Gelredome

Gelredome

In het voorjaar van 1986 realiseerde de beleidsbepalers zich dat, als Vitesse door wilde groeien, er een nieuw stadion moest komen om definitief aan te sluiten bij de top van het Nederlandse voetbal. Aanvankelijk was het de bedoeling om Monnikenhuize te renoveren, maar de gemeente Arnhem keurde de renovatie plannen af.

Vitesse-voorzitter Karel Aalbers kwam toen met het plan om maar gelijk een heel nieuw stadion te bouwen. Ook dit stuitte op veel weerstand bij de gemeente Arnhem en de plannen werden wederom afgekeurd.Het bestuur van Vitesse was inmiddels hardnekkig op zoek naar andere oplossingen en tijdens een bezoek aan Amerika raakte Aalbers overtuigd van het multi-functionele concept van het nieuwe stadion.

In 1988 werd Eurodrome gepresenteerd door Aalbers en de Duitse architect Josef Wund. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem waren eindelijk overtuigd en zegden financiële steun toe. In 1989 zegde ook het ministerie van Economische Zaken haar financiële steun toe. Omtrent de financiering van het stadion zijn vele hindernissen geweest, maar in november 1995 was de financiering voor het nieuwe stadion dan eindelijk rond. De Duitse architect Josef Wund was inmiddels al afgehaakt, hij kreeg de financiering niet rond. Europa’s grootste bouwonderneming Philip Holzmann AG zei dat hun wel zorg konden dragen voor de verdere ontwikkeling van het stadion. Aalbers kwam met deze onderneming dan ook tot een akkoord, maar in oktober 1994 nam Aalbers de overnamerechten van de plannen over voor de bouw van het stadion.

Stuurgroep Het Gelders Stadion werd gevormd en in oktober 1995 werd een akkoord met acht founders voor de bouw van het stadion bereikt. Begin 1996 werd het bouwcontract ondertekend en werd de grond vrijgegeven door de gemeente Arnhem.

De grond, aan de Batavierenweg, werd bouwrijp gemaakt en op 12 juli 1996 ging dan ook in het bijzijn van vele Vitessesupporters en andere prominenten de eerste paal de grond in. Binnen anderhalf jaar, werd afgesproken, moest het stadion er staan. De naam van het multifunctionele stadion werd diezelfde dag bekendgemaakt, het werd Gelredome.

Tien jaar lang was het een droom, een fantoom, maar op 25 maart 1998 had Arnhem eindelijk de wereldprimeur: Vitesse-NAC de allereerste wedstrijd op een verschuifbaar veld in het Gelredome. Het beweegbare dak, het verschuifbare veld, de promenade en het unieke klimaatbeheersingssysteem maken het stadion tot het meest luxueuze van Europa. Het is de thuishaven van Vitesse, maar ook het podium voor popconcerten, opera's, tennistoernooien en landdagen. Gelredome is het geesteskind van Karel Aalbers, het moest Vitesse katapulteren in de wereld van de grote getallen.
 

[Terug]

https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl