bazzoli. Maar ook hierdoor liet Vitesse zich niet van de wijs brengen. In dat opzicht leek de ploeg een stuk steviger in haar schoenen te staan dan een jaar eerder in Braga het geval was geweest.

De tweede ronde leverde een Franse tegenstander op: FC Girondins de Bordeaux. Deze geslepen tegenstander slaagde er voor het eerst in Vitesse een officiële nederlaag toe te brengen in 'Gelredome'. De opgelopen achterstand op slag van rust, middels een treffer van Sylvain Wiltord, kon in de tweede helft niet meer worden goedgemaakt: 0-1.

Twee weken later kwamen de Arnhemmers na acht minuten weer op gelijke hoogte. In het 'Parc de Lescure' zorgde Arco Jochemsen voor de snelle voorsprong. Een minuut later was het echter alweer gelijk. De geel-zwarten bleven strijden voor elke meter, maar hadden onder meer de pech de arbitrage tegen zich te hebben. Een glaszuiver doelpunt van Machlas werd ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Ook andere scheidsrechterlijke beslissingen vielen steeds in het voordeel van de thuisclub uit. Weer was het Wiltord die de illusies van Vitesse aan duigen schopte. Hij zorgde voor de 2-1 einduitslag.

Ook het seizoen 1999/2000 bracht Vitesse twee rondes in het UEFA-Cup toernooi. En ook nu was het weer een Franse tegenstander die een eind maakte aan het Europese avontuur. Een teleurstelling was het sowieso dat deelgenomen moest worden aan dit Europese bekertoernooi. Op de laatste speeldag van het seizoen 1998/1999 werd namelijk deelname aan de voorronde van de prestigieuze Champions League verspeeld. Letterlijk in de laatste minuten van het seizoen ging deze droom de mist in: Vitesse verloor, na een lange tijd met 1-0 voor gestaan te hebben, met 2-1 in 'De Kuip' tegen Feyenoord (in de 85e minuut door een treffer van Tomasson), terwijl directe concurrent PSV in blessuretijd won bij FC Utrecht (3-2) De Eindhovenaren namen zo op doelsaldo de derde plek, die gedurende bijna het gehele seizoen in handen van Vitesse was geweest en inmiddels recht gaf op deelname aan de voorronde van het voormalige Europacup 1-toernooi, in beslag…

De eerste ronde zorgde weer voor een trip naar Portugal. Na Sporting Lissabon (in 1990) en SC Braga (in 1997) bleek het onbeduidende SC Beira Mar uit Aveiro de tegenstander. De heenwedstrijd in Portugal werd ternauwernood gewonnen. De treffers van Pierre van Hooijdonk en Nenad Grozdic konden echter niet voorkomen dat men met het schaamrood op de kaken moest terugkeren naar Nederland. De thuiswedstrijd was echter helemaal een aanfluiting. Vitesse kwam niet verder dan 0-0…

Dat op Europees niveau de fouten direct worden afgestraft werd enkele weken later in de Noord-Franse mijnstad Lens weer eens duidelijk. Onoplettendheid leverde na een ruim kwartier al een 2-0 achterstand op. Toen in de 73e minuut middels een penalty de marge toch nog beduidend verkleind werd, zeker gezien het uit gescoorde doelpunt, leek de zwakke openingsfase alsnog weggepoetst te komen. Maar ook nu werden binnen tien minuten twee doelpunten 'weggegeven' en eindigde het duel in een fors 4-1 verlies. Ondanks een hoop strijd werd dit niet meer goed gemaakt in de returnwedstrijd: 1-1. Voor de tweede keer op rij werd Vitesse in de tweede ronde uitgeschakeld door een Franse tegenstander.

In het seizoen 2000/2001 mocht Vitesse in de eerste ronde van het UEFA Cup toernooi aantreden tegen het onbekende Maccabi Haifa. In de eerste wedstrijd in het Arnhemse Gelredome won het team onder leiding van Ronald Koeman ondanks slecht spel overtuigend van de Israeliërs, 3-0. Hierdoor werd de return een formaliteit. Vitesse speelde de uitwedstrijd controlerend om zich te sparen voor de rest van de competitie. De ploeg hield lang stand tot de 68e minuut bleef het 0-0, Vitesse kreeg een penalty tegen vanwege een onschuldige overtreding van Marc van Hintum. Na de benutte penalty kreeg Maccabi Haifa meer zelfvertrouwen en zette meer druk op het doel van keeper Zoetebier. Dit werd in de slotfase van wedstrijd beloond met een doelpunt, 2-0. Het was gelukkig niet genoeg om de geel-zwarten te verontrusten. Amoah zorgde zelfs in de laatste minuut van de wedstrijd voor de 2-1.

In de tweede ronde van het toernooi lootte Vitesse tegen het gelouterde Internazionale uit Milaan. De heenwedstrijd behaalden de Arnhemmers een prima 0-0 gelijkspel in het stadion 'Giuseppe Meazza', alhoewel er meer in had gezeten. Twee weken later moest het dan maar gebeuren in een stijf uitverkocht 'Gelredome'. Vitesse ging voortvarend van start. Het zette Inter sterk onder druk. Dit resulteerde na een kwartier in een fraaie treffer van Bob Peeters: 1-0. Ook de rest van het duel kreeg Vitesse enkele goede kansen, maar de Italianen herstelden zich op het voor hen juiste moment. Simic zorgde tien minuten voor tijd voor een enorme domper door de gelijkmaker te scoren. Vitesse kreeg de waardering, maar de zogenaamde sterren van Inter plaatsten zich ten onrechte en puur op een gescoord uitdoelpunt voor de derde ronde...

Mede door de onrust die binnen de club heerste wist Vitesse zich onder leiding van trainer Koeman niet te plaatsen voor Europees voetbal in het seizoen 2001/2002. Het daaropvolgende seizoen nam Edward Sturing net na de winterstop de leiding over van Ronald Koeman die naar Ajax vertrok. Onder leiding van Sturing wist Vitesse doormiddel van een vijfde plaats in de competitie zich wel te plaatsen voor het UEFA Cup toernooi.

In de eerste ronde van het toernooi moest het jonge Vitesse aantreden tegen het onbekende Rapid Boekarest. In een erg leeg Gelredome (10.850 toeschouwers!) werd Vitesse in de eerste helft compleet overlopen door de goede tegenstander uit Roemenië. Vitesse liet zich compleet wegdrukken door de technische spelers en hield zich alleen bezig met verdedigen. In de tweede helft deed trainer Snoei enkele personele omzettingen. Dit leidde tot de onverdiende 1-0. Tot en met de blessuretijd leek Vitesse af te stevenen op een uitermate gelukkige maar nuttige 1-0. Totdat in de laatste blessureminuut de Roemeen Iencsi een vrije trap perfect achter keeper Jevric kopt. De uitgangspositie voor de return in Boekarest werd hierdoor plotsklaps weinig rooskleurig. In de return tegen Rapid in het sfeervolle Giulesti stadion bleef Vitesse onverwacht goed op de been. Onder leiding van middenvelder Gert Claessens trok Vitesse brutaal het spel naar zich toe. In de 62e minuut schoot Bob Peeters op geweldige wijze Vitesse op een 0-1 voorsprong. Vitesse gaf dit niet meer weg.

In de tweede ronde werd Vitesse gekoppeld aan het Duitse Werder Bremen. In de thuiswedstrijd werd beredeneerd gevoetbald. Dit leidde tot een verdiende 2-1 winst. In de uitwedstrijd leverde Vitesse onder aanvoering van Gert Claessens een wereldprestatie. In een zinderend wedstrijd haalde Vitesse een 3-3 uit het vuur. Dit was tot grote vreugde van alle aanwezigen in Bremen genoeg voor de 3e ronde.

In de derde ronde moest Vitesse aantreden tegen het beroemde Liverpool. In de thuiswedstrijd leek Vitesse veel te geimponeerd door de "bekende" spelers van Liverpool. Mede dankzij het goede keeperswerk van Dragoslav Jevric wist Vitesse de schade te beperken, 0-1. In de return in Liverpool beet Vitesse gelukkig meer van zich af. Dit resulteerde in twee "100%" kansen voor Bob Peeters. Peeters wist deze kansen tot verdriet van alles wat geel-zwart was niet te benutten. Helaas wist Michael Owen het net wel te vinden, 1-0. Dit was gelijk het einde van een geweldig Europees jaar voor Vitesse.

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Statistieken
https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl