Monnikenhuize

Monnikenhuize

Voordat we beginnen over Nieuw-Monnikenhuize moeten we het toch eerst hebben over Oud-Monnikenhuize. De naam Monnikenhuize is ontleend aan een klooster dat stond aan de Klarenbeekse heuvels, het klooster werd bewoond door monniken van de kartuizers. Het stadion Oud-Monnikenhuize stond aan de Rozendaalseweg waar nu verzorgingstehuis De Drie Gasthuizen staat. Vanaf 1915 tot 1950 heeft Vitesse daar gespeeld.

Sinds 25 maart 1998 speelt Vitesse in het hypermoderne Gelredome. Ook Vitesse moet meegaan met de tijd………maar voor al die mensen die al wat langer meelopen bij onze club en voor al die mensen die sinds kort onze club bezoeken, hier een impressie van het stadion waar Vitesse ruim 47 jaar haar thuiswedstrijden speelde, namelijk: Nieuw- Monnikenhuize. Een van de meest legendarische wedstrijden, die vooral oudere Arnhemmers zullen herinneren, was de promotiewedstrijd tegen Rheden op 10 april 1950. Doordat het een derby en een kampioenswedstrijd was kwamen er uiteraard veel mensen op af. Door de bouw van enkele noodtribunes probeerde men toch iedereen van een plekje te voorzien, met catastrofale gevolgen naar later zou blijken…….

Tegen de enorme mensenmassa waren de houten tribunes niet opgewassen, het gevolg was dat er twee tribunes instortten en er vele gewonden vielen.Toch ging de wedstrijd door. Vitesse won met 3-2 en dwong hiermee een plek af in de hoogste divisie van het vaderlandse voetbal.

Vitesse debuteerde in de hoogste divisie in het nieuwe stadion. Het nieuwe stadion, Nieuw-Monnikenhuize, was gebouwd aan de Monnikensteeg en kostte ruim 196.000 gulden. Het bood capaciteit aan ruim 15.000 toeschouwers.

Op 3 september 1950 speelde Vitesse haar eerste thuiswedstrijd op Nieuw-Monnikenhuize tegen Feyenoord. Het werd een fantastische wedstrijd, Vitesse won dan ook met 2-1. Het eerste doelpunt ooit gemaakt op Nieuw-Monnikenhuize was van Dick Faber. Hij tekende na 3 minuten spelen voor de 1-0 aan uit een strafschop.

De grootste overwinning ooit op Nieuw-Monnikemhuize dateert uit 1970. Op 30 augustus van dat jaar won Vitesse met 7-0 tegen FC Wageningen. Ook Vitesse verloor wel eens een wedstrijd……de grootste nederlaag ooit op Nieuw-Monnikenhuize was tegen Sparta op 19 september 1971. Vitesse verloor die dag met 0-6. De legendarische Henk “Charly” Bosveld scoorde in dat duel maar liefst tweemaal tegen zijn oude club Vitesse. Later zou Bosveld terugkeren bij Vitesse en in juni 1977 sloot “Charly” Bosveld zijn actieve carrière als voetballer af op Nieuw-Monnikenhuize.

De eerste Europa-Cup wedstrijd op Nieuw-Monnikenhuize was gek genoeg niet van Vitesse. Op 30 september 1981 speelde FC Utrecht in Arnhem haar thuiswedstrijd om de Uefa-Cup tegen het Duitse HSV. Dit omdat men in Utrecht bezig was met de renovatie van het Galgenwaardstadion. Nieuw-Monnikenhuize werd voor het eerst in haar geschiedenis geconfronteerd met supportersgeweld op de tribunes. Na de rode kaart van Jan Wouters probeerde de aanhang van FC Utrecht de scheidsrechter te lijf te gaan. Hekken en andere delen van het stadion werden vernield. De wedstrijd werd overigens gewonnen door HSV met 6-3.

Uiteraard speelde ook Vitesse Europa-Cup wedstrijden op Nieuw-Monnikenhuize. De eerste wedstrijd was op 2 oktober 1990 tegen het Ierse FC Derry City. De laatste Europese wedstrijd speelde Vitesse op 16 september 1997 tegen het Portugese Sporting Braga. In totaal speelde Vitesse negen keer in Europees verband op Nieuw-Monnikenhuize. Er werden vijf thuiswedstrijden gewonnen, twee gelijkgespeeld en twee verloren. Vitessenaar Theo Bos speelde alle wedstrijden in de Europa-Cup mee op Nieuw-Monnikenhuize.

De laatste officiële wedstrijd van het eerste elftal van Vitesse werd gespeeld op 21 december 1997 tegen FC Twente. Deze wedstrijd werd, net als de eerste wedstrijd in 1950, gewonnen met 2-1. Dejan Curovic was de laatste Vitessenaar die scoorde op Nieuw-Monnikenhuize. Het terrein waar ooit Nieuw-Monnikenhuize stond is een nieuwe woonwijk gebouwd…….

[Terug]


https://cleanmat.eu/nl https://cleanmat.eu/nl