Europa

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Statistieken

Met Vitesse Europa in - deel 1

Artikelen over de historie van onze club handelen meestal over gebeurtenissen van vele tientallen jaren terug. Toch is het goed te realiseren dat juist wij de laatste jaren getuige zijn van de meest succesvolle periode uit de Vitesse-historie. De hoogtepunten zijn natuurlijk de klasseringen die recht gaven op het spelen van Europees voetbal. Hoe de geel-zwarten het er in Europa van af brachten zullen velen van ons zich nog goed herinneren, maar is toch zeker een terugblik waard!

Na de promotie van Vitesse naar de Eredivisie in 1989 zorgde de club voor een enorme stunt door zich het seizoen daarop (1989/1990) rechtstreeks voor Europees voetbal te plaatsen. Op de gedenkwaardige laatste wedstrijddag van dat seizoen, op 6 mei 1990, betekende een 2-1 uit-overwinning bij FC Utrecht de vierde plek en dus deelname aan het UEFA-Cup toernooi.

De loting koppelde Vitesse aan het bescheiden Derry City FC uit het Noord Ierse Londonderry. Deze club, die sinds 1985 uitkomt in de Ierse competitie, had in tegenstelling tot Vitesse wel enige ervaring op Europees niveau met deelname aan de Europacup 1 (in 1965 en 1989) en de Europacup 2 (in 1964 en 1988). De eerste UEFA-cup wedstrijd voor beide teams werd gespeeld in het krakkemikkige stadion 'The Brandywell' van Derry City. Matchwinnaar werd de toen pas 18-jarige Huub Loeffen, die na ruim een kwartier in de eerste helft de eindstand met een bekeken lob op 0-1 bepaalde. Hiermee schreef Loeffen geschiedenis door het allereerste Europacup-doelpunt van Vitesse te scoren.

Twee weken later in de thuiswedstrijd bleek deze treffer voor Vitesse voldoende om de tweede ronde te halen. In een slechts met 5.742 toeschouwers gevuld stadion 'Nieuw-Monnikenhuize' speelden de Arnhemmers een zeer matige wedstrijd, die dan ook in 0-0 eindigde.

De manier waarop de tweede ronde was bereikt werd door het publiek natuurlijk alweer snel vergeten toen de tweede tegenstander, het Schotse Dundee United FC, uit de koker tevoorschijn kwam. Het lot bepaalde nu eerst een thuisduel voor Vitesse, dat de enige nog overgebleven Nederlandse vertegenwoordiger aan het Europese front was. De Schotten, op dat moment lijstaanvoerder in eigen land, plaatsten zich voor de vijftiende achtereenvolgende keer voor een Europacup-toernooi.

De grootste successen werden behaald in de seizoenen 1983/1984 (bereiken halve finale Europacup 1, met verlies tegen AS Roma) en 1986/1987 (verliezend UEFA-Cup finalist tegen IFK Göteborg). Ondanks de tips van de bij Dundee spelende Nederlanders Fred van der Hoorn en Gijs Steinmann (laatstgenoemde was niet speelgerechtigd voor de duels tegen Vitesse) hield doelman Raimond van der Gouw ook in de beide confrontaties met 'The Terrors' zijn doel schoon. In Arnhem zorgde René Eijer tegen de zeer behoudend spelende Schotten voor de 1-0 overwinning.

In Dundee speelde Vitesse zijn beste Europees duel tot nu toe; tweemaal Bart Latuheru, John van den Brom (uit een strafschop) en wederom René Eijer zorgden voor een fantastische 4-0 overwinning in 'Tannadice Park'! Overtuigend op naar de derde ronde dus, waarin het Portugese Sporting Lissabon (officieel genaamd Sporting Clube de Portugal) het volgende obstakel werd. Ondanks dat Sporting zijn laatste grote successen in 1982 haalde (voor de 16e keer landskampioen en voor de 15e keer bekerwinnaar van Portugal) betekende dit natuurlijk een zware dobber voor Vitesse. De club was in goede doen en voerde de ranglijst aan, nog voor de grote aartsrivalen FC Porto en stadsgenoot Benfica. Ook op Europees niveau werden aansprekende resultaten neergezet. In de eerste ronde schakelde Sporting Lissabon het Belgische KV Mechelen uit (1-0 winst thuis en 2-2 in Mechelen) en in de tweede ronde waren de groen-witten veel te sterk voor Politehnica Timisoara uit Roemenië (7-0 winst thuis en 2-0 verlies uit).

Grote uitblinker in deze duels was de jonge aanvaller en neo-international Cadete, die maarliefst de helft van de Europese productie verzorgde. Andere klinkende namen uit dit team waren de Joegoslavische doelman Ivkovic, de Australiër Bozinoski, voormalig Europees topscorer Gomes, de begaafde middenvelder Filipe en de ijzersterke verdedigers en tevens internationals Oceano, Venancio en Leal. Eindelijk leek het Europese avontuur te gaan leven bij het grote publiek, gezien het aantal aanvragen voor kaartjes voor de thuiswedstrijd op 28 november 1990. Even werd zelfs overwogen om uit te wijken naar de Utrechtse 'Nieuw Galgenwaard', maar uiteindelijk werd toch besloten het duel in Arnhem af te werken. Geluk bracht het Vitesse helaas niet. Het gerenommeerde Sporting Lissabon bleek toch een flinke maat te groot en won met 2-0 door doelpunten voor rust van Carlos Xavier en genoemde Fernando Gomes.

In de heksenketel van Lissabon (51.000 toeschouwers in het stadion 'José Alvalade') viel er voor Vitesse dan ook weinig meer eer te halen dan de treffer van Hans van Arum. Hij scoorde de 2-1, nadat de Braziliaan Douglas zijn ploeg al op een 2-0 voorsprong had gezet. Het einde dus van de Europacup-droom, waarop volgens de eindrangschikking van dat seizoen (vijfde) niet gelijk een vervolg kwam.

In het seizoen 1991/1992 plaatste Vitesse zich weer voor Europees voetbal. Op 3 mei 1992 was één punt in de thuiswedstrijd tegen Sparta (1-1) voldoende voor plaatsing. En het tweede Europese avontuur begon toevallig wederom tegen Derry City FC! Het enige verschil was dat er eerst in Arnhem gespeeld werd, en dat Vitesse er in de tussenliggende tijd in de Eredivisie sterker op leek geworden. Al na de thuiswedstrijd (3-0 winst) kon men zich voorzichtig gaan opmaken voor de volgende ronde. Vervolgens werd ook in Londonderry de volle winst gepakt (1-2).

Weer diende zich een team met een recent succesvolle historie in het Europacup-voetbal aan, KV Mechelen. De Belgen maakten vooral eind jaren tachtig naam. Met de nodige Nederlandse inbreng, trainer Aad de Mos, Erwin Koeman, John Bosman, Graeme Rutjes, Piet den Boer en Wim Hofkens, werd in 1987 de nationale beker gewonnen en in 1989 de landstitel. In Europees verband werd tussentijds de Europacup voor bekerwinnaars gepakt (in 1988 na 1-0 winst op Ajax) en één jaar later ten koste van PSV de Europese Supercup. Echter kwam de Mechelse ploeg in de problemen na het vertrek van voorzitter en dé grote geldschieter John Cordier. Geroutineerde krachten als Marc Emmers, Philippe Albert, Pascal de Wilde en Leo Clijsters vertrokken en de club zakte af naar de middenmoot. Het laatste 'monument' uit de gouden jaren was doelman Michel Preud'homme, die ook tegen Vitesse weer zijn mannetje stond. Toch was hij niet bestand tegen de snoeiharde kopbal van John van den Brom die de 1-0 thuis-overwinning voor Vitesse betekende. Na de twee goals van Van den Brom tegen Derry City en de treffer twee jaar eerder in en tegen Dundee is de Amersfoorter met vier doelpunten nog steeds de onbetwiste Europese topscorer van Vitesse. In het stadion 'Achter de Kazerne' in Mechelen was Phillip Cocu de grote man. Met een prachtig afstandschot zorgde hij voor nog eens een 1-0 zege. En weer gingen de Geel-Zwarten naar de laatste zestien van het UEFA-Cup toernooi.

De Spaanse topclub Real Madrid werd de volgende tegenstander. De 'Koninklijke' veroverde meer prijzen dan welke Europese club dan ook; zes keer de Europacup voor landskampioenen (in 1956-1960 en 1966), éénmaal de wereldbeker (in 1960) en tweemaal de UEFA-Cup (1985 en 1986). De nationale erelijst vermelde 25 landstitels en zestien Spaanse bekers. Tegen stervoetballers als Buyo, Sanchis, Michel, Prosinecki, Luis Enrique, Butragueño en Zamorano werd door Vitesse weliswaar tweemaal met 1-0 verloren, maar lieten de Arnhemmers een grote kans lopen de miljoenenploeg uit Madrid een pootje te lichten. Vooral achteraf besefte iedereen van Vitesse dat er meer in had gezeten om het Europese avontuur een waardig vervolg te geven.

De ploeg ging in de vaderlandse competitie echter steeds beter draaien en nestelde zich uiteindelijk met in totaal 46 punten, het hoogste aantal ooit door Vitesse in de eredivisie behaald, weer direct achter de traditionele 'top drie'. Deze vierde plek bood in ieder geval de mogelijkheid om voor de derde maal Europa te gaan verkennen.

 

Deel 1 | Deel 2 | Deel 3 | Deel 4 | Statistieken

https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl